Mint szinte majd mindenben az egyik legnépszerűbb okos eszköznél, az okosóránál is eljött a hibrid megoldások kora. Szakértők szerint a jövő a mechanikus és az okosórák fúziójáé. A gyártók közül egyre többen rukkolnak elő a régi klasszikus időmérőkre emlékeztető okos modellekkel.

Klasszikusokra hangolnak az okosóra gyártók

A napokban a Huawei jelentette be, hogy klasszikus karórákra emlékeztető dizájnnal érkezik a magyar piacra a Watch GT 3, amely a mechanikusokkal szemben akár két hétig is bírja egyetlen feltöltéssel.

Így jutunk el a digitális óráktól az okosórákig

Bár a digitális órák már évtizedek óta jelen vannak a piacon, némelyikük olyan egyedi funkciókkal is rendelkezik, mint a beépített számológépek és mértékegység-átalakítók. A technológiai cégek ugyanakkor csak a 2010-es évek végén léptek ebbe a piaci szegmensbe, amikor a Pebble Smartwatch 2012-ben bemutatta első gyors sikert elérő okosóráját.

Az igazi lendületet az okosóra-iparnak az Apple 2015 áprilisában történt belépése hozta meg, akkor jelentette be az almalogójú cég az első okosóra sorozatát. Az új piaci lehetőséget észlelve jó pár cég követte a cupertinói technológiai óriást.

A viselhető okoseszközöknek azóta már egyre meghatározóbb a szerepük a felhasználók stílusának a kifejezésében is. Mindeközben az okosórák már nemcsak vizuális kiegészítők, hanem tudásuk és számos egészségügyi funkciójuk segíthet a felhasználók életminőségének a jobbá tételében is.

A pulzusmérés ma már az okosórák közel 60%-ában megtalálható. Az ájulásérzékelés és a véroxigénszint mérése(SPO2) azok a funkciók, amelyeket tömegesen alkalmazni kell majd a jövőbeni modellekben. A szögletes forma, amely az okosórák csaknem kétharmadát teszi ki ma már világszerte, segíti a további érzékelők és az akkumulátor helyigényének a jobb kielégítését – olvasható a Mobility Foresights elemzésében.

Az akkumulátor-élettartam és az adatfeldolgozási teljesítmény jelentős pozitív irányú változásai hozzájárulnak az általános egészségi állapot megfelelőbb nyomon követéséhez is, mivel a pulzusszám, az alvás és egyéb monitorozás folyamatos, anélkül, hogy a készüléket folyton töltőre kellene tenni.

A gyártóknál az egyik fő hangsúly várhatóan továbbra is a fitnesz- és wellness-alkalmazásokra helyeződik. Ennek nyomán az okosórák használata a kerékpárosok, futók, edzőterembe járók, úszók és sportolók körében egyre népszerűbb.

Az egészségtudatosság növekedése is mozgatja a piacot. Az emberek világszerte sokat költenek az egészségfigyelő eszközökre. Okosóra használatával a felhasználók megteheti a szükséges óvintézkedéseket, ha időben orvoshoz fordulnak. Az orvosok pedig könnyen nyomon követhetik a páciens egészségi állapotát az okosórán keresztül akár távolról is, és az állapotuknak megfelelően kezelhetik őket – emelik ki a szakértők.

Ide is elérkezett a hibrid korszak

A jövőt a hozzáértők a hibrid okosórákban látják, vagyis a hagyományos mechanikus és az okos időmérők fúziójában. A hibrid eszköz egyfelől rendelkezik az okosóra alapvető funkcióival, Bluetooth-kapcsolattal, másfelől, főleg a dizájnjában hasonlít a klasszikus órákra, kiegészítve néhány további funkcióval, mint például a kalóriaégetés követésével és a pulzusméréssel.

A hibrid órák egyre népszerűbbek, főleg azok körében, akik külsőleg inkább egy hagyományos karórát hordanának szívesen, de azért legyen benne valamennyi az okosórák funkcióiból is. Azokra a felhasználókra építhetnek a gyártók, akiknek nincs szükségük túlzottan komplex időmérőre, aminek a használatához nincs szükség komoly technológiai ismeretekre sem a termék optimális használatához. Ez a szegmens hatalmas növekedési lehetőséget rejt magában – vélik a szakértők.

A klasszikus stílust eddig leginkább az olyan luxusóra gyártók, mint a TAG Heuer helyezték előtérbe. A svájci óragyártó az okosóráinak legújabb sorozatát márkapartnerséggel is kiegészítette. Az új Connected x Super Mario a TAG Heuer első együttműködése a Nintendóval, az ikonikus, névadó videojáték-karakter megalkotójával, így a TAG mostani zászlóshajója, a játékos megjelenést képviseli.

A másik luxusmárka a Montblanc Summit Lite okosórája egy alumíniumházas modell, amelyet fitnesz-, sportteljesítmény- és általános jó közérzetet szolgáló alkalmazásokkal frissítettek. Az 1,9 hüvelykes AMOLED kijelző testreszabható – beleértve a márka jelenlegi mechanikai kollekcióin alapuló analóg stílust is.

Esésérzékelés, GPS és fordított töltés a legújabb „okos-klasszikusban”

A Huawei új modellje a Watch GT 3 nálunk mától érhető el, két méretben (42 mm és 46 mm). A 3D-s ívelt üveg kijelző egyetlen csuklómozdulatra megjeleníti a szükséges információkat. A GT sorozat történetében először a modellek a klasszikus órákat idéző, haptikus visszajelzésű, forgó koronával érkeznek, ami interaktív módon segít az eszköz kezelésében.

Hogy a felhasználók még könnyebben a saját stílusukhoz alakíthassák az órát, a Watch GT 3-ra több mint 10 ezer különféle óralap-téma tölthető le. A merésztől a minimalistáig, az elegánstól az egyszerűen funkcionálisig mindenki megtalálja az öltözékéhez, hangulatához vagy napirendjéhez illőt, akár futni, akár elegáns vacsorára indul.

A különféle szíjaknak köszönhetően még jobban személyre szabható a karóra: rozsdamentes acél, fluoroelasztomer, bőr, nylon, de a kisebb modellnél a Milanese szíj is elérhető.

A gyors, vezeték nélküli töltés mellett, az okostelefonról fordított vezeték nélküli töltési technológiával is feltölthető az időmérő eszköz. A Health App legújabb funkciójával személyre szabott egészségügyi emlékeztetők is beállíthatók, mint például a napi vízbevitel mennyisége, gyógyszerszedés, alvás, edzés, vagy akár a helytelen tartás.

Az óra fitnesz- és egészségfunkciói akár százféle edzésmódot támogatnak, a szabadban edzők tájékozódását pedig a kétfrekvenciás GPS rendszer segíti, amely a pontosabb földrajzi helymeghatározásban segít. Az órák emellett SOS funkciókkal rendelkeznek és érzékelik, ha a felhasználó elesik, felkínálva a segélyhívást.