A CU.BE az ipari digitalizáció innovációit mutatja be. Az interaktív térben hálózatba kapcsolt ipar 4.0-s megoldásokkal, a digitális iker technológiával és kooperatív robotokkal ismerkedhetnek meg a műszaki vívmányok iránt érdeklődők.

Digitalizációs élményközpont

Átadták Budapesten a világon a másodiknak számító CU.BE (CUstomer BEnefits) innovációs élményközpontot, ahol a hajtás- és vezérléstechnika meghatározó szállítójának számító, Bosch Rexroth az ipari digitalizáció legújabb eszközeivel demonstrálja, mire is képes a modern gyártástechnológia.

Az interaktív térben miniatűr ipar 4.0-s gyártósor, okos szerelőállomások, együttműködő robotok, digitális iker, hálózatba kapcsolt hidraulika és energiahatékony megoldásokkal ismerkedhetnek meg a látogatók.

Együttműködésre ösztönző megoldások

Az élményközpont több egyszerű bemutatóteremnél, arra is ösztönöz, hogy a Bosch Rexroth, és az ipari partnerei, valamint az egyetemi, akadémiai szféra együtt fejlesszék tovább a termelést még hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tevő technológiákat.

Oktatási céllal a korszerű műszaki megoldások iránt érdeklődő diákokat is várják. Az érdeklődők részt vehetnek a CU.BE szakmai és tematikus rendezvényein, workshopjain is.

A létesítményben számos interaktív alkalmazással nemcsak azt mutatják be, miként növelik a hatékonyságot és segítik a fenntarthatóságot a hálózatba kapcsolt modern eszközök, hanem azt is, hogyan lehet a régebbi eszközöket is bekapcsolni a digitalizált gyártásba.

„Ahhoz, hogy az ipari digitalizációban újabb eredményeket érjünk el, szükség van az együttműködésre. Ezért olyan ökoszisztémát építünk, amelyben ipari partnereinkkel, a felsőoktatás résztvevőivel, az egyetemekkel és a kutatóközpontokkal közösen dolgozhatunk azon, hogy a jövő technológiái minél hamarabb beépüljenek mindennapjainkba” – mondta az átadón Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban.

„A Bosch Rexrothnál a legújabb technológiákat használjuk a mozgatásra, ipari partnereinkkel, vevőinkkel együttműködve, az ő igényeikre szabva fejlesztünk fenntartható és hatékony megoldásokat.

A CU.BE-ot egy olyan nyitott térnek álmodtuk meg, ahova az ipar minden szereplőjét várjuk közös gondolkodásra és eszmecserére, továbbá minden érdeklődőt, aki szeretne többet megtudni az ipari technológia jövőjéről”– tette hozzá Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója.

Mit tud a CU.BE?

Digitalizációs élményközpont

A Bosch Rexroth ulmi központjában két éve megnyílt első CU.BE tapasztalatait felhasználva alakították ki a budapesti élményközpontot, amelyben bármilyen ketrec vagy biztonsági felszerelés nélkül tesztelhető a gyártósori dolgozókat segítő kollaboratív robot.

Olyan ipar 4.0-s miniatűr gyártósort is összeállított a cég, amely nemcsak bemutatja a gépek összekapcsoltsága, az adatkommunikáció és a diagnosztika által nyújtott lehetőségeket, hanem oktatásra is alkalmazható.

Okos szerelőállomáson próbálhatja ki a látogató, hogyan segítenek a digitális rendszerek az alkatrészek megfelelő összeszerelésében. Holografikus szemüveg segítségével lehet a tesztelést és a távoli karbantartást támogató digitális iker technológiát is.

A nagyközönség számára a CU.BE-ban olyan hétköznapi eszközök modern technológiai háttere is megtekinthető, mint az országút mellett füvet nyíró, az útjelző oszlopokat is körbevágó gépi kasza, vagy az a prémiumkategóriás karos kávéfőző, amely speciális hidraulikus munkahengerével tökéletes nyomást nyújt a még finomabb kávé készítéséhez.