A távközlési szolgáltatók világszerte helyhiánnyal küzdenek, már nem tudnak több fizikai helyet biztosítani az újabb hálózati berendezések számára. Erre a problémára ad választ a svéd gyártó két új megoldása.

Ericsson-innováció 5G hálózatokhoz

Az operátorok mostantól gyorsabban és szélesebb körben tudnak középsávú tartományban működő 5G hálózatokat telepíteni. Az Ericsson két új AIR (antennába integrált rádió) megoldásával ugyanis az 5G a meglévő bázisállomásokon, többlet helyigény nélkül beüzemelhető – áll a cég közleményében.

A Kathrein Mobile Communication antennatechnológiát használó Hybrid AIR és Interleaved AIR megoldások egyetlen berendezésbe építve egyesítik az antennába integrált rádió és a többsávos passzív antennatechnológia előnyeit.

Többszörösére növelheti a szélessávú kapacitást

A cég szakembereinek szimulációs eredményei szerint a nagy elemszámú, úgynevezett masszív MIMO környezetben működő rendszerekre való átállás akár a hétszeresére növelheti a mobil szélessávú kapacitást a meglévő többsávos antennákhoz viszonyítva.

A kapacitásjavulás az új frekvenciaosztásos duplex (FDD) magasabb spektrális hatásfokának, az új FDD sávoknak, és a további Massive MIMO középsávoknak köszönhető. Az új AIR megoldások a 4G kapacitást is javítják.

A megoldások kidolgozásában a svéd hálózati berendezésgyártó üzleti partnerei a Swisscom és a Vodafone csoport is közreműködtek.

Mint korábban megírtuk a Swisscom volt az első európai szolgáltató, amely elindította az 5G szolgáltatást. A dél-koreai, és az amerikai világpremierrel azonos hónapban indulhatott el Európában is az első kereskedelmi 5G hálózat. A Swisscom technológia szállítóként az Ericssont választotta.

A svájci szolgáltató 2019 végére már 90 százalékos lakossági lefedettséget ért el, a Hybrid AIR megoldás alkalmazásának is köszönhetően.

Az Ericsson és a Vodafone közösen fejlesztette ki az Interleaved AIR antenna platformot, amely támogatja a meglevő frekvenciákat és az új 5G aktív antennákat. A kisméretű termék helytakarékos, leegyszerűsíti az állomások infrastruktúra igényét, ezáltal működtetésük összköltségét is.