A Google hírek szerint mintegy 300 millió dollárt fektetett az Anthropic szoftvert piacra dobó vállalkozásba, hogy mielőbb ott legyen a generatív mesterséges intelligencia piacán. Időközben megjelent a ChatGPT fizetős verziója is.

A Google bevásárolta magát a ChatGPT riválisába

A Financial Times értesülései szerint az amerikai keresőóriás 10 százalékos részesedést szerzett a cégben, követve más nagy technológiai szereplők hasonló lépéseit – írja a Mobile World Daily. Példaként a Microsoftot említi.

A redmondi szoftveróriás először három éve fektetett be a generatív AI alapon fejlesztő OpenAI-ba, amelybe a múlt hónapban újabb több milliárd dolláros beruházás tervét jelentette be. Az OpenAI az elmúlt hónapokban kiemelt figyelmet kapott chatbotja, a ChatGPT növekvő népszerűsége miatt.

Nagy a vonzereje Claude-nak

A Google befektetéséről szóló hírek mellett az Anthropic is bejelentette, hogy a Google Cloudot választotta preferált felhőszolgáltatónak, és a partnerséget úgy alakították ki, hogy a két cég együtt fejleszthessen mesterséges intelligencia alapú számítástechnikai rendszereket.

A Google számára az Anthropic egyik fő vonzereje az AI-asszisztens: Claude, amelyet a ChatGPT versenytársaként indítanak majd, de hivatalosan még nincs bejelentve.

Az Anthropic 2021-ben alakult, és már 700 millió dollár befektetést vonzott, főként fedezeti alapokból. A cég az OpenAI-hoz hasonlóan a generatív mesterséges intelligencia fejlesztésén dolgozik, amivel teljesen új tartalmat lehet generálni: kódot természetes nyelvből, 3D-s eszközöket 2D-s képekből, sőt emberszerű hangokat szkriptekből.

A Microsoft lépéseire adott válaszul minden jel arra mutat, hogy a Google idén nagy terveket fontolgat az AI piacán. Csak idő kérdése volt, hogy a Google mikor reagál a ChatGPT megjelenésére, mivel a beszélgetős chatbot valós fenyegetést jelent a Google keresője számára.

A CNBC nemrégiben számolt be arról, hogy a Google már teszteli saját csevegő alkalmazását,az „Apprentice Bard”-ot. Hírek szerint a cég épp egy ilyen robotot szeretne integrálni a Search-be – olvasható az Android Authority-n.

Most már fizethetünk a ChatGPT erősebb verziójáért

Az OpenAI februártól elindította a ChatGPT fizetős verzióját ChatGPT Plus néven. A szolgáltatás havidíja 20 dollár, amiért a felhasználók gyorsabb, hatékonyabb chatbothoz férhetnek hozzá.

Az előfizetők általános hozzáférést kapnak a ChatGPT-hez, még csúcsidőben is. A csevegő alkalmazás az előfizetőknek gyorsabban reagál, mint az ingyenes változat, akik ezenkívül új funkciókhoz és egyéb fejlesztésekhez is hozzáférhetnek.

A ChatGPT Plus egyelőre csak az USA-ban érhető el, de az OpenAI bejelentése szerint a szolgáltatást hamarosan további országokra és régiókra is kiterjesztik. Az OpenAI hamarosan elindítja a ChatGPT API-t is, és emellett olcsóbb adatcsomagok lehetőségeit fontolgatja a nagyobb elérhetőség érdekében.

A Microsoft pedig a jövőben a ChatGPT-t is használni fogja a szoftvereiben. A redmondi nagyvállalat már kibővítette a chatbottal a Microsoft Teams-et, ahol mesterséges intelligencia által generált értekezlet-jegyzeteket és más egyebet készít majd vele.