Szeptember elsejével megint finn menedzser Pekka Lundmark(57) tölti be a Nokia elnök-vezérigazgatói posztját, aki a kilencvenes években már dolgozott a finn távközlési nagyvállalatnál.

Elődje, az indiai születésű Rajeev Suri, aki saját kérésére távozik a cégtől, 25 évet töltött a Nokiánál, és ebből több mint 10 évet az első számú vezető posztján. (Őt megelőzően Stephen Elop kanadai üzletember vezette a társaságot egészen addig, amíg a Microsoft meg nem vette a márka készülék üzletágát.)

Pekka Lundmark (a kép forrása: Business Insider) jelenleg az egyik vezető finn energetikai cég az ugyancsak Espoo-i székhelyű Fortum elnök-vezérigazgatója. Ebben a pozíciójában sikeresen megújította a vállalat stratégiáját ,és a globális energetikai szektor erős szereplőjévé transzformálta azt.

A Fortumot megelőzően Lundmark a Konecranes, globális anyagmozgató céget irányította. A Nokia sem ismeretlen terep a számára mert 1990 és 2000 között különféle vezetői pozíciókat töltött be a távközlési cégnél, egyebek mellett a Nokia Networks stratégiai és üzletfejlesztési elnökhelyettese volt. A jövendő cégvezér diplomáját a Helsinki Műszaki Egyetemen szerezte.

Elődje Rajeev Suri az év végéig az igazgatóság tanácsadójaként segíti az átmenetet. Üzleti forrásokból származó információk szerint a Nokia gyengülő készpénztermelő képessége miatt nemzetközi tanácsadók bevonásával dolgozik a cég jövőjén is, ami akár egy fúzió, vagy eladás is lehet.

Ez nemcsak a versenytársak és az egyéb nagy technológiai vállalatok figyelmét keltheti fel, hanem az amerikai kormányét is, amely ottani befektetőkön keresztül elképzelhetőnek tartaná a Nokia, vagy az Ericsson felvásárlását. Így szorítaná ki végleg az ottani távközlési hálózati piacról a kínai Huaweit.