Nagy Róbert lett az ÉV Informatikai Vezetője, a fiatal szakemberek munkáját elismerő Braun Péter díjat pedig Tichy-Rács Bálint kapta. Különdíjat kapott Hevesi Béla.mai szervezet.

Az Év Informatikai Vezetője (korábban Év CIO-ja) díjat huszadik alkalommal adta át a hazai nagyvállalati felhasználókat tömörítő szakmai szervezet.

A díj szabályzatát 2019-ben módosították, reagálva az IT vállalaton belüli szerepének változásaira. Az új kiírás szerint a díjra nem kizárólag CIO-kat, hanem tágabb értelemben vett informatikai vezetőket – többek között technológiai fejlesztésért felelős vezetőket (CTO), innovációs vezetőket (CINO), digitalizációért felelős vezetőket (CDO) vagy akár operatív vezetőket (COO) is – jelölhetnek cégek, szakmai szervezetek, illetve a zsűri tagjai.

Tágabb értelmezést alkalmaznak a szövetségnél az 2016-ban létrehozott Braun Péter-díjra is. A VISZ egyik legmeghatározóbb elnökének emlékét őrző díjat minden évben egy kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtó, 35 évnél fiatalabb informatikai vezetőnek ítélik oda.

Az Év Informatikai Vezetője: Nagy Róbert, NISZ Zrt.

Nagy RóbertA szakember két évtizedes pályafutása alatt dolgozott banki környezetben (K&H, KBC), alapított és vezetett webfejlesztő vállalkozást. A HungaroControl informatikáját 2011-től nyolc éven át irányította, így volt alkalma megismerni a kritikus infrastruktúrák üzemeltetésének kihívásait.

Két éve nevezték ki a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató(NISZ) Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettesévé, így jelenleg az ország egyik legösszetettebb infokommunikációs szolgáltatási portfóliójának működéséért felel.

A bíráló bizottság külön kiemelte a szakember szervezetfejlesztés terén elért eredményeit. A pandémia alatt végrehajtott fejlesztési program során többek között központosították és átláthatóbbá tették az üzleti tervezést és a változás-koordinációt. Maga a szakember azt tartja a legnagyobb eredményének, hogy egy ekkora szervezetben is sikerült lebontani a változtathatatlanság mítoszát.

Braun Péter-díjas: Tichy-Rács Bálint, FGSZ Zrt.

Tichy-Rács BálintA fiatal szakember a műegyetemi diplomája megszerzése óta dolgozik az energetikai szektorban. Először a MOL-nál helyezkedett el, ahol a gyakornokságtól jutott el vezető beosztásig. Az FGSZ Földgázszállító Zrt.-hez 2017-ben igazolt, ahol két évig az alkalmazásfejlesztést irányította, majd 2019-ben kinevezték a vállalat informatikai igazgatójává.

A bírálóbizottság értékelése szerint a fiatal szakember felkészültségét leginkább az mutatja, hogy az üzembiztonságot mindenekfelett előnyben részesítő ágazatban is képes volt innovációra nyitott környezetet létrehozni. Vezetése két éve alatt olyan IT-csapatot alakított ki, amely „reszponzív” felállásban, rendszerek és megoldások köré szerveződve teremt stabil alapot a digitális fejlődéshez.

Különdíjas az EGIS Csoport CIO-ja

Hevesi BélaA zsűri javaslatára különdíjban részesült az EGIS Csoport CIO-ja, Hevesi Béla. A szakember húsz éve dolgozik a gyógyszeriparban. Vezető német, amerikai, francia és magyar vállalatoknál szerezte tapasztalatait. Jelenleg is ő felel a 18 országban jelen lévő vállalatcsoport informatikájának stratégiai irányításáért, annak támogatásáért, hogy a vállalat üzleti folyamatait sikeresen transzponálják a világ legkorszerűbb rendszereibe. A bíráló bizottság értékelésében külön kiemelte Hevesi Béla elkötelezettségét az informatikai kultúraváltás, az informatika demokratizálása mellett.