Az átalakuló televíziózási szokásokat követő újabb nagyszabású fejlesztésekkel rukkolt elő a tévéipar az idei Las Vegas-i CES rendezvényen. A hozzánk beérkezett információk alapján a laptopok és a monitorok után ezúttal a televízióknál várható innovációkat foglaltuk össze, a meghatározó márkák bejelentései alapján.

CES tévék

A Samsung már a CES-t megelőző napokban leleplezte a korszakváltónak ígért új Neo QLED, MICRO LED és OLED termékcsaládját, amelynek tagjai a csatlakoztathatóságot és a személyre szabható felhasználói igényeket állítják fókuszba. A SmartThings okosotthon-platformon keresztül pedig többeszközös integrációt kínálnak.

Mesterséges intelligencia (szinte) minden szinten

A Neo QLED 8K és 4K prémium készülékek képminőségét a Samsung Neural Quantum processzora biztosítja. Utóbbi 14 bites feldolgozással és mesterséges intelligencia(AI) felskálázással erősíti a Quantum Mini LED-világítású tévéket, és olyan funkciókat tesz lehetővé, mint a Shape Adaptive Light Control és a valódi mélységérzékelés a háromdimenziós, élethű képek előállítása érdekében.

A 2023-as Neo QLED készülékekben a nagy felbontású panel és a Samsung saját fejlesztésű algoritmusa működteti a márka új Auto HDR Remastering funkcióját.

Az AI-alapú mélytanulási technológiát használó megoldás jelenetenként elemzi, és valós időben alkalmazza a nagy dinamikatartományú (HDR) hatásokat a szabványos dinamikatartományú (SDR) tartalmakra, így az SDR-tartalmak fényesebbé és élénkebbé válnak az élethű hatás érdekében.

Idéntől a SmartThings Zigbee & Matter Thread One-Chip Module közvetlenül lesz a termékekbe beépítve. A gördülékeny csatlakoztatás érdekében pedig az okosotthon-platform automatikusan szinkronizálja az eszközöket, így nem csak a Samsung, hanem a más márkájú készülékek és IoT-eszközök is könnyebben vezérelhetők majd az akadálymentes kapcsolat érdekében.

Kapcsolati alkalmazások

Csevegők: a felhasználók könnyen beléphetnek egy élő csevegő csoportba, ahol valós időben oszthatják meg gondolataikat azokkal, akik szintén ugyanazt a tartalmat nézik.

ConnecTime: a kapcsolódási Idő megkönnyíti a videóhívások fogadását a csatlakoztatott eszközökről, nagyobb felületet adva a videóhívásokhoz a TV-n. Ezen túlmenően zökkenőmentes átmenetet is teremt, ha a felhasználó át akarja tenni a hívást egy másik képernyőre.

3D térképnézet: ezt a megoldást úgy tervezték, hogy a felhasználók minél kényelmesen vezérelhessék és követhessék nyomon a csatlakoztatott eszközöket, így akár madártávlatból is láthatják az otthonukat és az összes SmartThings-eszközt.

Fókuszban a határtalanság és a játékélmény

A 2023-as MICRO LED termékcsalád 50 és 140 hüvelyk közötti olyan új modelleket kínál, amelyek moduláris jellegüknek köszönhetően sem formához, sem arányhoz sem mérethez nem kötődnek.

Teljesen testre szabhatók,illeszkedve a felhasználó által kívánt beállításhoz. Keret nélküli formatervezésük lehetővé teszi, hogy konfigurációtól függetlenül a képernyő és a környezete közötti határvonal szinte észrevétlen legyen.

Az idénre fejlesztett OLED termékcsalád pedig már 55, 65 és az új, ultra nagy, 77 colos kivitelben is elérhető. A készülékek tartalmazzák a Quantum Dot technológiát, Neural Quantum processzorok hajtják őket.

A termékcsalád 144 Hz-es képfrissítési frekvenciával és a Samsung összes intelligens funkciójával rendelkezik. Ezek a tévék most először kaptak AMD FreeSync Premium Pro tanúsítványt, ami a minőségi játékélményt támasztja alá.

CES tévék

Új életstílus modellek

A prémium eszközöket gyártók azoknak a fogyasztóknak is kínálnak speciális modelleket, akik nemcsak egyszerű funkcionális szórakoztató elektronikai terméknek tartják a képmegjelenítő eszközöket, hanem az életstílusukat is kifejező lakberendezési tárgynak is.

Közülük a The Premiere 8K a Samsung lézerprojektorának új verziója. Az ultrarövid vetítési távolságú projektorcsalád mostantól egy 8K-s modellel is rendelkezik, amely még nagyobb felbontásra képes, és maximálisan 150 hüvelykes képernyőméretet támogat.

A The Freestyle Smart EDGE Blendinggel a felhasználók, hogy szinte bárhol, bármikor megnézhetik kedvenc tartalmaikat. Az új funkcióknak köszönhetően idéntől egyszerre akár két készüléket használhatnak, és 21:9-es képarányban nézhetnek tartalmakat, manuális beállítások nélkül.

A Samsung 2023-ban egy új és továbbfejlesztett Samsung Art Store-t vezet be olyan funkciókkal, mint az előnézetek áttekintése és a kibővített tartalomkínálat, amelyek olyan hatást adnak, mintha egy galériában, vagy múzeumban járnánk.

Újdonság a képkeret stílusú The Frame modell modern fémkerete, amely könnyen felszerelhető a falra a külön megvásárolható automatikusan forgó fali konzol és állvány segítségével. Utóbbi az automatikus forgatást és függőleges médianézési élményt a Neo QLED tévékre is képes átvezetni.

Vezeték nélküli megoldások az LG-től

A nagy rivális LG is számos újdonsággal jelentkezett, köztük a világ első vezeték nélküli televíziójával. A Zero Connect technológiát elsőként a 97 colos Signature OLED M – M3 modellje kapta meg. A készülék akár 120 Hz-es valós idejű vezeték nélküli kép- és hangátvitelre képes 4K-ban.

A hagyományos tévékkel ellentétben – amelyeken a portok a készülékek oldalán vagy hátoldalán találhatók – az M3 egy különálló Zero Connect jeltovábbító dobozt kapott, ami vezeték nélkül küldi a hang- és képjelet a 97 hüvelykes képernyőre.

Mivel a Zero Connect a kijelzőtől távolabb is elhelyezhető, nagyobb szabadságot ad a felhasználóknak a tér elrendezésében is. Az egységen több port is található, amelyeken keresztül a gyakran használt HDMI-eszközök, így a kábeles vagy műholdas set-top boxok és játékkonzolok is csatlakoztathatók, de a kompatibilis hangprojektorok is vezeték nélkül köthetők rá a készülékre.

A zökkenőmentes adatátvitel érdekében az LG olyan algoritmust fejlesztett ki az eszközhöz, amely képes azonosítani és ennek megfelelően megkeresni az optimális útvonalat a jelátvitelre a televízió és a Zero Connect egység közt.

A mesterséges intelligencia az átviteli hibák vagy zavarok minimalizálásában is segít, képes érzékelni a jelet zavaró tényezőket – például a szobában mozgó embereket -, és ennek megfelelően változtatja annak útját.

A maximális jelerősséghez az egység antennája a televízió elhelyezkedésének megfelelő szögbe állítható. A Zero Connect emellett hangfelismerő funkciót is kapott, amellyel a felhasználók hangutasítással is kezelhetik a képernyőt és a csatlakoztatott eszközöket.

Az M3 tekintélyes mérete ellenére úgynevezett One Wall dizájnt kapott, amellyel jól illeszkedik bármilyen enteriőrbe. A kijelző kialakításának és az integrált konzolnak köszönhetően a televízió rés nélkül illeszkedik a falra, galériahangulatot kölcsönözve a helyiségnek.

CES tévék

Új technológiák sora növeli a kép- és hangminőséget

Az LG Electronics (LG) a 2023-as CES kiállításon mutatja be új tévékínálatát, amelynek élén az OLED széria áll. Az LG egy évtizede mutatta be a világ első nagyképernyős OLED televízióját, és a márka azóta is meghatározó szerepet tölt be a prémium televíziók piacán.

Az OLED technológia a formatervezést is forradalmasította, így adva módot a fejlesztőknek arra, hogy olyan piaci újdonságokat alkossanak, mint a 2019-ben bemutatott feltekerhető LG SIGNATURE OLED R vagy az állítható íveltségű LG OLED Flex. Utóbbi két innovációs díjat is kapott az idei CES-en.

Az LG 2023-as OLED-kínálatának élén a legújabb Z3, G3 és C3 OLED evo sorozatú tévék állnak, amelyek nagyobb fényerőt és színhűséget, tiszta és részletgazdag képmegjelenítést kínálnak, részben az új, 6. generációs α9 mesterségesintelligencia-processzornak köszönhetően.

A legújabb Alpha sorozatú processzor AI mellett a mélytanulási(DL) technológiát is használja. Az új televíziókba épített AI Picture Pro technológia felskálázással teszi tisztává a gyengébb minőségű tartalmakat, és jobb dinamikus színtérképezést kínál, hogy minden egyes képkocka mélysége és részletessége jól kirajzolódjon.

Olyan képfeldolgozási technológiát is integrál, amely érzékeli és finomítja a képen szereplő fontos elemeket, például az emberek arcát, ezzel élethűbb HDR-minőséget teremt. A 6. generációs processzor a hanghatást is magasabb szintre emeli, a beépített hangszórórendszer virtuális 9.1.2-es térhatású hangzást kínál.

Az idei OLED evo G3 sorozatba épített másik jelentős fejlesztés az LG Brightness Booster Max technológia, amely fényerősség-fokozó algoritmusokkal akár 70 százalékkal is növeli a fényerőt. A technológia a fényerőt pixelenként méri fel és szabályozza, így a képmegjelenítés pontosabb és valósághűbb lesz.

Megújul a felhasználói felület is

Az LG 2023-as televíziói egy új, még könnyebben személyre szabható felhasználói felülettel érkeznek. Az LG webOS okostévé-platformjának legújabb verzióját integráló idei modelleket egy All New Home nevű felhasználói felülettel látták el, amely számos személyre szabható funkciót és még kényelmesebb használatot tesz lehetővé.

Az új „gyorskártyák” funkció könnyebb hozzáférést jelent a felhasználóknak az általuk leggyakrabban használt tartalmakhoz és szolgáltatásokhoz, könnyen átlátható kategóriákba csoportosítva: home office, játék, zene, sport. Az LG új okostévé-platformjának köszönhetően minden felhasználó a saját preferenciáira szabott, egyéni ajánlásokat kaphat, amelyeket a televízió a nézési előzmények és a felhasználói szokások alapján határoz meg.