Növekszik azoknak az alkalmazottaknak a száma az Európai Unióban, akik a munkájukhoz nem a saját eszközeiket kell, hogy használják, hanem a cégüktől kapnak okostelefont és/vagy laptopot, mobilinternet csomaggal együtt.

EU-ban egyre több a laptop és az okostelefon

Egyre több vállalkozás ismeri fel a céges mobil eszközök jelentőségét, azt, hogy a dolgozók könnyebben tarthassák a kapcsolatot a beszállítókkal vagy ügyfelekkel, akár útközben is – derül ki az unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a friss jelentéséből.

A céges eszköz jelentősége járványhelyzet idején

A mobilinternet előfizetés pedig lehetővé teszi a számukra, hogy hozzáférjenek céges leveleikhez, menetközben módosíthassák az üzleti dokumentumokat, vagy irodán kívül is használni tudják a vállalati szoftveralkalmazásokat. Ez különösen fontos most a koronavírus járvány idején, amikor sokan dolgoznak otthon távmunkában.

Az elmúlt évben uniós átlagban már a nagyvállalatok alkalmazottainak a 28 százaléka hozzájutott valamilyen hordozható technológiai eszközhöz, jellemzősen laptophoz, vagy okostelefonhoz. A tavalyi mutató 2 százalékpontos javulást jelez 2018-hoz képest.

Az átlagon belül azonban igen jelentős szórás mutatkozik az egyes tagállamok között. Az élen az észak-európai országok és Írország áll, ahol az említett vállalkozásoknál dolgozók több, mint a fele jut hozzá a mobilinternet csomaggal megfejelt lehetőséghez.

Élen az észak-európaiak, sereghajtók a déli országok

Abszolút első Svédország 57 százalékkal, a skandináv államot Írország követi 55 százalékkal, majd Finnország következik 54, valamint Dánia 52 százalékkal. Az éven belüli növekedésben is a svédek az elsők, egy évvel korábban még 51 százalékon állt a mutatójuk. Hasonló mértékű 5 százalékpontos ugrást sikerült elérniük a finn, a litván és a máltai cégeknek.

A sor másik végén dél-európai, illetve kelet-európai országok állnak. A legkevésbé a bolgár vállalkozások hajlandóak mobil eszközökkel is ellátni az alkalmazottaikat, mindössze 11 százalékuk kap laptopot és/vagy okostelefont munkáltatójától.

Nem sokkal jobb a helyzet Cipruson, ahol ugyanez az arány 16%, Görögországban ahol 17%, de hasonlóan alacsony ez a szám még Szlovákiában, Romániában és Portugáliában, mindegyikben 18 százalék.

Ezzel szemben a tavalyra kimutatott 24 százalékkal a magyarországi vállalkozások inkább közelebb állnak az EU-átlaghoz. A közép és kelet-európai régió országainak a többsége viszont mégiscsak leköröz minket, Horvátországban és Litvániában 28-28, Csehországban 27, Lengyelországban 26 százalék, sőt még Szlovéniában is a dolgozók 25 százaléka rendelkezik céges laptoppal, okostelefonnal és üzleti mobilnet csomaggal.