A vállalkozások adatalapú döntéshozatalát támogatja a szolgáltató új NB-IoT alapú okos megoldása, amely külső áramforrás nélkül teszi lehetővé a céges eszközök monitorozását.

Okos eszközmonitoring Vodafone

Az Okos eszközmonitoring megoldást a budapesti NaBi Track cég fejlesztőivel közösen hozta létre a Vodafone. A keskenysávú, úgynevezett Narrowband-IoT(NB-IoT) technológia segítségével – akár a nehezen hozzáférhető helyekről is – megoldható a gépek közötti vezeték nélküli kommunikáció, mindez alacsony energiafogyasztás és eszközköltség mellett.

A szolgáltató ezt megelőzően 2018-ban lépett a piacra egy ugyancsak NB-IoT megoldással, a kültéri Okosparkolással, amelyet egy évvel később kiegészített a beltéri önvezető autós parkolási rendszerrel.

A rendszer számos ágazat számos termékére alkalmazható

A most megjelent Okos eszközmonitoringgal adatokat lehet gyűjteni a megfigyelt eszköz, tárgy útvonaláról, viselkedéséről, mozgásáról, vagy akár a környezetének a hőmérsékletéről. A begyűjtött adatok az intelligens adatfeldolgozás után válnak távolról elérhetővé a platform webes vagy mobil felületén.

A rendszer által kínált adatalapú döntéshozatal révén a vállalkozások versenyelőnyre tehetnek szert. A megoldás külső erőforrás nélküli adatgyűjtést és továbbítást tesz lehetővé és akár nagyszámú eszköz esetén is alkalmazható. A módosítható energiasémákkal rugalmasan és egyszerűen testre szabható, ezáltal növelhető az eszköz élettartama is.

A megoldás alkalmas egyebek mellett áruk, csomagok és konténerek nyomon követésére, a nagy értékű gépek állapotának elemzésére és helymeghatározására, valamint a gépek üzemidejének követésére. Az így keletkező információknak köszönhetően jelentősen csökkenthetőek az üzemeltetési és karbantartási költségek.

A fejlesztők szándékai szerint az Okos eszközmonitoring jól hasznosítható a logisztika, a szállítmányozás, ipari termelés, építőipar, mezőgazdaság vagy akár a városmenedzsment területén is.