Február 11-én, szombaton rendezik meg a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara(VIK) szervezésében a 14. RobonAUT technológiai versenyt, amelyen önállóan működő robotautók állnak rajthoz.

A 3 millió forint összdíjazású kihíváson a 3 fős hallgatói csapatok saját építésű, önműködő robotautóinak emberi beavatkozás nélkül kell végigmenniük egy gyorsasági és egy akadálypályán.

A pálya elrendezése előre nem, de elemei – konvoj, vasúti átjáró, parkolás – ismertek a résztvevők számára. A nézők az autókra szerelt kamera segítségével a kivetítőn és az interneten is valós időben tudják követni az eseményeket.

A versenyen való eredményes részvétel komoly mérnöki ismereteket igényel. A feladat teljesítéséhez el kell mélyedni a mikrokontrollerek világában, az irányítástechnika, az elektronikus áramkörök, valamint a programozás rejtelmeiben.

A kis önvezető autók versenye 10 órakor kezdődik a BME Q épületének aulájában. Az idei esemény újdonsága, hogy az ügyességi pályán kalózrobot is közlekedni fog, amellyel el kell kerülni az ütközést.