Közel háromszáz hazai vezérigazgató bevonásával második alkalommal ítélte oda „Az Év Leginspirálóbb Vezetője” díjat a PwC Magyarország.

Keszte Róbert PwC HungaryA kitüntetéssel olyan hazai cégvezetőt ismernek el, akire a magyarországi vállalatvezetők példaképként tekinthetnek. Az elismeréssel azokra a vezetőkre akarják felhívni a figyelmet, akik az üzleti eredményeken túl a szervezeti kultúra építése mellett is elkötelezettek.

Idén a magyarországi Continental csoport országigazgatóját, Keszte Róbertet díjazták, a PwC Magyarország szokásos vezérigazgatói felmérésének eredményeit bemutató eseményen.

Így látják a hazai üzleti környezetet a vállalatvezetők

A PwC Magyarország idén tizenharmadik alkalommal kérdezte meg a hazai vállalatvezetőket arról, hogy miként látják a gazdasági környezetet, saját üzleti helyzetüket, illetve milyen nehézségekkel és kockázatokkal néznek szembe.

A tavalyi rekordszinten pesszimista év után idénre a vezérigazgatók többsége hazai viszonylatban is gyorsulásra számít.

A cégvezérek 394 forintos eurót, 1,7%-os GDP-növekedést és 8%-os inflációt várnak 2024-re. A vállalatok 58%-a áremelést, 36%-uk pedig létszámbővítést tervez idénre, és tízből négy vállalatvezető vallja, hogy cége üzleti modelljén és folyamatain is változtatni kell a hosszú távú fennmaradáshoz.

A világgazdaság erősödésében 54%, a magyar gazdaság növekedési ütemének gyorsulásában 60% bízik. Lassulást 22% jósol, szemben a tavalyi 76% és 85%-kal.

Cégük 2024-es gyarapodásában a megkérdezett vállalatvezetők 47% hisz – ez a 2012-es szintre esett vissza.

A külső, negatív tényezők közül az infláció hatásától 51%, a szakképzett munkaerő hiányától 48% tart, ezt követi a makrogazdasági volatilitás (37%), a geopolitikai konfliktusok (36%) és a kiberkockázatok (35%).

Tavalyhoz képest nem változott azok aránya (43%), akik úgy vélik, hogy cégük a jelenlegi pályán haladva tíz éven belül elveszíti életképességét.

Az átalakításra viszont nehezen szánják rá magukat a vállalatvezetők: 48% szerint a szabályozási környezet a változást ösztönzi, míg több mint Az egyharmaduk (35%) szerint akadályozza azt.

Az AI átalakító erejével már rövid távon is számolnak

Forrás: PwC

A generatív mesterséges intelligencia (GenAI) a vállalatok alig ötödének (18%) a működésében játszott eddig szerepet.

A teljes AI átalakító erejével viszont már rövid távon is számolnak a vezérigazgatók: a termékek vagy szolgáltatások minőségének javulását, az érintettek bizalmának és a munkaidő hatékonyságának növelését várják tőle.

Szomorú, hogy a vállalatok 13%-a nem tekinti feladatának az általa okozott károsanyag-kibocsátás csökkentését, de bíztató, hogy legalább ekkora az aránya azoknak is, akik 2024-ben már elkezdték, vagy tervezik a klímatudatosabb működésre való átállást.

A bővülő vezérigazgatói kompetenciákra utal, hogy szokásos feladataikon túl a vezetők 80%-a HR-kérdésekkel foglalkozna, illetve 62%-uk fontosnak tartaná, hogy közel kerüljön a technológiai döntések meghozatalához is.