A technológiai, műszaki és természettudományos szektor női szereplőit szólítja meg a Telekom nemzetközi kezdeményezése. A Dataset for Equality kampány célja, hogy elősegítse az iparágban dolgozó nők láthatóságát a valós és a virtuális térben egyaránt.

AI-kampány

Az emberi döntéshozatalt gyakran befolyásolják tudattalan előítéletek, amitől mentes-e a mesterséges intelligencia(AI)? Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a gépek tévedhetetlenek, pedig a mesterséges intelligencia is képes torzítani, ami épp az emberre és társadalmi sajátosságainkra vezethető vissza.

Az AI-rendszerek működésének alapja a beléjük táplált hatalmas mennyiségű adat, amelyekben a gépi tanulás segítségével keresik a szabályszerűségeket, majd a felismert minták alapján ismeretlen adatokról is döntést hozni.

A több évtizedes társadalmi berendezkedés lenyomata az adatokból nem törölhető – ennek egyik példája, hogy IT-vezető esetében ma a legtöbb képalkotó algoritmus elsőre egy férfi fotóját generálja.

Nők az ICT-szektorban

Az elmúlt évszázadban viszont a nők forradalmi változásokat értek el a munkaerőpiacon, jelenleg is számos ismert technológiai nagyvállalat műszaki, technológiai vezetője nő, arányuk ugyanakkor még meglehetősen alacsony. A STEM (természettudomány, technológia, műszaki tudományok és matematika) területén tehát még van mit tenni a láthatóság, elismertség érdekében.

A Telekom Dataset for Equality kezdeményezése a STEM területen dolgozó női vezetőket kéri arra, hogy osszák meg az adataikat, ily módon is segítve a mesterséges intelligenciák tanulását, megváltoztatva az eddig róluk festett képet.

“Bár a nők a technológiai ipar 26%-át teszik ki, a képgeneráló AI kizárólag férfiakat érzékel a szakmában. Ez nemcsak a jelen munkaerőpiacra gyakorol káros hatást, de a jövő generációinak pályaválasztási döntéseit is negatívan befolyásolja, hiszen a fiatal tehetségek azt látják, a tech nem nőknek való” – nyilatkozta Urbán Ida, datas cientist, a Dataset for Equality kampány nagykövete.

„A szerepmodellek, példaképek hiánya az egyik olyan akadály, amely a lányok elé gördül pályaválasztáskor. Különösen igaz ez a STEM területekre, holott, a jó példák bemutatása elősegítheti a pályaválasztás előtt álló fiatal nők döntését, hogy kutatói, tudományos, műszaki pályára lépnek-e vagy sem. Az idei Lányok Napján közel 50 középiskolás lányt fogadtunk székházunkban és olyan programot szerveztünk számukra, ahol kapcsolódni tudtak IT, műszaki, technológiai területen dolgozó női kollégáinkhoz, hogy első kézből tapasztalhassák meg a technológiai világ szépségeit. Ezen az eseményen indítottuk el a kampányunkat is” – tette hozzá Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom Chief People Officere.

Amit újra kell tanulnia a mesterséges intelligenciának

„A projekt kommunikációs erejét a szokatlan, látszólag nem hatékony adatgyűjtés adja. Egy furcsa kérdéssel fordulunk a tech iparban dolgozó nők felé: arra kérjük őket, hogy ajánljanak fel egy darabot személyes, szakmai adataikból. Ezekből létrehozhatunk egy olyan készletet, ami szabadon felhasználható a képalkotó mesterséges intelligencia modellek újratanítására” – Balogh Zsolt, a DDB vezető kreatívigazgatója.

A Telekom dedikált oldalán (www.datasetforequality.com) keresztül van lehetőség csatlakozni a mozgalomhoz. Egy egyszerű, LinkedIn-bejelentkezés után a tech területen dolgozó nők titulusuk és fényképük beküldésével tudnak hozzájárulni a kezdeményezéshez.

A beérkezett adatokat transzparens, de anonim módon dolgozzák fel, amikből egy etikailag és jogilag is tiszta adatkészlet készül. A Telekom a projektben a vizuális szintetikus médiapiac egyik úttörőjével, a vAIsual csapatával működik együtt, hogy hasznos tréninganyag születhessen az AI képalkotók számára, amit ingyenesen elérhetővé tesznek az AI területein működő cégeknek.