A szélessávú internet kiépítésének az idejét akár harmadolni képes, és 5G-alapon is működő megoldás Európában az elsők között jelenik meg Magyarországon. A fejlesztést a győri Széchenyi István Egyetemen mutatták be.

Új vezeték nélküli technológia

A Huawei által kifejlesztett AirPON technológia, amely jövőre lesz világszerte elérhető, a vezetékes és a vezeték nélküli technológiát ötvözve segíti a távközlési szolgáltatókat abban, hogy egy adott kábelvégpontból vezeték nélküli technológiával juttassák el az internetet az otthonokba, középületekbe és ipari létesítményekbe.

A szélessávú internet a digitalizáció korszakában már nemcsak a gazdaságban, hanem a háztartásokban is elengedhetetlenné válik, amit a pandémia következtében előtérbe került home office terjedése is megerősített.

A vezetékes hálózatok építése ugyanakkor meglehetősen pénz és időigényes folyamat, nem kis részben a helyszíni erőforrások hiánya és más kihívások miatt. Az egyik ilyen, hogy a szolgáltató hogyan juttassa el az internetet az optikai végződéstől akár 10–20 km-re található a végfelhasználókhoz. A feladat sok időt is igénybe vesz, mivel az optikai kábelek telepítési engedélyének beszerzése akár 6-10 hónapig, a kiépítés pedig egy évig is eltarthat.

A mikrohullámú megoldás a netes letöltések késleltetését is csökkenti

Az AirPON megoldás a már meglévő vezetékes rendszer végpontját használja, majd onnan mikrohullámon – vagyis vezetékek és kábelek nélkül továbbítja az internetet, ezért kevesebb alkatrész és anyag kell a telepítéshez.

A technológia a hálózat kiépítésének idejét pedig 70 százalékkal is csökkentheti. A telepítéshez nincs szükség fix kültéri vagy beltéri dobozra, az egység akár a falra vagy a tetőn lévő antennákra, póznákra is felszerelhető. A megoldás az internetes letöltéseknél a késleltetést is tovább csökkenti az online tanulás, a játék vagy az irodai munka során.

„Magyarországon már több mint egymillió háztartásban érhető el szélessávú internet a Huawei hálózati eszközeinek segítségével. Az AirPON technológiát Törökország és Spanyolország után Európában harmadikként Magyarországon tesszük elérhetővé – jelentette be Colin Cai, a cég magyar leányvállalatának a vezetője.