A vártnál többet kapnak a Galaxy család legújabb tagjától a Samsung márka hívei. A tavalyi csúcstelefon „rajongói verziójának” az S21 FE 5G-nek a premierjét az idei Las Vegas-i CES-re időzítette a koreai gyártó.

Galaxy S21

A „Fan Edition”-t tavaly vezette be a cég, elsősorban azokat a fiatalokat megcélozva, akik a zászlóshajó termékek tudásához közelítő, ámde mégis megfizethetőbb modelleket keresik. Az első FE a két éve bemutatott S20 volt, amit tavaly dobtak piacra, két hónappal a tavalyi csúcstelefon az S21 bemutatása után.

A következő rajongói modellt az S21 FE 5G-t már tudatosabban tervezte meg a cég, az még eredetileg a múlt év nyarán jelent volna meg, de közbeszólt a világjárvány és annak a processzorpiacra, általában a gyártásra és a szállításra gyakorolt kedvezőtlen hatása.

Emiatt folyamatosan tolódott a telefon premierje, míg végül majdnem utolérte az idei prémiumkategóriás készülékét, az S22-ét, amit egyébként a jövő hónapban tervez bemutatni a Samsung. Az S21 rajongói kiadás globális értékesítése egyébként január 11-én indul.

A processzorban nincs kompromisszum, de a kamerarendszere gyengébb

A januári CES-re időzített S21 FE 5G premier több szempontból is kellemes meglepetést okozhat a márka híveinek. A fékezett habzású modell processzora a korábbi várakozásokkal ellentétben megegyezik az S21 sorozat készülékeiben is megtalálható processzorral.

Az akkumulátora viszont még erősebb is, mint az S21-é, ráadásul előbbi 25 W-os szupergyors töltési lehetőséget is kapott. A külön megvásárolható turbótöltővel 30 perc alatt akár több mint 50 százalékos töltöttségi szint is elérhető.

Még ennél is nagyobb meglepetést jelent, hogy a Samsung már az S21 FE 5G-be beletette a legfrissebb Android 12 operációs rendszert, nem tartva ezt fenn az aktuális csúcstelefon az S22 számára – írja az Android Authority. A szakportál szerint ezáltal az S21 FE akár jobb vétel is lehet, mint az S21. Mivel előbbi már Android 12-vel érkezik, ez azt is jelenti, hogy egy frissítéssel több támogatást fog kapni, mint az S21, vagyis ha a szoftver hosszú élettartama az elsődleges szempont, akkor jobb választás az FE kiadás.

A Samsung általában három Android-frissítést kínál a telefonjaihoz, az S21 FE így az Android 13-as, 14-es, sőt a 15-ös verzióját is megkapja majd, mint az az S22-nél is várható. Mindeközben még a Samsung Galaxy S21 Ultra is csak az Android 14-ig frissülhet.

A S20 FE-hez hasonlóan a Galaxy S21 FE is tartalmazza a Galaxy S21 alapvető jellemzőit, benne a vezeték nélküli és a fordított vezeték nélküli töltést is, ugyanakkor a kedvezőbb ár bizonyos kompromisszumokkal is együtt jár. Ilyen a valamivel gyengébb kamerarendszer, valamint az alapmodell kisebb memóriája. Ami pedig az árat illeti, az sem sokkal, mindössze 100 dollárral marad el a Galaxy S21 799 dolláros alap árától .

Szakértők szerint ugyanakkor nem túl szerencsés az időzítés, mivel az S21 FE modell csak alig néhány héttel előzi meg az idei zászlóshajónak számító S22 premierjét. Ez utóbbi szinte biztosan erősebb processzorral, jobb kamerával, több RAM-mal érkezik, hasonló áron, mint tavaly az S21. Az is igaz, hogy a gyártó nem ugyanannak a vevői körnek szánja az S21 FE-t, mint az S22-t.

Egyezőségek és különbségek

A már említett szakportál a legfontosabb jellemzői alapján végzett összehasonlítást az S21 és az S21 FE között. Ezek az alábbiak:

méret: az S21 FE valamivel magasabb és szélesebb, mint az S21. A telefonok vastagsága azonban pontosan ugyanolyan. A S21 FE valamivel nagyobb, 6,4 hüvelykes kijelzőt kapott, mint a Galaxy S21, utóbbié 6,2 hüvelykes.

akkumulátor: a Galaxy S21 FE nagyobb méretének köszönhetően nagyobb akkumulátorral rendelkezik, mint a Galaxy S21: előbbié 4500 mAh, utóbbié 4000 mAh.

súly: a nagyobb akkumulátorral nagyobb súly is együttjár. A Galaxy S21 FE 177 grammot nyom, szemben a 171 grammos Galaxy S21-gyel.

kamerák: általánosságban elmondható, hogy a Galaxy S21 FE kamerarendszere gyengébb, mint a Galaxy S21-é, kivéve a 32 MP-es szelfikamerát, a Galaxy S21 10 MP-es kamerájával szemben.

biztonság: a Galaxy S21 FE kijelzőbe épített optikai ujjlenyomat-leolvasóval rendelkezik, ami valamivel lassúbb és kevésbé pontos találatot eredményezhet, szemben a Galaxy S21 ultrahangos érzékelőjével.

RAM: a Galaxy S21 8 GB RAM-mal rendelkezik, függetlenül a belső tárolókapacitástól. A Galaxy S21 FE 128 GB-os alapmodellje viszont csak 6 GB RAM-mal rendelkezik, 8 GB RAM-ot csak a 256 GB-os modell kapott.

Hazai elérhetőségek

A Galaxy S21 FE 5G a globális értékesítéssel egyidőben 2022. január 11-től érhető el Magyarországon is, a samsung.com, a szolgáltatók és a viszonteladók weboldalán keresztül. A Galaxy S21 FE 5G 128GB tárkapacitással esetén 274 990 Ft, míg a 256GB-os változat ajánlott fogyasztói ára 299 990 Ft.