A magyarországi szélessávú vezetékes internet a világ negyedik legjobb feltöltési sebességét produkálja egy friss nemzetközi felmérés szerint. Ebben a mutatóban lekörözünk jó néhány internetes nagyágyúnak számító országot is.

Szélessávú vezetékes net

Az online világ egyre jobban beköltözik a mindennapjainkba, legyen szó oktatásról, munkáról, vagy szabadidőről. Egy brit ár-összehasonlító portál nemrégiben 35 OECD ország vezetékes internet teljesítményét vizsgálta többféle szempontot is figyelembe véve.

Vizsgálták a díjcsomagokat, a le- és feltöltés és a streaming sebességét

A comparethemarket szakértői elemezték az érintett országok szélessávú vezetékes hálózatát, azok sebességi és költségmutatói alapján. Megnézték adott országban mennyi a vezetékes netcsomagok átlagos havidíja, az átlagos le- és feltöltési sebesség, illetve mennyi időbe telik adott hálózaton letölteni egy egyórás tv-s streaminget.

A vizsgálatba bevont országok közül a The Global Broadband Index alapján Magyarország produkálta a 4. leggyorsabb feltöltési sebességet 169,52 Mbps-ot. Ebben a mutatóban Svájc volt a legjobb 186,40 Mbps-mal, dobogós lett még Dánia és Franciaország. Magyarország viszont lekörözte a netes nagyágyúknak számító USA-t és Dél-Koreát. Letöltési sebességben a leggyengébbnek a török hálózatok bizonyultak 28,74 Mbps-mal.

A legolcsóbban Litvániában lehet vezetéken netezni

Ami az átlagos havidíjakat illeti, a legolcsóbban Litvániában lehet vezetéken internetezni, ott a díj 9,62 font sterling, a legdrágább Svájc 48,98 font sterlinggel, míg Magyarország ármutatója 11,47 font sterling.

Elemezték a feltöltési sebességet, ez alapján a legjobb értéket Dél-Korea érte el 154,70 Mbps-mal, a leggyengébb Görögországé 7,60 Mbps, Magyarországé pedig nagyjából a fele a letöltési sebességnek 79,79 Mbps.

Mérték a streamelés sebességét is, itt egy órányi tv-műsor a Netflix platformról letöltve Svájcban a leggyorsabb 2 perc 13 másodperc, a leglassabb Törökországban, ahol mindez majd 14 percet vesz igénybe, nálunk viszont csak 2 perc 22 másodpercet – derül ki az alábbi felmérésből.

Országok net indexe