Mától indul az azonnali fizetési rendszer Magyarországon, amitől a készpénzhasználat visszaszorulása is remélhető. A másodlagos azonosítókban ugyanakkor az online világban mozgóknak csak a fele bízik – áll egy friss kutatásban.

Az azonnali fizetési rendszert a felnőtt magyar internetezők több mint a négyötöde tartja hasznosnak. A hét minden napján, 0–24 órában 5 másodperc alatt teljesülő utalások által nyújtott kényelem mellett a készpénzhasználat visszaszorulása is várható – derül ki az eNET aktuális kutatásából.

Új szűrési rendszerek kellenek a csalások kiszűréséhez

A rendszer adta könnyítési lehetőséggel, miszerint az utalásokhoz immár elegendő másodlagos azonosítókat regisztrálni –mobiltelefonszám, e-mail cím, adóazonosító jel, illetve adószám – a válaszadóknak csak a fele tervez. Az oka az ezek biztonságos használatával kapcsolatos félelem. Az emberek ugyanis tartanak tőle, hogy a gyorsabb teljesülés miatt nehezebb lesz a téves utalások visszavonása (54 százalék), és a másodlagos azonosító használata kevésbé lesz biztonságos, mint a bankszámlaszám megadása (36 százalék).

Ezeket az aggályokat a témához értő szakértők is alátámasztják. Nemrégiben írtunk arról, hogy a rendszer bevezetése új típusú csalási módok megjelenését hozhatja magával. Hamis banki applikációk és SMS-ek, rosszindulatú szoftverek formájában, amire fel kellene készülniük a pénzintézeteknek, a korábbi szűrési módszerek nem elegendőek.

A rendszer fő előnye a hétvégi, ünnepnapi azonnali utalások lehetősége

Az eNET múlt hónapban végzett online kutatása alapján a felnőtt internetezők 71 százaléka hallott róla, hogy mától elindul Magyarországon az azonnali fizetési rendszer, és ezt 83 százalék tartotta hasznosnak. Közel kétharmad számít arra, hogy a rendszer bevezetése elő fogja segíteni a készpénzhasználat csökkenését is.

Az új rendszer legnagyobb előnyeit abban látják a netezők, hogy hétvégén és ünnepnapokon is teljesülnek majd az utalások (83 százalék), hogy az összeg 5 másodperc alatt megérkezik a fogadó félhez (81 százalék), illetve hogy kényelmesebbé teszi a fizetést (75 százalék).

Új fizetési módok is megjelenhetnek

A netezők a legnagyobb arányban számlák, rendszeres és eseti díjak fizetésére (71 %) használnák az azonnali fizetési rendszert, de a személyek közti (56%); a boltban, üzlethelyiségben, illetve a futárnál, csomagautomatánál történő fizetésre(52- 52%) is nyitottak.

Az azonnali fizetési rendszer új fizetési módokat is lehetővé tesz. Ezek azonban egyelőre nem minden banknál lesznek elérhetőek. Ilyen például a fizetési kérelem,amelyet például a közműszolgáltatónktól kérhetünk, és ezt csak jóvá kell hagynunk az utalás elindításához. Ilyen lehet a QR-kódos utalás is, előbbit a netezők fele, utóbbit 44 százaléka tervezi használni.

eNET online kutatás