A Samsung bemutatta a legújabb Galaxy S23, Galaxy S23+ és Galaxy S23 Ultra készülékeit, amelyek a képalkotásban hoznak számos újdonságot, és akkumulátor teljesítményben is felülmúlják a tavalyi sorozatét. A régi eszközök felújítására pedig speciális támogatási programot indít a márka.

Samsung idei Galaxy S családja

Az új Galaxy eszközök kamerái több ponton is hoznak új innovációkat a korábbi hasonló készülékekhez képest, amivel erősítik azt a trendet, amilyen irányba az okostelefonok tartanak.

Fokozódik a verseny a klasszikusokkal a fotózási piacon

Manapság, ha szóba kerül egy-egy új okostelefon, legelsőként annak képalkotó képességét emelik ki, legyen szó klasszikus fotózásról, vagy videózásról, mintha nem is telefon, hanem fényképezőgép bemutatón lennénk.

A sorozat prémiumkészüléke az S23 Ultra például ezen a téren többféle innovációval is érkezik. Az éjszakai felvételek funkció által készített videók mozi minőségűek lehetnek a Nightography, vagyis a mesterséges intelligencia (AI) alapú átalakító technológia segítségével. Ezt a globális bejelentésen több profi rendezővel készített filmmel is alátámasztották.

A kedvezőtlen fényviszonyok között készített képek minőségét rendszerint lerontják a vizuális zajok, ezeket mostantól az új, ugyancsak AI-alapú képjel-feldolgozó algoritmus segíthet a tárgyak részleteinek, valamint a színtónusok feljavításában is.

A termékcsalád történetében elsőként a Galaxy S23 Ultra-ban jelenik meg 200 megapixeles adaptív pixelérzékelő. A szenzor pixel-binning technológiát használ, amely több szinten képes nagyfelbontású képek akár egyidejű feldolgozására.

Továbbfejlesztették a szelfikamerákat is, mivel azok ma már egyre fontosabb kommunikációs funkciót töltenek be. Galaxy S23 széria gyors autofókusszal és a márka első Super HDR szelfikamerájával rendelkezik, ami a 30 képkocka/másodpercet a duplájára, 60 képkocka/másodpercre növeli, ezzel pedig jobb előlapi képeket és videókat készíthetünk.

Az S23 sorozattal a felhasználók digitális tükörreflexes fényképezőgép (DSLR) stílusú képeket készíthetnek és szerkeszthetnek RAW és JPEG formátumban a készülékeken elérhető Expert RAW alkalmazással.

A készülékkel rögzített videók is szinte filmipari minőségben forgathatók, hiszen a javított 8K minőségű felvételek 30 képkocka/másodperc sebességgel, szélesebb látószögben láthatók – emeli ki a cég közleménye.

Újdonság az is, hogy a márka hívei a Galaxy Watch5 okosórájuk kamera távvezérlés funkciójával a már közvetlenül a csuklójukról készíthetnek képeket.

A fejlesztők gondoltak a mobiljátékok híveire és a környezetvédelemre is

Az előző S sorozat(ok)hoz képest nagy ugrást hozott a mobil játékban a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 Galaxyra tervezett mobilplatformja az AI-vel, a jövőbe mutató mobil alapú játékfunkcióval és a dinamikus, zökkenőmentes játékmenetet biztosító gyors mobilgrafikájával.

A legelterjedtebb játékok esetében a prémium modell képes a valós idejű renderelés támogatására a digitális, de mégis élethű minőség érdekében. A felhasználók valósághűbb jeleneteket láthatnak, köszönhetően a minden egyes fénysugarat szimuláló és nyomon követő technológiának.

Samsung idei Galaxy S családja

A Galaxy S23 sorozat gyártása során több újrahasznosított anyagot használt fel a vállalat, mint az S22 sorozat esetében. A Galaxy S22 Ultra esetében hat belső alkatrész készült újrahasznosított anyagok felhasználásával, a Galaxy S23 Ultra készülékeiben azonban ez már kétszer annyit jelent.

A Galaxy S23 sorozatnál újrahasznosított alumíniumot és üveget, valamint a felhasználás után újrahasznosított műanyagokat használtak fel, utóbbiak eldobott halászhálókból, PET-palackokból és vizes hordókból származnak.

Az új S sorozat az első, amely a Corning által gyártott Gorilla Glass Victus 2 üvegét használja, ami jelentősen javítja az eszköz ejtésvédelmét.

A Galaxy S23 család is négygenerációs operációs rendszerfrissítést, és ötévnyi biztonsági frissítést garantál, hasonlóan a tavalyi elődjéhez, ami egyben ugyancsak környezetkímélő lépés azon vásárlóknak, akik a lehető leghosszabb ideig szeretnék használni a készüléküket.

ReGalaxy program a korábbi készülékek felújításáért

A Samsung a fenntarthatóság részeként Magyarországon is elindítja a ReGalaxy programját, amelynek célja a meglévő készülékek feljavítása és frissítése. A Samsung mindazok számára, akik a Galaxy S23 eszközök valamelyikét megvásárolják, bruttó 100 ezer forintos keretösszeget biztosít a korábbi – Samsung Magyarország által forgalomba hozott – Galaxy S10, S20, S21, S22 vagy Note20 – készülékek díjmentes felújítására.

A ReGalaxy programban február 1. és március 31. között vehetnek részt az S23-as modellt vásárlók, akik a régebbi eszközeik készülékszámát és IMEI azonosítóját a vételt követően a Samsung Members applikációba tölthetik fel.

A készülékeket a Samsung munkatársai az eszköz tulajdonosának otthonában vagy egy Samsung szaküzletben veszik át, ezzel párhuzamosan a készüléktulajdonos e-mailben fogadhatja el a felújításra vonatkozó ajánlatot. A javítás után a készüléket a korábban felsorolt átvételi módok egyikén juttatja vissza a Samsung, hogy a régebbi eszközök is új életet kaphassanak, vagy akár egy másik családtagnál vagy egy okosotthon ökoszisztémába építve.

Amiben újítottak, és amiben maradtak az eddigi technológiánál

A Galaxy S23 Ultra is megkapta az ultramodelleknél megszokott beépített S Pent, amely a korábbiaknál több lehetőséget ad a jegyzetelésre és az eszköz által nyújtott egyéb tevékenységek során.

A Galaxy S21 széria során bevezetett biztonsági applikáció, Knox Vault az S23 készülékeit például már úgy védi, hogy a kifejezetten érzékeny adatokat külön kezeli az adott készülék többi elemétől, így például az operációs rendszertől is – megerősítve a sebezhetőségek elleni védelmet.

Az S23 és S23 Plus akkumulátorai nagyobb teljesítményűek, mint az S22-é volt, előbbi 3900 mAh(S22- 3700), utóbbi 4700 mAh(S22-4500), így mindkét telefon egyenletesebben tud működni.

Az előző két modellel ellentétben a Samsung nem adott nagyobb akkumulátort a csúcskategóriás Galaxy S23 Ultra-nak. Az 5000 mAh-val azonban még mindig előtte jár az okostelefonok zászlóshajó-piacán lévő modellek nagy részének.

Az egyéb hardvermódosítások is segítik ugyanakkor az akkumulátorok élettartamát, ide sorolható a már említett vadonatúj lapkakészlet, ami szakértők szerint 40 százalékkal hatékonyabb, mint az elődje. Az S23 Ultrá-nál pedig a Samsung a legújabb AMOLED kijelző technológiáját használja, ami alacsonyabb energiafogyasztást és hosszabb üzemidőt eredményezhet a töltések között.

Ugyanakkor nincs ugrás az ultragyors töltésben, ami rövid távon hiányérzetet teremthet, de összességében jót tesz az akkumulátorok élettartamának a meghosszabbításában.

A Galaxy S23 mindössze 25 W-os töltési teljesítményt tud kezelni, míg a felsőbb kategóriás modellek 45 W-os csúcsteljesítményűek, vagyis a teljes töltés alig több mint egy órát vesz igénybe mindhárom modellen. A szupergyors töltőadaptert viszont mindenkinek magának kell beszereznie, mivel nem alaptartozék, ugyancsak a környezetvédelem jegyében.

Ami a vezeték nélküli töltést illeti, a Samsung továbbra is az univerzális Qi vezeték nélküli töltési szabványra támaszkodik, amely maximum 15 W-on érhető el. Ezzel egy teljes feltöltés 90 és 120 perc közötti ideig tart.

A termékcsalád fordított vezeték nélküli töltést is tud,a Wireless Power share funkció lehetővé teszi egy másik eszköz vezeték nélküli töltését, de legfeljebb 4,5 W-os sebességgel. Ez így inkább a kisebb eszközök, például hordható eszközök töltéséhez ajánlott.

Az S 23 sorozat még mindig meghagyja az előfizetőnek a szabad SIM-kártya választást, ugyanis rendelkezik fizikai SIM nyílással is, az eSIM opcionális extra funkció.

Elérhetőség és árak

A Galaxy S23 és Galaxy S23+ és Galaxy S23 Ultra Magyarországon február 17-től érhető el a samsung.com weboldalon, a szolgáltatóknál és a kiskereskedőknél.

A Galaxy S23 modellek 128 GB és 256 GB verziója 409 990 és 439 990 forintos ajánlott fogyasztói áron érkezik. A Galaxy S23+ 256 GB, illetve 512 GB változata pedig 524 990 és 574 990 forintos ajánlott fogyasztói áron érhető el.

A Galaxy S23+ Ultra készülékek 256 GB méretű változata 609 990 forintért, 512 GB méretű változata 689 990 forintért, 1TB méretű változata pedig 789 990 forintért lesz kapható a Samsung webáruházában és a Samsung Experience Store-okban.

A készülékek február 1- 16 között elő is rendelhetőek, ebben az esetben a cég kétszer akkora tárhelyet biztosít a kiválasztott készülékhez, mint amelyet a felhasználó eredetileg választott.