Márciusban lezárult a hírközlési hatóság (NMHH) mobilkészülék-csere programja, amellyel a 3G hálózatok kivezetését segítette elő a szervezet. A program keretéből 4,2 milliárd forintnyi támogatást vettek igénybe a régi hagyományos telefonjukat újra cserélők.

Régi mobil csere

Az NMHH 5 milliárd forintos keretű NetreFel készülékcsere programja 2022. február és 2023. március között 20-40 ezer forintos támogatást nyújtott azoknak a lakossági felhasználóknak, akik a 3G- vagy 2G-készüléküket leadva új, legalább 4G-képes telefon vásárlása mellett döntöttek.

Az országot lefedő csereponthálózat segítségével az elmúlt egy év során közel 120 ezer fő vett igénybe támogatás új készülék vásárlásához – hozta nyilvánosságra a hatóság.

A statisztikákból kiderül: négy készülékcseréből hármat elektronikai áruházakban, egyet mobilszolgáltatók fiókjaiban bonyolítottak. A cserék legnépszerűbb modellje a Samsung Galaxy A13-as volt, a telefonjukat lecserélők 35 százaléka ezt a típust választotta. Dobogós még a Xiaomi Redmi 9AT (15 százalék) és a Nokia 225 (10 százalék) is.

A 3G-hálózatok közül elsőként a Telekomnál majd a Vodafone-nál került sor a teljes körű lekapcsolásra, a Yettelnél is elkezdődött a folyamat, ami várhatóan idén fejeződik be. Az állami programnak is betudhatóan a lekapcsolás eddig fogyasztói panaszok nélkül zajlott le.

A készülékcsere-program másik célkitűzése, hogy a 3G-hálózatok kivezetése a hazai lakossági készülékállomány korszerűsödése a következő években érdemben járuljon hozzá a frekvenciakészlet hatékonyabb kihasználásához, az 5G terjedéséhez, a mobilinternet szolgáltatásválaszték és -minőség javulásához – áll a közleményben.