Első nemzetközi tranzakciós tervét jelentette be a 4iG, amellyel folytatódhat a csoport űripari terjeszkedése, és közelebb kerülhet az első magyar kereskedelmi műhold fejlesztése. A társaság többségi részesedést akar szerezni az izraeli Space-Communication(SpaceCom) Ltd-ben.

4iG az űrtávközlésben?

A magyar tőzsdei társaság és két leányvállalata a HungaroDigiTel, valamint a CarpathiaSat előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást kötött a tel-avivi tőzsdén jegyzett SpaceCom-mal annak 51 százalékos részvénycsomagja megszerzésére, zártkörű tőkeemelés keretében.

Kis létszámú, de nagy rendelésállományú műholdas cégbe szállna be

Az izraeli cég négy geostacionárius műholdjával globális lefedettséggel rendelkező műhold üzemeltető és szolgáltató vállalat, amely a régiónkban AMOS 3 műholdján keresztül nyújtja a szolgáltatásait. A 65 fős társaság világszerte kínál sugárzott, valamint szélessávú műholdas szolgáltatásokat ügyfeleinek.

A cég árbevétele 2020-ban 88 millió dollár(24,5 milliárd Ft) volt, EBITDA-ja pedig elérte az 52 millió dollárt (14,5 milliárd Ft). A társaság jelenleg 300 millió dollár(84 milliárd FT) értékű szerződésállománnyal rendelkezik.

A társaság átvilágítását követően az ügylet lezárásához még kell a SpaceCom közgyűlési döntése, valamint az izraeli Kommunikációs Minisztérium jóváhagyása is. A tranzakció becsült értéke 65 millió dollár(18 milliárd Ft).

Közelebb kerülhetnek a magyar műholdas tervek kiteljesítéséhez

Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója bízik abban, hogy a társaság első nemzetközi tranzakciója még az ősszel lezáródhat, ami szerinte egyben új kapukat nyithat az országnak az űriparban és az űrtávközlésben. Reméli, hogy az akvizícióval megszerzendő többlettudás közelebb visz az első magyar kereskedelmi műhold fejlesztéséhez, illetve pályára állításához.

A SpaceCom AMOS 3 műholdja 2004 óta szolgáltat a Magyarország által birtokolt geostacionárius nyalábon. A SpaceCom és a magyar állam között létrejött bérleti szerződés 2024-ben jár le. A bérleti időszakot követően a 4iG, az Antenna Hungária és a New Space Industries Zrt. által alapított CarpathiaSat Zrt. az AMOS 3 műhold pályaszakaszára új kereskedelmi műholdat bocsátana fel.

Magyarország a 1990-es évek elején kezdte meg MAGYARSAT programját, amelynek célja magyar geostacionárius műhold felbocsátása és üzembe helyezése volt. Gazdasági okokra hivatkozva végül nem valósult meg ez a magyar projekt, ezért az általunk birtokolt nyalábot és a vele járó frekvenciákat 2004-től bérbe adtuk.

Akviziciós tervek a közelmúltból

Az utóbbi években látványos tempójú és nagyszámú akvizícióval növekedett a 4iG csoport a infokommunikációs piacon. Legújabb terve, hogy megvásárolja a hazai távközlés egyik meghatározó szereplőjének számító DIGI magyarországi cégeit.

Az erről szóló előzetes, ugyancsak nem kötelező érvényű megállapodást már meg is kötötte a romániai RCS & RDS konzorciummal. A tranzakció illeszkedne a társaság által az Antenna Hungáriával tervezett úgynevezett nemzeti távközlési platform létrehozásába. Utóbbi tranzakció szeptember végéig zárulhat.

A rendszerintegrációs piacon is terjeszkedik a társaság. Két éve még azt tervezték, hogy felvásárolják a szegmens nagy halát az akkor 100 milliárd forint bevételű T-Systems Magyarország Zrt.-t. A tulajdonos Telekom csoporttal meg is kötötte az előzetes megállapodását a leányvállalat megvételéről.

Az év végi határidő lejártakor viszont csak egy szűkszavú közleményben tudatták, hogy a 4iG kezdeményezésére visszalépnek az ügylettől. Azóta a 4iG ezen a területen több kisebb cég – köztük egy adatközponti szolgáltató – felvásárlásával igyekezett még jobban megvetni a lábát.