A hazai startupok világában rekordnak számító, 94 millió dollárnyi tőkét vonhat be a csalásmegelőzéssel foglalkozó SEON. A befektetést az amerikai Wise, UiPath és Coinbase cégeket tőzsdére vivő Institutional Venture Partners (IVP) vezeti. A budapesti cég újabb tőkebevonási körében a startup korábbi befektetői a PortfoLion és a Creandum is részt vesznek.

Seon magyar startup

Az online világ egyre nagyobb részét tölti ki az életünknek, legyen szó vásárlásról, vagy közösségi média aktivitásról. A jelenség az összes pozitívuma mellett megnyitotta az utat a kibervilág sötétebb oldala előtt is.

A SEON „digitális lábnyom” megoldása valós időben képes akár nagyszámú online interakcióból is kiszűrni a visszaéléseket. A magyar cég megoldását már több világcég – köztük a KLM, az Air France, a Revolut, a NuBank és a Patreon – is használja.

A mostani tőkejuttatási körre az ösztönözte a befektetőket, hogy a magyar cég tavaly Európában 42%-kal, Dél-Amerikában 67%-kal, Észak-Amerikában pedig 15%-kal növelte ügyfeleinek a számát. Megoldása pedig egyre szélesebb szakmai területen – beleértve az e-kereskedelmet, a kriptobizniszt, Buy Now Pay Later területet valamint a digitális bankokat – figyelemfelkeltő eredményeket ért el.

A 40 éves befektetési múltra visszatekintő, főleg érettebb fázisú befektetéseiről ismert IVP az amerikai piac egyik meghatározó szereplője, befektetőként olyan cégekkel dolgozott már együtt, mint a Twitter, a Snapchat, a Dropbox vagy a Netflix.

A bevont tőkét a további terjeszkedésre és márkaépítésre fordítják

A SEON számos ismert technológiai cég jelenlegi vagy korábbi vezetőjének figyelmét is felkeltette: többek között a Supercell és a UiPath vezérigazgatói, a Wise technológiai igazgatója, valamint a Slack termékigazgatója is csatlakozott az angyal befektetők köréhez.

Nemcsak újonnan csatlakozók, de a korábbi lead befektető, a Spotify és a Bolt befektetőjeként ismertté vált Creandum, valamint a SEON-t az alapítás óta elkísérő budapesti PortfoLion Capital Partners is részt vesz a jelenlegi körben.

A mostani, 94 millió dolláros finanszírozást a SEON a tervek szerint észak-amerikai jelenlétének további erősítésére, latin-amerikai, a kelet-ázsiai és csendes-óceáni térségekben való terjeszkedési tervek támogatására fordítja. A terjeszkedési tervek mellett a Series B kör lehetőséget biztosít arra is a cégnek, hogy nemzetközi szakembereket is bevonjon és folytassa a globális márkaismertség felépítését.

A cégről és a megoldásáról

A SEON csalásmegelőző rendszere kockázatalapú hitelesítést alkalmaz tranzakciók elfogadására, miközben blokkolja a visszaéléseket. A vásárlók személyazonosításának folyamatában a felhasználók digitális lábnyomát, vagyis más szolgáltatásoknál használt profiljait és egyéb online elérhető adatait a másodperc töredéke alatt képes begyűjteni és elemezni. Ezzel nemcsak a csalók dolgát nehezíti meg, de csökkenti a cégek erre fordított kiadásait is.

A startup öt évvel ezelőtti megalakulása óta több, mint 5 ezer szolgáltatóval dolgozott már együtt és 1 milliárd tranzakciót ellenőrizve. Ezek révén 50 millió eurót meghaladó összeget sikerült megtakarítania az ügyfelei számára a potenciálisan csalárd tranzakciók megelőzésével. Tavaly a cég több mint megháromszorozta az éves bevételét, megnégyszerezte a létszámát. A globális fókuszú vállalat Budapest mellett a texasi Austinban, Londonban, Jakartában és Szingapúrban is helyi irodával terjeszkedik tovább.