Kijöttek a friss adatok a világ mobil- és vezetékes hálózatainak a teljesítményeiről, köztük a magyarországiakról is. Ennek alapján nálunk mobilban a legstabilabb a Telekomé, a leggyorsabb a Telenoré, míg késleltetésben a legjobb a Vodafoné. Vezetékesben a legstabilabb és egyben a leggyorsabb a Vodafoné, míg késleltetésben a legjobb a Digié – derül ki az Ookla elemzéséből.

Friss adatok a hazai internetről

A 2006-ban alapított amerikai webszolgáltató már a világ számos országának távközlési piacáról ad részletes elemzéseket, országonként több száz tesztelő adatai alapján. Ezek egyebek mellett az adott ország leggyorsabb és legegyenletesebb hálózati minőségű vezetékes és mobilszolgáltatóinak internetes teljesítménymutatóit tartalmazzák, beleértve a le- és feltöltési sebességet, valamint a késleltetést. (A késleltetés az az időintervallum, amennyi egy adatcsomag átviteléhez szükséges a hálózati kapcsolaton keresztül.)

Az összesített globális lista alapján a világ leggyorsabb letöltésű mobil internethálózata az Egyesült Arab Emirségeké,(138,38 Mbps), második Norvégia(119,12 Mbps), míg harmadik Dél-Korea(108,26). A listán Magyarország(36,82 Mbps) az egy évvel korábbihoz képest mobilban egy helyet visszacsúszva a 47.

Ami a vezetékes rangsor illeti, itt a leggyorsabb hálózata Szingapúrnak(192,17 Mbps) van, második Chile(187,50), harmadik pedig Thaiföld(175,93 Mbps) letöltési sebességgel. Ezen a listán ugyan Magyarország(95,11) az egy évvel korábbihoz képest 5 helyet csúszott vissza, de még így is a 25. helyen állunk.

Itt vannak a friss magyarországi mutatók

A nálunk végzett tesztek alapján mobilban mindhárom régebbi szolgáltató kitűnt valamiben. A már medián adatokat használó elemzés szerint a múlt év utolsó negyedévében átlagsebességben a Telenor hálózata bizonyult a leggyorsabbnak. Késleltetésben a Vodafoné az első hely, míg az összesített hálózati szolgáltatás minőségében a Telekom mobilhálózata a legstabilabb. (A fél évvel korábbi mérések eredményeiről itt lehet olvasni.)

Mobilhálózatok

Tehát sebességben a Telenor hálózata bizonyult a leggyorsabbnak 69,40 Mbps-os mutatóval, második a Telekom 52,54 Mbps-mal, míg a Vodafoné 35,25 Mbps.

Hálózati sebesség

Friss adatok a hazai internetről
Forrás: Ookla Speedtest

A késleltetést figyelembe véve a Vodafoné lett a legjobb, vagyis a legkisebb 20 ms-os mutató. a Telekomé és a Telenoré egyaránt 21 ms.

A stabil hálózati szolgáltatásminőséget illetően a viszont a Magyar Telekom rendelkezett a legmagasabb konzisztencia pontszámmal, a teszteredmények 90,8 százalékban legalább 5 Mbps minimális letöltési és 1 Mbps minimális feltöltési sebességet mutattak a múlt év utolsó negyedévében.

Második helyen állt a Vodafone 89,8 százalékkal, míg a Telenoré 88,1 százalék. A köztük lévő minimális különbség egyben azt is mutatja, hogy mindhárom említett szolgáltató mobil hálózata stabilnak minősíthető.

A hálózatok stabilitása

Friss adatok a hazai internetről
Forrás: Ookla Speedtest

Vezetékes hálózatok

A vezetékes szegmensben 156,98 Mbps sebességgel a Vodafone hálózata bizonyult a leggyorsabbnak a múlt év utolsó negyedévében. Második leggyorsabb a Telekomé, 151,40 Mbps-mal, míg harmadik helyen áll a nemrégiben a 4iG által felvásárolt Digi 149,63 Mbps-mal.

Hálózati sebesség

Friss adatok a hazai internetről
Forrás: Ookla Speedtest

Késleltetésben viszont épp a sebességben harmadiké, vagyis a Digié az első hely 4 ms-mal, második a Telekom(9ms), míg harmadik a Vodafone 11 ms-mal.

A vezetékes hálózatok stabilitását illetően a múlt év utolsó negyedévében a Vodafoné bizonyult a legjobbnak, a teszteredmények 87,2 százaléka legalább 25 Mbps minimális letöltési sebességet és 3 Mbps minimális feltöltési sebességet mutatott. Tőle nem sokkal marad el a második helyen álló DIGI-é(85,9%) és a harmadik Telekomé(82,6%), ami a vezetékes szegmensben is a hazai hálózatok viszonylag egyenletes stabilitását mutatja.

A hálózatok stabilitása

Friss adatok a hazai internetről
Forrás: Ookla Speedtest

Mérési módszerek és mutatók

A Speed Score magában foglalja az egyes operátorok letöltési és feltöltési sebességének mértékét. A mutatóban 90 százalékban veszik figyelembe a letöltési sebességet, a fennmaradó 10-ban pedig a feltöltési sebességet, merthogy az online élményeket általában jobban befolyásolja a letöltési sebesség.

A mutató egy súlyozott átlag, amelyben a legnagyobb hangsúlyt a mediánsebességre helyezik, mivel ez képviseli azt, amit a legtöbb hálózati szolgáltató ügyfele nap mint nap tapasztalni fog – így indokolja a módszertant a webszolgáltató.

Míg az adatátviteli sebesség a legfontosabb, a stabil hálózati kapcsolat ugyancsak meghatározó mérce egy távközlési szolgáltatónál. A konzisztencia pontszámot az állandó szolgáltatásminőséget biztosító vezetékes szélessávú vagy mobil hálózatok azonosítására használ az Ookla.

A mutató a szolgáltató adatmintáinak százalékos arányát tükrözi, amelyek a hálózat típusától függően eleget tesznek a letöltési és feltöltési sebesség minimális küszöbértékének. Minél magasabb a szolgáltató konzisztencia pontszáma, annál valószínűbb, hogy az ügyfél elfogadható internetes teljesítményt és minőséget kap.

A vezetékes szélessávú és az 5G mobil kapcsolatok konzisztencia-mutatója 25 Mbps minimális letöltési sebességet (4K-ban a streaminghez ajánlott sebesség) és 3 Mbps minimális feltöltési sebességet vesz alapul. Az 5G konzisztenciát azért mérik a magasabb szinten, mert úgy gondolják, a fogyasztók elvárják, hogy az 5G olyan szolgáltatást nyújtson, amely megfelel az otthoni internetsebességüknek.

A mobil konzisztencia pontszámánál az 5 Mbps minimális letöltési sebesség (a HD-ben történő streaming ajánlott sebessége) és az 1 Mbps minimális feltöltési sebesség küszöbértékét használják.