A Magyar Telekom és a Deutsche Telekom vezérigazgatói közös nyilatkozatot írtak alá a magyar kormánnyal, amelyben előbbiek további hazai fejlesztést, utóbbi ágazati adók kivezetését vállalta.

Telekom közlemény

Ismét Magyarországra látogatott a hazai piacvezető távközlési cég többségi tulajdonosának a Deutsche Telekomnak a vezérigazgatója, hogy Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója társaságában a kormányfővel és a gazdaságfejlesztési miniszterrel tárgyaljon.

Ennek végeredménye a közös nyilatkozat, amiben a Magyar Telekom vállalja, hogy a következő négy év során további 1 millió hazai háztartást lefedő, gigabitképes sávszélességet biztosító vezetékes hálózatot építi ki 4 év alatt.

Ezzel 2027 év végére 4,5 millió magyar otthon, illetve vállalkozás számára teszi elérhetővé a vezetékes gigabitképes hálózati infrastruktúrát. A Magyar Telekom ma már több mint 3,5 millió otthon és vállalkozás számára kínál gigabites sebességet.

Emellett felgyorsítja a mobilhálózatában az 5G lefedettség kiépítését, amivel 2026-ra 99 százalék közeli lesz a lakosságszám arányos, kültéri, országos lefedettség, ami jelenleg 60 százalékos.

A vállalások teljesítése érdekében a társaság mintegy 123 milliárd forintot fektet a vezetékes- és mobil hálózatfejlesztésbe a 2024-2027 közötti időszakban.

Telekom tulajdonosi szerkezet

Az infrastruktúra beruházások mellett a Telekom a kormánnyal együttműködve kívánja támogatni a digitalizációt, a digitális megoldások fejlesztésének és elterjedésének ösztönzését a magyar mikro-, kis- és közepes vállalatok számára.

A felek megállapodtak, hogy közös programokkal segítik a vállalkozások digitális integrálását, hogy a vállalkozások kihasználják a felhő alapú szolgáltatásokban és a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket, működésüket az adatalapú információk elemzésével tegyék hatékonyabbá.

Emellett a Telekom elősegíti a magyar oktatási intézmények és kutatóközpontok kutatási-fejlesztési és innovációs tevékenységét, folytatja együttműködéseit a meghatározó felsőoktatási intézményekkel is.

Ezt ígéri cserébe a kormány

A nyilatkozat alapján a Magyar Kormány a gigabites vezetékes internethálózati, 5G lefedettséget növelő mobil és egyéb infokommunikációs beruházásokat többek között a szektorspecifikus adózási szabályok felülvizsgálatával kívánja támogatni.

Ennek keretében a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó fizetési kötelezettséget 2024. januárjától szünteti meg, a távközlési pótadót pedig 2025. januárjától vezeti ki.