A brit Dyson mérnökei már önfejlesztő és összekapcsolódásra képes háztartási gépek fejlesztésén dolgoznak. Ennek elősegítésére a következő öt évben további 2 ezer fővel, főként robotikai mérnökökkel bővül a társaság globális szoftverfejlesztő csapata.

Önfejlesztőgép

Jake Dyson, a cég főmérnöke jelentette be, hogy a vállalat ötéves beruházási tervének a középpontjában már az „önfejlesztő” gépek állnak. Ezek a hálózatba kötött berendezések még az előtt lesznek képesek megoldani problémákat, hogy a tulajdonosuk egyáltalán észlelné azokat.

A társaság, amely a 2,75 milliárd font sterlinges beruházási tervének a közepén tart – a szoftvereket és az „összekapcsolhatóságot” helyezi előtérbe a jövőbeli termékfejlesztéseiben. A cég termékei egyre több érzékelőt, elektronikát, vezérlőrendszert és szoftverkódréteget tartalmaznak.

A légtisztítók érzékelik és rögzítik a szennyeződéseket, információt adnak a tulajdonosoknak az őket körülvevő otthoni levegő minőségéről. A cég legújabb porszívója nemcsak megszámolja, hanem méret szerint is azonosítja a mikroszkopikus részecskéket, sőt arról is informál hol található még por és szennyeződés a padlón.

Fókuszban a szoftverek

Az utóbbi tíz évben a Dyson megtízszerezte a szoftverfejlesztésre és a gépek összekapcsolódására szakosodott csapatát az Egyesült Királyságban, Szingapúrban, Malajziában, a Fülöp-szigeteken, Kínában és Lengyelországban. Ezek a szakemberek: köztük adattudósok, robotikai, elektronikai, hardver- és gépi tanulással foglalkozó mérnökök a szoftveresekkel együtt összpontosítanak a készülékek „felokosítására”, a gépek „agyának” fejlesztésére.

A szoftverek korábban csak az egyes termékkomponensek vezérlését végezték, de ma már a Dyson technológiájának minden funkciójában nagyon fontossá váltak. A beágyazott szoftverek, az alkalmazás- és felhőfejlesztések, valamint a fedélzeti szoftverek – algoritmusok, gépi tanulás, mesterséges intelligencia – különböző rétegei teszik lehetővé, hogy a termékek a mechanikán túlmutató, kifinomultabb területeken is fejlődjenek.

A márka első porszívója csak annyit tudott, hogy be lehetett kapcsolni. A mai modellek a számtalan érzékelőnek, hardver- és szoftverelemnek betudhatóan az akkumulátor élettartamáról is informálnak, és a padló típusától függően állítják be az energiafelhasználást.

A levegő szennyeződés újgenerációs mérése

A cég hat éve bevezetett első generációs légtisztítója még azt tette lehetővé, hogy a felhasználó a képernyőn és a termék alkalmazásában kövesse valós időben, az otthonában lévő levegő minőségét. Ezek a gépek azóta a világ minden tájáról gyűjtenek adatokat a beltéri szennyezettségről.

A mérnökök az ezek által érzékelt adatokat használják fel a beltéri levegő minőségének feltérképezésére világszerte. A légtisztítók naponta 200 millió levegőminőségi jelzést küldenek a cég szakembereinek, akik ezek alapján képesek arra is, hogy figyelmeztessék az embereket a helyi környezetszennyezési esetekre, legyen az erdőtűz, vagy homokvihar.

A hamarosan megjelenő Dyson Zone pedig ezt a technológiát használja majd arra, hogy felügyelje és megtisztítsa a levegőt a személyes térben, akár útközben is. A platformnak az alkalmazással való összekapcsolása pedig valós idejű levegőminőségi és zajszennyezési adatokat, valamint heti szennyezési előrejelzéseket is nyújthat.

 

Önfejlesztőgép