Jövőtervezésre és a kreatív problémamegoldásra invitálja ismét a Samsung és az EdisonKids a hazai fiatalokat. A már harmadik alkalommal meghirdetett kihívás újabb lehetőség arra, hogy a diákok a tanáraikkal és más szakemberekkel közös alkotóműhelyt hozzanak létre, ahol az életet pozitívan befolyásoló megoldásokon gondolkodhatnak.

A „Megoldások a holnapért” kihívásra idén január és június között a tudomány, technológia iránt érdeklődő, a társadalom jobbá tételéért aktívan tenni vágyó 12 és 18 év közötti diákok jelentkezhetnek.

A 2-6 fős csapatok egy tanáruk bevonásával február 20-ig nevezhetnek egy kétperces bemutatkozó videóval, amelyben a problémafelvetést és a megoldási javaslatukat mutatják be a fenntarthatóság, a jövő oktatása vagy a közösség kategóriában.

Az ötven kiválasztott csapat szakértői támogatást kap a projektjéhez. Online közösségi tanulási platformon csatlakozhatnak a workshopokhoz, ahol megismerkedhetnek a design thinking módszertannal és a strukturálatlan problémák megoldási lehetőségeivel.

Az együttműködésben kiemelten fontos az EdisonTanárok szerepe, ezért a program során ők a közös workshopokon felül személyes mentorálásban, facilitációs képzésben részesülnek.

A nyolc középdöntős csapat újabb képzéseken dolgozhat tovább ötletének megvalósításán, ahol már a szakmai, azon belül Samsung mentorok is támogatják őket a visszajelzéseikkel. A döntő előtt egy prezentációs tréning is segíti a résztvevőket. A koncepciókat pedig eredetiség, megalapozottság, megvalósíthatóság és csapatszellem szerint bírálja az ismert hazai szakemberekből álló zsűri.

A három nyertes csapat 6 millió forint összértékben válogathat a Samsung eszközeiből, hogy mind a saját, mind iskolája eszközparkját gyarapítsa.

A tavalyi fordulót a GITegylet nyerte. A csapat az otthon porosodó, szükségtelen tárgyak újrahasznosítását segítő online piactér koncepcióval győzött, amely egyben fenntartható projektek finanszírozását is segítheti.

A 2022-es év nyertes hazai pályázói emellett a komposztáláskor keletkező hő energetikai hasznosítására és a szexuális edukáció megreformálására tettek javaslatokat. Az elmúlt két évben összesen 401 diák és 100 tanár vett részt 97 iskolából az ország különböző pontjairól. A program alumni tábora is egyre bővül, a csapatok egy része rutinos nevező.