A pénzügyi szakemberek 90 százaléka nem rendelkezik megfelelő digitális alapokkal, ahhoz, hogy a munkája során alkalmazni tudja a mesterséges intelligencia(AI) alapú innovációkat. Ez nem egyszerűen presztízskérdést, hanem bevételkiesést jelent – áll egy friss nemzetközi felmérésben.

Oracle AI

Az üzleti szoftverpiac egyik meghatározó szereplője az Oracle a Professzionális Könyvelők Nemzetközi Szövetségével közösen hozott tető alá egy globális felmérést a pénzügyi szakemberek digitális felkészültségéről.

Az AI alkalmazása egyértelmű bevételnövelő tényező

A 700 pénzügyi vezető megkérdezésével készült kutatás szerint az AI alkalmazása és a bevételek növekedése között egyértelmű az összefüggés. Ennek ellenére a vállalatok 89 százaléka nem vezetett be mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat a pénzügyi folyamataiba. Sőt a pénzügyi szakembereknek is csupán a 10 százaléka állította, hogy rendelkezik a digitális átalakulást elősegítő készségekkel.

A felmérésben a technológiailag képzett pénzügyi vezetők 46 százaléka a bevételek növekedéséről tudott beszámolni, míg a kevésbé képzetteknél ez az arány csak 29 százalék volt. Azok a vállalatok, amelyek növelni tudták a bevételeiket, sokkal nagyobb arányban vezettek be mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat, szemben azokkal, amelyeknek stagnáltak vagy csökkentek a bevételei.

Szakértők szerint a cégek hatalmas lehetőséget szalasztanak el, ha nem biztosítják munkavállalóiknak a jobb üzleti döntések meghozatalához szükséges eszközöket és képzéseket. A felhő és az egyéb jövőbiztos technológiák, mint az AI vagy a blokkláncok növelik a hatékonyságot, javítják a pontosságot, illetve mélységében is betekintést nyújthatnak az adatokba.

Ezek révén a pénzügyi vezetők összpontosíthatnak a stratégiai kérdésekre és elősegíthetik adott vállalat adatvezérelt döntéseinek a meghozatalát. Nem elég azonban csak a főnöknek képzettnek lenni, a pénzügyi csapatok készségeinek is fejlődnie kell mind az elemző gondolkodás, mind az üzleti partnerek kezelése terén.

Milyen típusokra oszthatóak a digitálisan érett pénzügyi szakemberek?

Vannak a működést modernizálók, ők, akik technológiailag jól képzettek,fejlettebb technológiákat alkalmaznak és az üzleti működés modernizálására törekszenek. A digitális pénzügyi szakértők 86 százaléka már a digitális és felhő megoldásokat részesíti előnyben.

Az adatelemzők jellemzői, hogy képesek összekapcsolni a különálló alkalmazásokban lévő adatokat, és ezáltal új ismereteket nyernek ki az információkból. Egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a mesterséges intelligenciára. Ennek révén különféle rejtett mintákat tárhatnak fel, javaslatokat tehetnek és tanulhatnak az üzleti adatfolyamból.

És végül ott vannak az üzleti döntéshozók, akik már nemcsak jelentéseket készítenek, hanem az adatok elemzése alapján javaslataikkal befolyásolják az üzleti döntéseket is. Kevesebb időt töltenek a manuális riportálási folyamatokkal. Javaslatokat tesznek új akciótervekre és befolyásolják az üzleti stratégiákat is.

„Új technológiák esetén természetes némi bizonytalanság a vállalatok részéről, vajon melyik az az irány, amibe időt, energiát, pénzt érdemes fektetni. A felhő alapú alkalmazások azért kínálnak különleges lehetőséget, mert a leginnovatívabb megoldásokat biztosítják, anélkül, hogy azok fejlesztésével, tesztelésével és kockázataival a vállalatoknak foglalkoznia kellene – mondja Füzes Péter, az Oracle regionális üzletfejlesztési igazgatója kiemelte:“.

Hozzáteszi: a pénzügyi vezetők eddig jellemzően reaktív módon végezték feladatukat – nyomon követték, összegezték és bemutatták az üzleti eredményeket. Legtöbbjük még mindig több időt tölt azzal, hogy összegyűjtse az adatokat, mint hogy azokat elemezze és információkat nyerjen belőlük. A jövőben szükség lesz az információk proaktív használatára, hogy a folyamatok előrejelzésével meg lehessen tenni az üzleti döntéseket megalapozó megfelelő lépéseket.