Még mindig a hagyományos rádióhallgatás a legnépszerűbb itthon, de az online is rádiót hallgatók aránya is eléri már a 40 százalékot.

Rádiózás

A Covid időszaka markáns nyomot hagyott a médiafogyasztási, ezen belül a rádióhallgatási szokásokon – állapítja meg a hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatása, ami 2019 I. és 2022 IV. negyedéve között vizsgálta, hogy mi magyarok hol és hogyan hallgatunk rádióműsorokat.

A kutatást az M-Meter Kft. (Scores Group)/Kantar Hoffmann Kft. készítette, megkérdezve a Magyarországon élő, 15 év feletti lakosságot. Kiderült, hogy az emberek az otthonukban rádióznak a legtöbbet, több mint háromnegyedük tesz így.

Az autó a második tipikus helyszíne a rádióhallgatásnak – ami a megkérdezettek 50-60 százalékára jellemző. A két nem összehasonlításában a nők leginkább otthon, míg a férfiak elsősorban autóban hallgatják kedvenc rádióműsoraikat. Munkahelyekre kevésbé jellemző a rádiózás, igaz, majdnem minden harmadik megkérdezett elválaszthatatlan a kedvenc csatornájától munkaidőben is.

A rádióhallgatás hazai helyszínei

Rádiózás
Forrás: NMHH

Minél idősebb valaki, annál többet rádiózik az otthonában. Ennek elsősorban szociológiai okai vannak, az idősebb korosztály már nem jár napi szinten dolgozni, nem utazik annyit, több időt tölt otthonában.

A 60 év felettiek mellett a 19 évnél fiatalabbak is nagy arányban hallgatják a rádióműsorokat otthonaikban – ez a szakértők szerint bizonyára a szüleik szokásaival lehet összefüggésben.

Az autóban főként a középkorúak között (30–59 éves) hallgatják a rádiót, elsősorban a közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkezők. A munkahelyen főként a középiskolai és szakmunkás végzettséggel bírók kapcsolnak kedvenc csatornájukra.

Az adatokból az is kiderül, hogy a hagyományos rádióhallgatás messze a legelterjedtebb , míg az online módon is rádiózók aránya 20–40 százalék körül mozog. Az alternatív rádióhallgatási módok gyakorisága jobbára stagnál vagy inkább csökken. Az interneten a többieknél kicsit nagyobb arányban hallgatnak rádiót a 30–59 évesek és a nem Budapesten élők.

Nem kell temetni a digitális rádiózást(DAB+,DRM) sem

A hazai digitális rádiózás kísérleti szakaszának 2020.őszi lekapcsolásáról elsőként hírt adó digitrendi.hu azóta is igyekszik a témát napirenden tartani. Információink szerint még nem kell véglegesen temetni itthon a technológiát, noha el kell ismerni, hogy elég megosztott a vélemény a kérdésben a hazai rádiózók és a szakemberek körében.

Vannak, akik szerint még nincsenek meg a feltételek a keresleti oldalon, amihez egyebek mellett az is kellene, hogy a lakosság meghatározó többsége rendelkezzen a megfelelő vevőkészülékkel. Egyelőre hiányzik a megfelelő tartalomkínálat is, ami persze az előbbiből is adódik, vagyis amíg nincs elég érdeklődő hallgató, addig a tartalomgyártók se lelkesednek a digitális tartalmak előállításáért. Ezzel együtt úgy tudjuk, hogy a digitális rádiós frekvenciák továbbra is rendelkezésre állnak.