A mesterséges intelligencia(AI) önálló tárgyként jelenik meg jövő februártól a magyar felsőoktatásban. A Neumann János Egyetem erről kötött megállapodást egy a ChatGPT oktatásával foglalkozó startuppal.

Egyetemi tárgy lesz nálunk a ChatGPT
Forrás: rawpixel.com

A Neumann János Egyetem és a Promptmaster együttműködésének a célja, hogy mind az egyetemi oktatók, mind a hallgatók kiaknázhassák az AI használatában rejlő lehetőségeket, oktatási segédeszközként alkalmazva a ChatGPT.

Ennek elősegítésére 2024. februárjában elindítják az ország első akkreditált ChatGPT egyetemi képzését, amely a promptolás világába vezeti be a Neumann János Egyetem hallgatóit.

A hallgatók egy 2 kredites szabadon választható tantárgy keretében sajátíthatják el, hogyan nyerhetnek ki pontos, és jó minőségű válaszokat a nyelvi modellből.

A kurzuson megszerzett készségek birtokában bármilyen szellemi munkát hatékonyabban, és gyorsabban végezhetnek el, amely versenyelőny lehet a munkaerőpiacon.

Nem árt, ha megtanulunk promptolni

„A cégünknek 47 országból vannak diákjai, jól látjuk a munkaerőpiac hozzáállását a ChatGPT-hez. Mindenhol ugyanaz a visszajelzés az állásbörzéken: tanítsátok meg a diákokat promptolni, különben nem fogjuk felvenni őket.

Ez az együttműködés nemcsak hatalmas lehetőség a diákok számára, de egyben felteszi hazánkat a térképre a mesterséges intelligencia oktatás terén, a Neumann János Egyetem diákjai a világon az elsők között tudnak gyakorlati tapasztalatra szert tenni a nagy nyelvi modellek használata kapcsán „ – emeli ki az együttműködés jelentőségét Szabó Dávid, a Promptmaster társalapítója, és ügyvezetője.

Berczeli Miklós a Neumann János Egyetem Pályázati Irodáért és Ipari együttműködésekért felelős megbízottja hozzáteszi: az együttműködés hátterében az a felismerés áll, hogy a nyelvi, generatív mesterséges intelligencia rendszerek által kínált lehetőségek jelentős hatást gyakorolnak az akadémiára és a munkaerőpiacra.

A ChatGPT egyetemi képzés és az együttműködés a Promptmasterrel nem csupán azoknak nyújt lehetőséget, akik érdeklődnek az innováció iránt, hanem a Neumann János Egyetemet is a mesterséges intelligencia oktatás központjává emeli.

Az intézmény a nyelvi AI rendszerek alkalmazását nemcsak az oktatásban, hanem a kutatás-fejlesztési projektjeiben is alkalmazni akarja. Keresik az ipari együttműködéseket is.

A kezdeményezés nemcsak a hallgatók tanulási élményét javítja, hanem jelentősen megkönnyíti az oktatók munkáját is, hiszen az AI egy olyan tanársegédként funkcionál majd az egyetemen, amely mindig rendelkezésre áll, sosem betegszik meg, nem vesz ki szabadságot, bármikor lehet zavarni és azonnal választ ad a kellő hozzáértéssel megfogalmazott kérdésekre.

A cégről

A Promptmaster egy ChatGPT oktatással foglalkozó startup, amely 2023 márciusa óta több mint 8600 diáknak tanította meg a ChatGPT profi használatát – más néven a prompt engineeringet – a világ 47 országából. A cég két alapítója Szabó Dávid (32) és Tálas Dávid (26), mindketten a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnáziumban érettségiztek.

Szabó Dávid 2011 óta vállalkozóként számos tech startuppal dolgozott, illetve 5 éven át vezette saját, gépi tanulásra specializálódott startupját Londonban.

Tálas Dávidot 2019 óta egy több mint 160 ezer fős online közösséget felépítő marketingszakemberként és oktatóként ismerik. Mindkét vállalkozót személyes, ám rendhagyó kapcsolat fűzi az oktatáshoz. Céljuk, hogy az egyetemisták számára elérhetővé tegyék azt az eszközt, amire nekik is nagy szükségük lett volna egyetemi éveik alatt.