A legkeresettebb és a legjobb fizetést nyújtó állások közül is kiemelkednek az IT-pozíciók. Még ebben a szakmában sem elég azonban a végzettséget igazoló papír, a cégek elvárásai ennél jóval nagyobbak. Az egyik hazai állásportál összesítette ma milyen tapasztalattal rendelkező munkaerőre van a legnagyobb igény, általában hogyan találkozik a piacon a kereslet és a kínálat.

Kik keresnek a legjobban a hazai IT-szakmában?

Az informatikai szakma is rendkívül heterogén, egy-egy állás betöltéséhez különböző tapasztalatot, illetve más-más programnyelv ismeretét kérik a munkáltatók. Az összes programnyelv ismerete túlzottan nagy elvárás lenne, így érdemes jól megfontolni a szakma képviselőinek, hogyan fejlesszék magukat. A DreamJo.bs összegyűjtötte, melyek a legfontosabb szempontok.

A Java fejlesztők és a szoftvertesztelők továbbra is a legkeresettebbek között

A portál elmúlt négyhavi adatai alapján az IT ágazaton belül a legtöbb szakembert a frontend fejlesztői területre keresik, őket követik a sorban a Java fejlesztők és a szoftvertesztelők. Sok nyitott pozíció van ezen kívül az IT projektvezető, fullstack fejlesztő, illetve a .NET fejlesztő állásokra is, de a rendszergazdák is számos új pozícióra pályázhatnak.

A legtöbb IT-állást meghirdető cégek hatvan százaléka szoftverfejlesztő profilú, a többiek tevékenységei pedig igencsak szerteágazóak. Az eddigi tapasztalatok alapján az állásportál azt ajánlja a munkáltatóknak, hogy a hirdetéseikben tüntessék fel az adott pozícióhoz kínált béreket is, a munkakeresőket pedig arra buzdítják, hogy az úgynevezett self-branding profiljukon ők is tegyék nyilvánossá a bérigényüket.

Az egyes pozíciókra kínált és kért összegek nagyban függnek az adott állástól, az annak betöltéséhez szükséges programnyelvtől, specializációtól, valamint az elvárt szakmai tapasztalattól is, de az elmondható, hogy az átlagos bérigény az informatikai területen nettó 453.000 forint, míg a munkáltatók által kínált nettó bér átlagosan nettó 501.000 Forint. A meghirdetett állások alapján az IT projektvezetők keresnek a legjobban, őket a PHP és a backend fejlesztők követik.

Nem mindegy mennyi és milyen programnyelvet ismer az álláskereső

Egy-egy állás betöltéséhez akár több programnyelv ismeretére is szükség lehet. A manapság legkeresettebb programnyelvek közé tartozik a JavaScript, a HTML, SQL, CSS, Java, React, .NET és a PHP.

Amikor új munkaerőt keresnek IT területre, a DreamJo.bs felmérése alapján a munkáltatók a legfontosabb elvárások között egyrészt azt jelölik meg, hogy az új kolléga legyen csapatjátékos, másrészt, hogy precízen dolgozzon. Fontos még az analitikus gondolkodásmód, a jó kommunikációs készség, a problémamegoldó képesség, az együttműködő hozzáállás, a kreativitás, valamint az önállóság és a nyitottság is.

A jó munkaerő megszerzéséhez és megtartásához már nem elég a jó fizetés, egyéb juttatásokkal is honorálni kell a munkát. Az IT állást kínálók többletjuttatásai között megtalálható a gyümölcsnap, plusz szabadnap, zeneszoba, előfizetés a világ egyik legnagyobb online edukációs site-jára, az Udemy-re, céges kerékpárprogram, utazási támogatás, sporttámogatás és egyéb képzések.