A Canon hamarosan egy újabb – sport- és természetfotózásra optimalizált –géppel jön piacra. A digitális tükörreflexes az EOS-1D X Mark III-ot valós körülmények között folytatott tesztekben a világ minden részén dolgozó profi fotósok bevonásával fejlesztik.

Canon EOS-1D Mark III

A japán cég az új eszközben komoly teljesítménynövelést ígér. Az EOS-1D X Mark III a sebességben, az autofókuszban és a nagysebességű kommunikációban lép nagyot előre. A sport- és a természetfotózásra szakosodott profi fotósok számára ugyanis különösen fontos, hogy a pillanat törtrésze alatt zajló akciókat milyen minőségben tudják rögzíteni és a képet milyen gyorsan tudják továbbítani.

Léptetéssel változtatható autofókusz

Az EOS-1D X Mark III az egyes képeknél a fókusz pontos követését biztosító, mélytanulás (deep learning) technológiát alkalmazó autofókusz algoritmusa javítja a stabilitást és a követést, éppen úgy, mint az optikai kereső és a LiveView alkalmazás. Az optikai kereső használata során az EOS-1D X Mark III a szenzor középpontjában az elődje az EOS-1D X Mark II szenzorának mintegy 28-szorosát nyújtja felbontásban.

A nagyobb pontosság mellé bővített autofókusz fényerőtartományt kínáló EOS-1D X Mark III egy sor autofókusz lehetőséget biztosít a fotósoknak. A LiveView üzemmódban a felhasználók a képérzékelő mintegy 90×100 százalékát lefedő Dual Pixel CMOS AF rendszer alkalmazásával 525 autofókusz-területet vehetnek igénybe. Az optikai kereső használatával azonos autofókusz algoritmus még több rugalmasságot nyújt a képkivágáshoz, legyen szó a pályán száguldó versenyautóról, vagy egy felröppenő madárról.

Az eszköz az AF-ON gombba beépített további vezérlési lehetőséget tesz lehetővé az autofókusz-pontok kiválasztásához, így a fotós a jobb kompozíció érdekében menet közben is változtathatja az autofókuszt.

A saját fejlesztésű CMOS érzékelő és DIGIC processzor segítségével a gép még magasabb ISO-beállításokkal is jobb minőségű képeket készít. A HEIF fájlformátum alkalmazásával 10bit minőségű állóképek készítésére képes. Az EOS-1D X Mark III mozgó- és állóképet RAW minőségben is készít, ezzel csökkenthető a profik felszerelés igénye.

Hipergyors tartalomszállítás

A profi fotósok számára a tartalom gyors leszállítása ugyanolyan fontos, mint a legjobb képek elkészítése, amihez az új gépben a GPS mellett a beépített wifi és alacsony fogyasztású Bluetooth kapcsolat is megtalálható.

A fényképező a beépített ethernet vagy az új, opcionális vezeték nélküli fájltovábbító – a WFT-E9 igénybevételével elődje az EOS-1D X Mark II-nél kétszer gyorsabban továbbítja az adatokat, ez utóbbi a Canon nemrégiben piacra dobott CinemaEOS C500 Mark II kamerájával is kompatibilis.

A gép állja a zord, szeles, esős, párás időjárási viszonyokat. Sötétben zajló munkát a fényképező világító gombjai segítik. Az LP-E19 akkumulátor jelentősen meghosszabbodott élettartama pedig hosszabb fotózási időt biztosít anélkül, hogy elemet kellene cserélni.