A mesterséges intelligenciával támogatott (AI) magyar fejlesztés csökkenti a szívbeteg, szívműtéten átesett páciensek kórházi tartózkodását, orvosaik számára pedig lehetővé teszik a biztonságos távmonitorozást.

Telemetriás EKG-rendszer

Telemetriás EKG-rendszert mutatott be az Innomed Medical Zrt. A cég által fejlesztett rendszer a szívbetegek felügyeletét teszi biztonságosabbá és távolról is felügyelhetővé. A digitális megoldás révén ugyanis a kezelőorvosok távolról, okos eszközök segítségével tudják monitorozni a beteg állapotát, lecsökkentve ezáltal a műtött betegek kórházi ellátási idejét is.

A fejlesztésben a Vodafone is partnere a cégnek, a mostani rendszer terjesztését okostelefonok és SIM-kártyák adományozásával támogatja. A két vállalat közötti kapcsolat már hosszú évekre tekinthet vissza.

Korábban a hírközlési hatósággal közösen az első, 5G hálózaton keresztül továbbított nagyfelbontású röntgenfelvételhez nyújtottak szakmai és technológiai segítséget az orvostechnikai cégnek, még 2020 novemberében.

A megoldás lakossági felhasználásra is alkalmas

A távdiagnosztika területén újdonságnak számító megoldás egy telemetriás EKG rendszer. A páciensekre rögzíthető, 7 gramm súlyú eszköz folyamatosan monitorozza és diagnosztizálja a viselőjét, akiről klinikai minőségű, sok csatornás EKG-t rögzít és továbbít a kezelőorvosok számítógépére.

A rendszer egy klasszikus őrzőközponthoz hasonlóan folyamatosan megjeleníti a beérkező adatokat és riasztásokat, sőt térképen is pontosan beazonosítja a páciens földrajzi helyzetét. A telemetrikus rendszer – kilépve a kórházi környezetből – már a mindennapi életben, lakossági felhasználásra is alkalmas, legyen szó sportról, idősgondozásról vagy rehabilitációról.

Az eszközt a két cég rendhagyó módon, a magyar jégkorong válogatott játékosainak a közreműködésével mutatta be a Tüskecsarnokban. Egy rövid jégkorongmérkőzés keretében a játékosok magukon viselték az eszközt, amely figyelte az adott sporttevékenység következtében változó szívműködésüket, pulzusszámuk változását.

Telemetriás EKG-rendszer

Az egészségügyben dolgozók ma még autodidakta módon szerzik meg a digitális tudást

Az eseményen jelen volt dr. Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, akit arról kérdeztünk, mennyire vannak felkészülve a hazai egészségügyben dolgozók, illetve a hazai szakképzési rendszer az egészségügyi szolgáltatás egyre gyorsabb ütemű digitalizációjára.

A főigazgató elmondta, hogy korábban az orvosok és a szakdolgozók kevésbé érezték magukénak a ezeket a témákat. A változást a világjárvány gyors terjedése hozta meg, az ennek nyomán előtérbe kerülő távdiagnosztikai megoldásokat ma már nagyon hasznosnak, emiatt nagyon fontosnak tartják a szakmában dolgozók.

A digitális változások megértéséhez szükséges tudást az orvosok és a szakszemélyzet egyelőre inkább autodidakta módon szerzik meg, de már vannak kezdeményezések a szakképzés területén is. Példaként saját kórházát hozta fel, amely már tárgyal a Gál Ferenc Egyetem egészségtudományi karával ilyen jellegű képzés beindításáról.