A hazai alapítású, járműkommunikációval foglalkozó Commsignia 11 millió dolláros befektetést kapott, az összegből elsősorban fejlesztői bázisának növekedését finanszírozza.

Commsignia

Több mint 100 fővel bővíti jelenlegi 50 fős létszámát a Commsignia, a cég a járműkommunikációs (V2X) piac globálisan meghatározó szereplője. A 2012-ben alapított budapesti székhelyű vállalkozás 11 millió dolláros befektetési kört zárt.

Európai és amerikai befektetők részvételével

A tranzakcióban európai és amerikai kockázati tőkebefektetők egyaránt részt vettek, a Karma Ventures és a Samsung CatalystFund vezetésével a Partech, az Inventure, a Credo Ventures és a hazai Day One Capital állt a Commsignia mögé.

A cég fő profilja a járművek és az őket körülvevő infrastruktúra közötti kommunikációt lehetővé tevő szoftveres és hardveres megoldások, amelyeket elsősorban okos város projektekhez, valamint autóipari felhasználásra fejlesztenek.

Jelentős a társaság k+f tevékenység is, a cég számos konzorciumnak tagja, a szabványosítási folyamat aktív résztvevője. Vezető autógyártókkal és autóipari beszállítókkal dolgoznak együtt, de a cég megoldása szolgáltatja a közlekedési információkat egy önvezető busz fedélzeti rendszere számára Las Vegasban, a jelenlegi legnagyobb amerikai okos város fejlesztésnél is.

“A befektetést növekedési terveink megvalósítására fogjuk felhasználni. A fejlesztői csapatunk tudására és tapasztalatára alapozva kívánjuk bővíteni az erőforrásainkat, és a szakembergárdánkat” – emelte ki a tőkebevonás bejelentése kapcsán Kovács József, a Commsignia vezérigazgatója.

Mit tud a V2X technológia?

A V2X technológiával lehetővé válik, hogy az autók kiterjesszék fizikai látótávolságukat, és azonnal értesüljenek a környezetükben zajló, a pályájukat befolyásoló eseményekről azáltal, hogy az infrastruktúra, vagy egy másik jármű érzékeli azokat. A közlekedés együttműködővé tételével a szereplők jóval több információhoz jutnak. Így elkerülhetővé válik többek között a piros lámpa figyelmen kívül hagyásából kialakuló baleset, de biztonságosabbá válhatnak a vasúti kereszteződések, vagy a kamionkonvojok közlekedése is.

A cégnek a mostani 3,2 milliárd forintos tőkeinjekció már a harmadik befektetési köre. Az első befektetés a PBG és a TractionTribe nevéhez fűződik, őket olyan befektetők követték, mint a Day One Capital, a Credo Ventures, a Power Angels és a Hana Investments. A cég az elmúlt években folyamatosan növelte bevételeit, a 2018-as évet 314 millió forintos bevétellel zárta, ami 34 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.