A Xiaomi beindítja a Redmi Note 11 termékcsalád globális értékesítését. A nemzetközi bemutatón elhangzottak szerint a négy új okostelefon a kamerarendszerben, a kijelzőben, a processzor teljesítményben és a gyorstöltés sebességében lép nagyot, és megújul a márka operációs rendszere is.

Redmi Note család

Megerősített kamerarendszer, FHD+ AMOLED kijelző

A Redmi Note 11 Pro 5G, Redmi Note 11 Pro, és a Redmi Note 11S telefonok kamerarendszerének fő kamerája újra 108 MP-es, amely nagy felbontást, élethű részletességet jelent a fotózás, videózás során.

A kínai gyártó ehhez a Samsung 1/1,52″-es HM2 szenzorának a képességeit használja, a főkamera 9-az-1-ben pixel binning és dualnative ISO technológiát alkalmaz, ami gyenge megvilágítás mellett is széles színtartományban produkál minőségi képeket.

Újdonság a 8MP-es ultraszéles látószögű kamera 118-fokos látószöge, a 2 MP-es makró kamera pedig az egészen közelről készített képek apró részleteit is megörökíti. A Redmi Note 11 Pro, a Redmi Note 11S és a Redmi Note 11 2 MP-es, nagy mélységélességű kamerája pedig lehetővé teszi a természetes háttérhomályosítás, a bokeh effekt alkalmazását is, leginkább a portrék esetében. A RedmiNote 11 Pro 5G, a Redmi Note 11 Pro és a Redmi Note 11S 16 MP-es előlapi kamerája éles és természetes hatású szelfiket ígér.

Az új okostelefon család kijelzői 6,67 és 6,43 hüvelyk méretűek, 120 Hz-es frissítési és 360 Hz-es érintés mintavételi sebességgel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy jobban reagálnak a kijelző érintésére, a megjelenített mozgások akadozásmentesek. A készülékek kijelzői FHD+ AMOLED DotDisplay DCI-P3 technológiájúak, ami azt jelenti, hogy széles színskálára képesek, a megvilágítás pedig eléri az 1200 nitet, vagyis a kijelző még erős napsütésben is jól látható marad.

Turbótöltő, nagy kapacitású akkumulátor

A Redmi Note 11 Pro 5G-t a továbbfejlesztett nyolcmagos Snapdragon® 695 processzor hajtja meg. Ez a chipset 5G képességeket kínál, köszönhetően a 6 nm-es technológiának és a 2,2 GHz-es órajelnek. A Redmi Note 11 Pro és a Redmi Note 11S továbbfejlesztett, nyolcmagos MediaTek G96 processzorral felszerelt, míg a Redmi Note 11 6 nm-es technológiával készült, energiatakarékos Snapdragon® 680 processzort kapott.

Mind a négy új Redmi Note telefont 5,000mAh kapacitású akkumulátorokkal szerelték fel, amit a Redmi Note 11 Pro 5G és a Redmi Note 11 Pro esetében egy csúcskategóriás 67 W-os turbótöltő egészít ki. Utóbbinak elég 15 perc, hogy az akkumulátort 50 százalékos szintre töltse fel.

A Redmi Note 11S és a Redmi Note 11 egy ennél kisebb teljesítményű, de az átlagnál erősebb 33 W-os gyorstöltőt kapott, aminek körülbelül egy óra kell a telefon teljes feltöltéséhez.

A Redmi Note 11 Pro 5G és a Redmi Note 11 Pro áprilistól kapható majd, a másik kettő értékesítése pedig február közepétől kezdődik el. Magyarországon a négyből két típus lesz kapható, a csúcsmodellnek számító Redmi Note 11 Pro 5G és a Redmi Note 11. Egyelőre a nemzetközi árak ismertek, ezek modelltől és kiépítettségtől függően 179-379 dollár között mozognak.

Feljavított tárolás a Liquid Storage-val

A márka bemutatta újgenerációs operációs rendszerét, a MIUI 13-at is, amely a Redmi Note 11 termékcsalád értékesítésének elindulásával egy időben jelenik meg nemzetközi piacokon. Az operációs rendszer legújabb változata teljes rendszerfrissítést jelent, amelynek nyomán felgyorsul a tárolás, növekszik a háttérfolyamatok hatékonysága, intelligensebbé válik a feladatfeldolgozás és meghosszabbodik az üzemidő. Új funkciók is megjelennek, mint amilyen az oldalsáv, és az új widgetek.

A MIUI 13 egy új „folyékony tárolás” (Liquid Storage) funkciót vezet be, amely a telefonokon tárolt fájlok kezelésére kidolgozott módszer. A hagyományos módszer szerint a készülékeken lévő adatok folyamatosan felülíródnak, amely végül oda vezet, hogy a készülék tárolóhelye töredezetté válik. Ez már 36 hónap után képes akár 50 százalékkal is csökkenteni az adatolvasó és az -író sebességet.

Ez arra is hatással van, hogy a felhasználó milyen gyorsan tudja megnyitni az applikációkat, hogy ezek milyen gyorsan érik el a szükséges forrásaikat – vagyis az egész működés lelassul. Ezeket a problémákat oldja meg a LiquidStorage.

A bemutatón elhangzottak szerint az új módszer az írási és olvasási sebességet 95 százalékos szinten képes tartani, ami jót tesz a telefon élettartamának is.

Atomizált memóriakezelés

A teljesítmény fokozását szolgálja az „atomizált memória” (AtomizedMemory) is, ami egy kifinomult memóriakezelő módszer, amely a RAM hatékonyságát képes jelentősen megemelni. Ez a funkció azt elemzi, hogy az applikációk miként használják működés közben a RAM memóriát, és mindegy egyes alkalmazás esetében szétválasztja a feldolgozási folyamatokat fontos és kevésbé fontos feladatokra.

Ezt követően az operációs rendszer lezárja az összes figyelmen kívül hagyhatónak minősített feladatot, így az applikáció csak az aktuálisan fontos feladatokra használja a memóriát. Ennek köszönhetően több applikáció is futtatható a teljesítmény visszaesése nélkül.

Redmi Note család