A Microsoft Copilot számos újdonsággal és változtatással a mesterséges intelligencia(AI) új korszakát hozza el a Microsoft irodai alkalmazásaiba és a Windows 11 operációs rendszerbe.

Microsoft AI-alapú Copilot

A „másodpilóta” használata egyszerű a Windows 11-en és a Microsoft 365-ön, az Edge böngészőn és a Bingen belül is elérhető. Mindig jelen lesz a tálcán, vagy a Win+C billentyűkombinációval előhívható lesz. Az új alkalmazással még gyorsabban és könnyebben végezhetünk el komplex feladatokat.

Copilot újdonságok a Windows 11 frissítéssel

A Copilot a Windows 11 ingyenes frissítésével érkezik szeptember 26-án, amivel több mint 150 új funkció is megjelenik.

A Painten belül a mesterséges intelligencia segítségével eltávolíthatjuk a háttereket, hogy új rétegeket adjunk a képekhez. A Photos funkciói az AI segítségével képessé teszik a felhasználót arra, hogy pillanatok alatt elvégezze a képek szerkesztését.

A Background Blur segítségével egy kattintással elhomályosítható a háttér, így hangsúlyosabbá tehető az előtérben lévő tárgy. A OneDrive-on tárolt fotókkal hatékonyabb lesz a képkeresés a neten. A saját képek között a földrajzi hely megadásával pontosíthatjuk a keresést.

A Képkivágó (Snipping Tool) a jövőben a képeken felismeri és szerkeszthetővé is teszi a szöveget, ha például nem szeretnénk a képpel együtt érzékeny adatokat is megosztani. Mi több, már nemcsak képet, hanem hangot is képesek leszünk „kimetszeni” a képernyőn megjelenő tartalomból.

A Clipchamp nevű videószerkesztő a meglévő képeinket, videóinkat felhasználva hoz létre új, professzionális minőségű videós tartalmakat.

Az automatikusan induló Notepad segít visszatérni a korábban megkezdett csevegéseinkbe, helyreállítja a bezáródott ablakokat, megnyitja az el nem mentett tartalmakat azután is, ha csak egyszerűen lezártuk a laptopot.

A megújult Outlook pedig már az e-mailek megfogalmazásában is segítségünkre lesz, és tovább egyszerűsíti a OneDrive-ból származó tartalmak csatolását.

A továbbfejlesztett File Managerben megújul a kezdőoldal, a címsor és a keresőfelület is. Intelligensebbé válik a keresés, és az állományok megnyitása nélkül is látható lesz, ha mások változtatásokat hajtottak végre rajtuk.

A fájlkezelőbe egy új galéria funkció is érkezik, amellyel egyszerűbb lesz elérni a fotógyűjteményt.

A Windows Backup pedig az új Windows 11 PC-re történő átköltözést könnyíti meg: az összes fájl, a beállítások aktuális állapota mind-mind áttükrözhető lesz az új gépre.

Megújult a Bing és az Edge

A másodpilótával a böngészés és a keresés, valamint az internetes vásárlás is személyre szabottabbá válik. Mostantól a keresési előzmények fogják a legalapvetőbben befolyásolni a keresési eredményeket.

Ha például eddig a Bing használatával követtük nyomon a kedvenc focicsapat tevékenységét, legközelebb, amikor az utazásunkat tervezzük, a Bing magától elárulja majd, hogy az úticél közelében lesznek-e az adott időszakban ennek a csapatnak meccsei. Az előzmények figyelembe vétele funkció bármikor kikapcsolható a Bing beállításaiban.

Újdonságokat hoz a Copilot a Microsoft webáruházába is. A Bingben vagy az Edge-ben mostantól gyorsabban rátalálhatunk arra a termékre, amelyet online szeretnénk megvásárolni.

Amikor információkat gyűjtünk egy-egy termékről, a Bing további kérdéseket tesz fel az igényekkel kapcsolatban, majd a válaszokra alapozva még személyre szabottabb ajánlatokkal fog szolgálni.

A Microsoft közleménye szerint az elmúlt 12 hónapban az internetes vásárlók az ilyen javaslatokon keresztül több mint 4 milliárd dollárt takaríthattak meg az Edge használata közben. Ez a funkció hamarosan kiegészül azzal a képességgel, hogy egy fotó, vagy más, korábban lementett kép is szolgálhat a keresés kiindulópontjául.

Az OpenAI DALL.E 3 modellje pedig bekerül a Bing Image Creator-be, amellyel még tetszetősebb alkotások születhetnek, a renderelés minősége pedig lényegesen javul, ami az olyan részletekben érhető majd tetten, mint az ujjak és a szemek kidolgozottsága.

Microsoft AI-alapú Copilot A generatív AI képessé teszi az alkalmazást új objektumok és hátterek hozzáadására, vagy épp bizonyos tárgyak eltávolítására a képről. A Dall.E 3 modellel kiegészülve a Designerrel hamarosan már pár másodperc alatt fog egyedi képeket generálni a felhasználó instrukciói (prompt) alapján.

Az alkalmazás emellett jobban érti a felhasználó utasításait, így a létrejövő képek jobban tükrözik majd a tényleges elvárásokat. A Designer is közvetlenül elérhető lesz a Bingből, ami még jobban leegyszerűsíti az alkotások szerkesztését.

A Designer egyébként a Microsoft 365 termékcsalád legújabb tagja, segítségével illusztrációkat, social media posztokat, meghívóleveleket lehet létrehozni. Az alkalmazás beépül a Microsoft 365 Copilot lakossági verziójába is— legelőször a Word-be.

Ez azt jelenti, hogy a Wordben szerkesztett szöveget értelmezve a Designer javaslatot tesz illusztrációkra, amelyeket még egyedibbé tehetünk saját képeink információforráskénti hozzáadásával.

Eddig rendkívül időigényes feladat volt szövegeket grafikákkal, illusztrációkkal ellátni. A képszerkesztők 70%-a állította azt, hogy ez a munka legnehezebb része. A jövőben a Bing Image Creator, Clipchamp, Paint és Designer alkalmazásokkal ehhez csak néhány egyszerű utasításra lesz szükség.

Microsoft AI-alapú Copilot

A Binghez kapcsolódik még a Content Credentials(CC), ami a generatív mesterséges intelligencia felelősségteljes használatát támogatja. A megoldás kriptográfiai módszerekkel ad láthatatlan, digitális vízjelet az AI által generált alkotásokhoz a Bingben.

Ez azt is tartalmazza, hogy mely napon és órában hozták létre az adott művet. A CC használatát a Paint és a Microsoft Designer is támogatja.

Novembertől jön a Microsoft 365 Copilot

A Microsoft 365 Copilot november 1-jén válik minden üzleti felhasználó számára elérhetővé, kiegészülve a továbbfejlesztett M365 Chat alkalmazással és az Outlook, Excel, Loop, OneNote, OneDrive és Word alkalmazásokba beépülő Copilottal.

A Bing Chat Enterprise, amelyhez a két hónappal ezelőtti debütálása óta több mint 160 millió Microsoft 365 felhasználó kapott ingyenes hozzáférést, ugyancsak frissült, így a multimodális vizuális keresést is támogatja és a mobil platformokról is elérhetővé vált. Az Image Creator pedig a Microsoft Edge mobilapplikációban is elérhető lesz.

Újdonság lesz a Microsoft 365 Copilot-on belül az M365 Chat megoldás. Ennek előzetesével márciusban jött ki a cég, akkor még Business Chat néven. A továbbfejlesztett M365 Chat rálát majd az összes adatra, amely az emailekből, értekezletekből, csevegésekből, különböző fájlokból és dokumentumokból, illetve az internetről kigyűjthető.

Pontosan ismerni fogja a felhasználója szokásait, munkakörét, a prioritásait, és a szervezetet is, amelynek dolgozik. Ezzel a tudással felvértezve nyújt támogatást például egy új üzleti stratégia megalkotásához, egy üzleti út megtervezéséhez vagy az e-mailek áttekintéséhez.

Az elmúlt néhány évben a munka mennyisége és sebessége rendkívül felgyorsult. A Windows-on egyesek akár 11 alkalmazást is használnak egyetlen munkanapon. Az M365 Chat azért is készült, hogy rendet vágjon ebben a zűrzavarban; megszabadítsa felhasználóját a robotmunkától.

Azok, akik már az applikáció előzetes verzióját is ki szeretnék próbálni, a Microsoft365.com oldalon, illetve a Teams-be vagy a Bing-be a munkahelyi fiókjukkal belépve máris hozzáférhetnek. A jövőben ez az alkalmazás mindenhol elérhető lesz, ahol a Copilot ikon megjelenik azon felhasználók számára, akik a munkahelyi fiókjukkal jelentkeznek be az alkalmazásokba.

A munkahelyi feladatok végrehajtását a Copilot az Outlook, Word, Excel, Loop, OneNote és OneDrive alkalmazásokban is segíteni fogja. A most esedékes nagy Windows 11 frissítés részeként érkezik a Windows 365 Switch és a Windows 365 Boot is, amely megkönnyíti a Windows Cloud PC elérését.

Az informatikai részleg számára pedig alkalmazások telepítését a végfelhasználói eszközökre, azok menedzselését és védelmét segíti.