Noha az okosórák nem hivatalos diagnosztikai eszközök, de beazonosíthatnak több tünetmentes szívbetegséget. Az európai kardiológusok szerint például az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció felismerése az EKG-funkcióval rendelkező okosórákkal, új távlatokat nyithat az orvoslásban.

EKG okosóra

Az okoseszközök folyamatosan fejlődő algoritmusai és technológiái segíthetik az egyébként tünetmentes szívritmuszavarok hatékonyabb szűrését, így ezek a páciensek időben juthatnak orvoshoz. A Huawei által Magyarországon végzett felmérés szerint a hazai válaszadók 78 százaléka örülne és használná is az EKG funkciót az okosóráján, ami még nem minden ilyen eszköz alaptartozéka, csak a prémiumkategóriásoké.

Valójában mire jó egy EKG-t mérő okosóra?

Az európai kardiológusok szerint a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia nagy valószínűséggel képes beazonosítani az egyébként tünetmentes pitvarfibrillációs zavarokat, az okoseszközökkel mért EKG-adatok alapján. Ez a szakértők szerint komoly technológiai áttörést jelenthet a diagnosztikában. Fontos azonban, hogy az adatokat olyan szakorvosnak kell kiértékelnie, aki jártas az EKG értelmezésében. Az okosóra által mért adatokkal nem spórolhatjuk meg az orvosi vizsgálatot és diagnózist.

„Az EKG egy több mint 120 éves múltra visszatekintő alapvető vizsgálat, ma már azonban egy egyszerűbb EKG mérés akár egy perc alatt elvégezhető egy erre alkalmas okosórával” – hívja fel a figyelmet Krzysztof J. Filipiak kardiológus.

Már több márka is rendelkezik EKG-képes funkcióval ellátott okosórával, a kutatás megrendelő Huawei mellett az Apple és a Samsung is. A kínai gyártó legújabb prémiumórája a WATCH GT 3 Pro mobil egycsatornás EKG készülékként képes működni, gyorsan kimutatva, hogy van-e szinuszritmusa a páciensnek, amelyekből egy szakember következtetni tud valamely szívprobléma jelenlétére.

Már fiatal korban érdemes odafigyelni a megelőzésre

A már említett kutatás szerint a 18-29 éves korosztályba tartozó válaszadók különösen fontosnak tartják a kardiológiai prevenciót. Ez a csoport a legnyitottabb az okoseszközök egészségügyi funkcióira is: négyötödük nyilatkozott úgy, hogy használná az EKG funkciót az okosóráján, ha az elérhető lenne.

Az okosórák a szívproblémák megelőzésében is segíthetik a felhasználókat. A rendszeres mozgás, a megfelelő minőségű alvás és az egészséges táplálkozás elengedhetetlen a szív egészsége szempontjából. Az okosórákkal nyomon követhetjük az edzéseinket, az alvásunk minőségét, és a súlyváltozásokat is.