A dél-koreai,és az amerikai világpremierrel azonos hónapban indulhatott el Európában is az első kereskedelmi 5G hálózat. A Swisscom technológia szállítóként az Ericssont választotta.

5G hálózatok

Nagy várakozás és nagy versengés előzte meg a világ másik felén, hogy mely országban indulhat el napi szinten az első 5G hálózat. Még figyelemelterelési trükköket is bevetettek a cél érdekében. Így lényegében az eredetileg április 5-re meghirdetett dél-koreai premier egy nappal korábban valósult meg.

Svájcban az év végére országos lesz a lefedettség

Az USA-ban, nagyjából ugyanabban az időben jelentette be a Verizon, hogy nála is él az újgenerációs hálózat. A távol-keleti szolgáltatók kvázi országos szintű starttal dicsekedhettek, az amerikai szolgáltató két ottani nagyváros, Chicago és Minneapolis területén startolt el a szolgáltatással.

Kevesebb, mint két héttel ezután vált élővé az első európai 5G hálózat a Swisscomnál. A svájci szolgáltató ügyfelei kezdetben Svájc 54 városában élvezhetik az erre épülő szolgáltatásokat. A technológiaszállító Ericsson Spectrum Sharing megoldása segítségével a szolgáltatónál 2019 végére megvalósulhat az országos 5G-lefedettség.

Pedig Európát az elemzők továbbra sem sorolják az 5G-ben élenjárók táborához. Az itteni sokgenerációs és különálló hálózatokból nehézkesen megvalósíthatónak vélik az együttműködő, rugalmas és megbízható hálózatok kiépítését.

Európában még nem térültek meg a korábbi beruházások sem

„Európában még sok olyan korábbi hálózati befektetés van, ami meg sem térült” – nyilatkozta korábban a digitrend-i-nek Pataki Dániel, a mobilipart képviselő szövetség, a GSMA alelnöke. Az öreg kontinensen ráadásul túl sok a szolgáltató, az összesített számuk meghaladja a százat. Mindeközben az USA-ban négy, Kínában három szolgáltató osztozik a hasonló méretű, illetve az annál jóval nagyobb kiterjedésű piacon.

Kínában a témát elsősorban presztízskérdésként, kevésbé üzleti szempontok szerint kezelik. Az USA-ban pedig a mobilhálózatok látványos előretörése figyelhető meg már egy ideje a vezetékesek rovására.

A mobil fejlesztése amúgy jobban meg is éri a tengerentúli szolgáltatóknak. Az amerikai mobil ARPU(egy előfizetőre jutó havi költés) sokkal magasabb, mint az európai, vagyis a beruházások hamarabb termőre fordulhatnak.

Ami az európai 5G-t illeti, becslések szerint 2025-ig mintegy 300-500 milliárd euró közötti fejlesztési beruházás várható az európai 5G hálózatokba, az erre épülő iparág a GDP több mint a 4 százalékát termelheti meg.

Magyarországon legkorábban idén ősszel indulhat el az 5G. Az operátorok a nyár folyamán pályázhatnak a hálózatok startjához még szükséges frekvenciákra. Folynak már az egyeztetések az 5G készülékek gyártóival is, hogy a rajtnál lehetőleg már ott legyenek a megfelelő végfelhasználói eszközök is.

Gyorsíthatja a kiépítést a korábban vásárolt 5G-ready technológia

Visszatérve a Swisscom-Ericsson üzletre, Arun Bansal, a svéd technológiai cég Európáért felelős vezetője így fogalmazott: „Ez egy nagyon fontos esemény a Swisscom és egész Európa számára. Az Ericssonnál az 5G ökoszisztémát azzal is erősítjük, hogy a chipkészlet- és készülékgyártók számára csökkentjük a piacra kerülési időt. Többgyártós működést biztosítunk az 5G készülékek és hálózatok számára, ezzel elősegítve a több 5G-képes eszköz piacra kerülését.”

Az eddig bejelentett 5G-s okostelefon márkák közül az LG már meg is állapodott a svájci szolgáltatóval. A Swisscom üzleteibe hamarosan megérkeznek a koreai gyártó LG V50ThinQ 5G csúcskategóriás okostelefonjai és a készülékhez csatlakoztatható második kijelző.

A Swisscom már régebben bejelentette az országos lefedettséggel kapcsolatos terveit, amit az Ericsson által évekkel korábban telepített 5G-ready 4G-s rádióeszközökre és a már említett Spectrum Sharing szoftverre alapozhatott. Ez utóbbi dinamikusan, a forgalmi igények alapján osztja meg a rádióspektrumot a 4G és az 5G vivőfrekvenciák között, felgyorsítva a lefedettségi szint növelését.

Az Ericsson Radio System hardvere már 2015 óta 5G kompatibilis, ami távoli szoftvertelepítéssel 5G-képessé tehető. Ebből az Ericsson eddig több mint 3 millió szállított világszerte.

Az 5G hálózat bekapcsolásával a dolgok internete (IoT) és az Ipar 4.0 terén is új lehetőségek nyílnak meg. „A kereskedelmi 5G hálózat révén változatos új alkalmazások és üzleti modellek alapjait fektetjük le” – emelte ki Urs Schaeppi, a Swisscom vezérigazgatója.