Ismerősen mozog az online piacterek világában Gerő Viktor, aki korábban a Vatera cégcsoportot irányította, mostantól pedig aktív befektetői és menedzser szerepet is vállalt az ismert kézműves-designer oldal, a Meska.hu újjáépítésében.

Gerő ViktorA 2008-ban alapított Meska.hu Magyarország legnagyobb kézműves-designer online piactere, amely a szektorban érdekelt eladók és a vevők egymásra találását segíti. Az oldalt havonta átlagosan felkereső közel 400 ezer egyedi látogató több mint ötmillió oldalt tölt le. A kezdeti pár száz termékhez képest ma már 4000 kézműves van jelen az oldalon, több mint 130 00 ezer termékkel.

Saját vállalkozásban is kipróbálta magát

Az informatikus-mérnök végzettségű Gerő Viktor karrierje során többféle szerepben is kipróbálta magát. Pályafutását a Telekom csoport internetes cégénél az Axelerónál kezdte webfejlesztési vezetőként. Ezt követően megalakította a saját webfejlesztő cégét, a Victorinet Internet Kft.-t.

A 2000-es évek elején talált rá egy újabb menedzseri megbízás, az akkor még startup Vaterát működtető amerikai-magyar befektetői csoport az iEurope kérte fel a hazai online piactér vezetésére, amelyet a tulajdonos 2008-as kiszállásáig irányított. Ezt követően még további három évig dolgozott a céget kivásárló dél-afrikai Naspers csoport regionális igazgatójaként, ez idő alatt a munkatársak száma a kezdeti 5 főről közel 140 főre bővült.

Befektetőként több mint 30 cég indulását segítette

Az évtized elejétől már ismét a vállalkozói lét felé fordult, 2011-től angyal befektetőként, előbb az ajánlórendszerek értékesítésével foglalkozó Gravity R&D, majd 2013-tól a Central csoporthoz tartozó ConorSeed Capital Fund vezetőjeként vett részt több mint 30 korai fázisú befektetésben.

A portfólióba többek között olyan befektetések tartoztak, mint a jelnyelvtolmács SignAll, a Jaystack deeptech cég, vagy a spanyol és a német fociligákban is használt mobil marketing megoldás, a Pressenger.

Ezek mellett részt vett a Sanoma felvásárlási folyamatában, valamint a cégcsoporthoz tartozó online termékek értékesítésében is (Profession, Szallas, Olcsobbat.hu…)

Hiányzott már a szakmai tudás átadása is

„Vállalkozóként továbbra is olyan cégeket kerestem, ahol a befektetett tőke mellett szakmai tudást és kapcsolatokat is be tudok hozni a cég életébe. A nemzetközi szinten is egyik legsikeresebb Etsy.com mintájára itthon piacvezetővé vált Meska.hu -ban már korábban is kistulajdonos voltam, de akkor még más volt a víziónk a cég jövőjéről a cég alapítóival” – összegzi az előzményeket Gerő Viktor.

Hozzáteszi: később örömmel fogadtam az alapítók megkeresését, és az egyikük kivásárlásával társtulajdonos lettem a cégben. Felépítettünk egy ütős csapatot, akikkel közösen terveztük újra az oldal működési folyamatait és a megjelenését, valamint üzleti modelljét is, gyakorlatilag újraalapítottuk a Meskát. Jelenleg ez a munka folyik, és reményeink szerint már az idei karácsonyi szezonra egy megújult és nemzetközi szinten is erős Meskával tudunk továbbmenni.

„Személy szerint újra élvezem, hogy tevékenyen részt vehetek egy cég életében, és reményeim szerint egy újabb sikersztorit építhetünk a munkatársaimmal. A jelek biztatóak, de még az út elején vagyunk, és nagyon sok munka vár ránk” – jegyzi meg még Gerő Viktor.