Mindannyian ismerjük a rettegésnek azt a fokát, ami akkor támad, amikor a telefonunk akkumulátora 5%- alá esik, és semmi sem történik, amikor csatlakoztatjuk a töltőhöz.

Telefon töltés

Szerencsére ez nem jelenti a világ végét, van jó néhány egyszerű tipp, amelyet kipróbálhatunk, mielőtt a szervizhez fordulnánk, vagy új telefon vásárlásán gondolkodnánk.

A „távszerviz” lehetőségét szem előtt tartva a Likewize Repair szakértői öt olyan dolgot soroltak fel, amelyeket mi magunk is megtehetünk, ha a készülékünk akkumulátora nem akar újratöltődni.

Az öt leggyakoribb megoldás

1. Indítsuk újra a telefont!

Mielőtt a töltőportunkon keresgélnénk, mindig érdemes kizárni a telefon átmeneti hibáját, amelyet úgy orvosolhatunk, hogy először is újraindítjuk a készüléket. Az egyszerű reboot leállítja a telefon háttérben futó összes szolgáltatását, ami sok esetben a töltési probléma oka lehet.

Az eszköz újraindítása egyben lehetőséget ad számos alkalmazás, szoftver frissítésére is, abban az esetben, ha valamelyik funkció a végrehajtása közben összeomlik.

2.Váltsunk másik kábelre vagy adapterre!

A telefonunk hibájától bepánikoló agyunk könnyen elnézheti azokat az apróságokat, amelyeket amúgy megtehet – például átvált egy másik kábelre vagy adapterre. Ezt szem előtt tartva ellenőrizzük a töltőkábelünk állapotát is.

Nézzük meg azt is, nincs-e meglazulva a vezeték, egyáltalán működik-e az a konnektor, amelyben tölteni szeretnénk. A kábel hibája pedig azzal is kizárható, ha a telefonunkat egy másik kábellel töltjük fel.

Érdemes lehet USB-n keresztül is csatlakoztatni a telefont a laptophoz vagy a számítógéphez, hogy még jobban kizárható legyen a kábel meghibásodása. Valójában a legtöbb modern tévének is van USB-portja a hátoldalán, így onnan is kipróbálhatjuk a töltőkábelt.

3. Tisztítsuk meg a töltőcsatlakozót!

Előfordulhat, hogy a por és a törmelék a fő oka annak, hogy ha a telefon nem töltődik. Érdemes ezért megvizsgálni a töltőport belsejét is, hogy megbizonyosodjunk arról, nincs-e benne szennyeződés.

Ha úgy látjuk, hogy van, óvatosan dörzsöljük át a területet egy száraz vattakoronggal, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg a töltőtüskéket vagy a csatlakozó érintkezőit.

4. Ellenőrizzük, hogy a telefonunk nem érintkezett-e vizes közeggel!

Ha a telefonunk vízbe esett, vagy nagy mértékben nedves lett, és nem töltődik, akkor nagyon valószínű, hogy víz került a töltőcsatlakozóba. Az iPhone készülékek általában jelzik, hogy van-e víz a töltőportban. Ha ez a helyzet, a legjobb, ha hagyjuk a telefont levegőn megszáradni, és várjunk legalább egy napot, mielőtt újracsatlakoztatjuk.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy a vízbeesett telefonok feltöltési kísérlete további komplikációkhoz és károkhoz vezethet.

5. Állítsuk vissza gyári alaphelyzetbe, hogy kizárjuk a szoftverhibát!

Néha előfordul, hogy a telefonszoftver összeomlása okozza a töltési problémát. Ha a korábbi javaslatok egyike sem működik, még tegyünk egy kísérletet a gyári beállítások teljes visszaállítására úgy találja, hogy egyik gyakorlati megoldása sem segíti a trükköt, akkor lehet, hogy a telefonszoftver összeomlott. Ilyen esetekben szükség lehet a gyári beállítások teljes visszaállítására. Rendszeresen figyeljük, hogy a készülékünkre mindig a naprakész szoftver legyen telepítve.