Egyre több akadály hárul el a hatodik generációs mobilhálózati technológia fejlődése elől, már van példa közepes hatótávolságú adatátvitelre, az LG jóvoltából.

Meghatározó mérföldkőnél a 6G tesztek

A koreai cég ezt a technológiai mérföldkövet a Fraunhofer-Gesellschafttal, Európa legnagyobb alkalmazott kutatólaboratóriumával együttműködve érte el. Az adatátvitel a Fraunhofer Heinrich Hertz Intézet (HHI) és a Berlini Technológiai Intézet között zajlott.

Teljesítményerősítővel növelt adatátvitel

Mivel a 6G THz technológia csak rövid hatótávolságú, az antennák közötti átvitel és -vétel során pedig teljesítményveszteség lép fel, a vezeték nélküli 6G fejlesztésének egyik legnagyobb kihívását a teljesítmény növelése jelentette. Erre azért volt szükség, hogy az ultraszélessávú frekvenciákon stabil jelet lehessen generálni. Ezt a Fraunhofer HHI és a Fraunhofer Alkalmazott Szilárdtestfizikai Intézet (IAF) által kifejlesztett teljesítményerősítő révén érték el.

A teljesítményerősítő a 155-175 GHz közötti frekvenciatartományban akár 15 dBm stabil jelkimenetet is képes előállítani. Az LG bemutatta az adaptív nyalábformálási (beamforming) technológiát, valamint a nagy nyereségű antennaátkapcsolást is. Előbbi a csatorna és a vevő pozíciójának változásai szerint módosítja a jel irányát, utóbbi pedig több teljesítményerősítő kimeneti jeleit egyesíti és továbbítja meghatározott antennákra.

A 2025-2026-ra tervezett globális szabványosítás és az azt követő három-négy éven belüli kereskedelmi szintű szolgáltatás megjelenése után a 6G hálózatok alacsony késleltetés és nagy megbízhatóság mellett támogatják majd a még gyorsabb vezeték nélküli átvitelt és kommunikációt.

A 6G fontos lesz az Ambient Internet of Everythingben is

A 6G kulcsfontosságú összetevője lesz az Ambient Internet of Everythingnek, vagyis annak a technológiának, amelynek célja, hogy az emberi jelenlét és preferenciák felismerésével érzékenyebbé, alkalmazkodóbbá, autonómabbá és a fogyasztók igényei alapján személyre szabottabbá tegye az otthoni és az üzleti környezetet.

A koreai cég idejekorán bekapcsolódott a 6G alaptechnológiák fejlesztésébe. Az első egyetemi szintű kísérletek már 2019 őszén elindultak a mobiltechnológia egykori európai bölcsőjében Finnországban, az oului egyetemen.

Még abban az évben az LG is létrehozta Dél-Korea legjelentősebb kutatóegyetemével, a Koreai Felsőfokú Tudományos és Technológiai Intézettel (KAIST) együttműködve az LG-KAIST 6G Kutatóközpontot.

Az idei év elején az LG és a KAIST a vezeték nélküli távközlési tesztelési és mérőberendezések globális gyártóját, a Keysight Technologies Inc. társaságot is felkérték a csatlakozásra. Júniusban az LG-t választották meg a Next G Alliance alkalmazási munkacsoportjának vezetőjévé.

A Next G Alliance az Alliance forTelecommunications Industry Solutions (ATIS) iparági kezdeményezése, abból a célból, hogy a benne résztvevők Észak-Amerikában a 6G mobiltechnológia terén vezető szerepet tölthessenek be a következő évtizedekben.