Az uniós polgárok fele nagy átlagban már az interneten online foglalja le a szállását, vagy a teljes nyaralását. Mi magyarok még nem vagyunk ilyen mértékben online, nálunk az internetezőknek csupán a 30 százaléka él ezzel a lehetőséggel

Online szállás

Az Európai Unió statisztikai hivatala az Eurostat rendszeresen szondázza a tagországok és a teljes gazdasági övezet internetezési szokásait. Legutóbb kiadott jelentésében a vakációs online szállás- és programfoglalást vette górcső alá.

Megállapítja, hogy a 2017-es uniós 50 százalékos átlagszintet a legjobban Luxembourg ugorja meg, ott a lakosság 73 százaléka él a világhálós lehetőséggel. Hasonlóan jól teljesít ezen a téren Finnország(65%) és Németország (64%).

Az online utazás- és szállásfoglalás leginkább a 25-34 év közötti korosztály körében népszerű eléri az 55 százalékot, míg a legkevésbé elterjedt a 16-24 évesek között. Az idősebb 65-74. év közöttiek viszont a 47 százaléka szívesen él a lehetőséggel.

Magánszállást közvetítő szolgáltatókon keresztül foglalunk

Az utazást és a szállást legkevésbé a bolgárok(17), és a románok(18%) bonyolítják a világhálón. A 30 százalékos magyar átlagon belül nálunk viszonylag kicsi a szórás, az egyes korosztályok alig két-három százalékponttal térnek el egymástól. Csehország mutatója uniós átlagon felüli(57%), Szlovénia(49%) közel van az átlaghoz, Észtország (44%)és Szlovákia(43%), pedig nem sokkal marad el tőle.

Ha a magánszállások foglalását nézzük, 2018-ban az európaiak nagyjából az ötöde(19%) használta ehhez az internetet, az összes korosztályt figyelembe véve. Ami az egyes tagállamok illeti, itt is Luxembourg vezet 44 százalékkal, de az uniós átlagot jó pár százalékponttal haladja meg Írország, Málta, és az Egyesült Királyság.

A legkevésbé élnek a lehetőséggel a ciprusiak(3%), a csehek(5%), a lettek(7%). valamint a görögök, a románok és a szlovének, egyaránt 8 százalékkal. Mi magyarok 18 százalékkal megközelítjük az uniós átlagot.

Magánszállást online leginkább a közép korosztály foglal és közvetítő szolgáltatókon, vagy applikációkon keresztül. Európában a legnépszerűbb ezen a téren az Airbnb, a Lovehomeswap és a Couchsurfing.