Egy friss tanulmány szerint Bukarest a legjobb európai főváros a külföldön dolgozó, digitális nomád életmódot keresők számára. A tízes európai listán Budapest is a jobb helyek között szerepel. Úgy tudjuk, hogy a kormány már tervezi a letelepedésüket támogató speciális digitálisnomád-vízumot.

Digitális nomádok

Mivel az országhatárokon is átívelő távoli munkavégzés a világjárványt követően egyre több vállalatnál megszokott formává válik, egyre több az olyan munkavállaló is, aki keresi a számára tökéletes „bárhonnan végezhető munkát”.

Az angliai székhelyű Panache Cruises utazási szakértői Európán belül néztek körül, és kiválasztották a digitális nomádok számára legvonzóbb tíz fővárost.

Digitális nomádok

A távmunkában foglalkoztatottak számára legfontosabbnak tartott tényezők alapján Bukarest lett a számukra legjobb európai város. A román főváros alacsony lakbért, megélhetési költséget, valamint magas boldogságpontszámot és jó wi-fi sebességet kínál.

Azok azonban, akik az egyedi, különleges tájakkal körülvett helyet keresnek, csalódottak lesznek, amikor rájönnek, hogy az izlandi Reykjavik a többi szempontot is figyelembe véve az utolsó helyen áll, annak ellenére, hogy ez a legboldogabb ország az összes többit figyelembe véve.

Máltán a legdrágább a vízum

A vízumkérelem költsége minden bizonnyal az egyik legfontosabb döntő tényező a távmunka-vállalók számára, ez a legtöbb országban nem éri el a 70 font sterlinget, ezzel szemben Máltán(Valletta) a digitálisnomád-vízum költsége meghaladja a 260 fontot is.

A napsütéses helyszínt keresőknek érdemes megfontolniuk, hogy Madridba vagy Nicosiába költözzenek, amelyek a lista második, illetve a harmadik helyén állnak. Ráadásul mindkettő magas pontszámot ért el az átlagos wi-fi letöltési sebességre, e két helyszín így azoknak a „munkakalandoroknak” vonzó, akik kizárólag az internetre támaszkodnának a megélhetésükhöz.

Nem egyszerű megfizethető bérelhető lakást találni hosszú távra, ennek ellenére Bukarest, Athén és a lista negyedik helyén álló Budapest nagyságrendben hasonló 500 fontnál kevesebb havidíjat kér egy egyágyas apartmanért, adott főváros központjában. Ez lényegesen alacsonyabb, mint Lisszabonban, vagy Reykjavikban, ahol az átlagos bérleti költség több mint 1000 font havonta.

És, hogy miért nem szerepelnek a legnagyobb európai országok a listán – például Franciaország, Olaszország és Németország, ennek a felmérést végző angol szakértők szerint az az oka, hogy ma még csak néhány ország kínál ilyen vízumot a briteknek. Spanyolország csak pár hónapja vezette be, és már a második helyre kerülhetett a listán.

Digitális nomádok

Körvonalazódik a magyar speciális vízum bevezetése

Ilyen alapon egyébként Budapest se nagyon kerülhetett volna fel a listára, hiszen nálunk sincs még kimondottan a digitális nomádokra kialakított vízum, de talán a nem túl távoli jövőben erre is sor kerülhet.

A hazai programozói és egyéb IT-jellegű szakemberhiány enyhítésére ugyanis már tavaly felmerült a digitális nomádok „betelepítése”. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége(IVSZ) megbízásából készült akkori kutatás szerint az IT-szakmában dolgozó válaszadók háromnegyede támogatná egy olyan IT/programozói „digitálisnomád-vízum” bevezetését is, amely könnyítené a betelepülni szándékozó IT szakemberek munkaerőpiaci adminisztrációját, enyhítené az adóterheiket, illetve garantálná az egészségügyi ellátásukat.

Ez az elképzelés úgy tűnik már egy lépéssel előrébb is lépett. A Huawei budapesti szakmai konferenciáján felszólaló Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ugyanis előadása végén megjegyezte, hogy a digitalizáció felgyorsítása érdekében a kormány tervezi egy speciális digitálisnomád-vízum bevezetését.