Felvásárlási szándéknyilatkozatot írt alá az angliai székhelyű Zenitech a budapesti AutSoft szoftverfejlesztő céggel, utóbbit több mint egy évtizede a Műegyetem munkatársai alapították. A felvásárlás célja a Zenitech magyarországi terjeszkedésének támogatása – áll a bejelentésben.

Autosoft

Az egyedi mobilos és webes, főként pénzügyi szoftvermegoldásokkal foglalkozó AutSoft Zrt-t 2011-ben hozták létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének munkatársai, részben egyetemi tulajdonnal. Azóta a társaság létszáma 150 főre nőtt.

A magyarországi piacon is terjeszkedni kívánó és a műegyetemi szoftvercéget felvásárolni szándékozó Zenitech pedig 2021-ben nyitott technológiai központot Miskolcon. A cégnek ezen kívül Kolozsváron és Litvániában vannak még irodái. Alapítói – Edward Batrouni, Christopher Lacy-Hulbert és Suket Csaba –olyan márkák transzformációs technológiáinak kiépítésében szereztek tapasztalatot, mint a Betfair és a Yahoo!.

A szándéknyilatkozat szerint a magasan képzett fejlesztő mérnököket foglalkoztató AutSoft a jövőben is szorosan együttműködik majd a BME-vel a jelentősebb K+F projekteken, továbbá az AutSoft és a Zenitech ügyfelei számára nyújtott innovatív megoldások területén.

A felvásárlás végére még az idén pont kerülhet

„A Zenitech-kel kötött megállapodás kiváló lehetőség az AutSoft számára. Biztosítja a vállalat sikeres jövőjét és erősíti vezető szerepét a fejlesztés és az innováció területén egyaránt. Új lehetőséget nyit a vállalat tudásának kamatoztatására a globális piacon is. Az AutSoft csapata a jövőben még több nemzetközi ügyféllel dolgozhat együtt – mondta Charaf Hassan, az AutSoft egyik alapítója, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem(BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának(VIK) dékánja.

„Magyarország kulcsfontosságú helyszín számunkra stratégiai szempontból, hiszen Európa központjában helyezkedik el, valamint a régió legjobb technológiai irányultságú tehetségeihez fér hozzá. Ez a megállapodás lehetővé teszi, hogy komplex technológiai projekteket szállítsunk nemzetközi partnereink számára is” – nyilatkozta Edward Batrouni, a Zenitech társ-ügyvezető igazgatója.

A nemzetközi nyitás a cég fennállásának a tizedik évében történt meg, amikor a társaság – új időszámításként megjelölve – bejelentette a nyugat-európai piacra lépést. Ehhez 2021-ben közel 31millió vissza nem térítendő támogatást nyert el a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. által kiírt, külpiacra jutást támogató pályázatán.

A mostani felvásárlási megállapodással egyidejűleg Cseresnyés Dóra vezérigazgató távozik az AutSoft éléről. A felvásárlás egyébként a magyar kormány jóváhagyását követően válik véglegessé, információink szerint még az idén. A magyar cég a felvásárlás után is megtartja jogi entitását és saját márkáját. Az egyezség végleges kormányzati jóváhagyásáig Fauszt Gábor értékesítési vezető tölti be az ideiglenes vezérigazgatói pozíciót.