A Sony legújabb prémiumkategóriás készülékeiben debütál a világ első zoom telefotó objektívje, Dual-PD szenzorral és más különleges fotózási funkciókkal ötvözve. A 4K HDR OLED kijelző pedig 120Hz képfrissítésre képes.

Zoom telefotó objektíves okostelefon

A zászlóshajó kategóriában két új készüléket jelentett be a Sony az Xperia 1 III-at és az Xperia5 III-at, amelyek főként a fotósokat és filmkészítőket, a zene- és mozirajongókat kívánják megszólítani, a készülékekbe integrált széles spektrumú funkciókkal.

Az Alpha gépek mérnökeit is bevonták a tervezésbe

A két új készüléket a márka Alpha fényképezőgépeinek a mérnökeivel közösen tervezték meg. Mindkét telefon gyors, pontos és folyamatos autofókuszt biztosít mindegyik objektívvel, és kompatibilis a valós idejű Eye autofókusszal. Az Xperia 5 III tárgykövetési technológiával is rendelkezik, így a fotósok mozgó alanyokat is nagy pontossággal tudnak felvenni, elég hozzá a képernyőt megérinteni.

Az Xperia 1 III készülékben a tárgykövetés már valós idejű, a mesterséges intelligencia által vezérelt algoritmusok és a 3D iToF szenzor felméri a távolságot az alanytól, és fókuszban tartja hirtelen elmozdulás esetén is.

Ezen felül mindkét készülék folyamatos autofókuszt biztosít, amely másodpercenként 60 AF / AE műveletet végez el, így a felhasználók rendkívüli pontossággal, fókusszal és ideális expozícióval rögzíthetnek 20 képkockát másodpercenként, hasonlóan a professzionális sportkamerákéhoz.

Mindkét készülékben megtalálható a világon első zoom telefotó objektívje, ami a Dual PD szenzorral ötvözve akár 105 milliméteres fókusztávolságot is lehetővé tesz, amit a Dual PDAF szenzor gyors autofókusz funkciója egészít ki. A 70 és 105 milliméteres objektívek közötti váltás során a fókusz pillanatokon belül képes átállni.

Extrém nagy felbontású zoom, rezgésmentes videó

Az újgenerációs Xperia készülékek új, mesterséges intelligencia által vezérelt, rendkívül nagy felbontású zoommal rendelkeznek. A Sony által használt mesterséges intelligencia a pontosság érdekében feljavítja az adott kép részleteit és felbontását.

Elődjeihez hasonlóan az Xperia 1 III és az Xperia 5 III egyaránt rendelkezik professzionális fotósok igényeinek is megfelelő Photography Pro funkcióval, és megtalálható benne az Alpha-sorozat számos manuális irányítási lehetősége, ideértve az ISO-t, a zársebességet, az EV indikátort, a RAW támogatást és egy dedikált zárgombot.

A funkción belül újdonság a Basic Mode, amely gyors hozzáférést tesz lehetővé számos fotós eszközhöz, ilyen az érintéses zárgomb, a portrétájolás, a művészi bokeh effektus, és a panoráma.

A rezgésmentes videók készítéséhez pedig a két telefon a legújabb FlawlessEye támogatással bíró OpticalSteadyShot funkcióval is rendelkezik, ötvözve a képszenzor megnövelt olvasási sebességét a Sony eredeti algoritmusával az optikai képstabilizációért.

A két készülék új funkciói közt megtalálható számos a filmkészítőknek kialakított kezelőfelületi fejlesztés is. A felhasználók ezek révén könnyedén tudják ellenőrizni, mennyi szabad memória és felvételi idő áll rendelkezésükre. Visszakereshetik, milyen beállításokat alkalmaztak az adott felvételen.

A paraméterek között megtalálható a felbontás, a képkockasebesség, a nézet, az objektív, a stabilizátor, a fehéregyensúly és ISO beállítások, a zárszög és a zársebesség, a fókusz, valamint a hangszint. Ezt kiegészíti a felvételek áttekintésének és rendszerezésének a lehetősége, amellyel a felhasználó egyszerűen lejátszhatja a klipeket a telefon kijelzőjén.

Nagy képernyő a moziélményhez

Az Xperia 1 III egy 6.5”-ös 21:9 CinemaWideTM4K HDR OLED, 120 Hz-es képfrissítésű kijelzővel, az Xperia 5 III pedig 6.1”-es 21:9CinemaWide™ HDR OLED 120 Hz-es képfrissítésű kijelzővel rendelkezik. A kijelző gyári beállításai a hollywoodi produkcióknál is használt professzionális Sony színmonitorok teljesítményét tükrözik.

A Sony Pictures Entertainmenttel való együttműködés révén ezekben a készülékekben is megtalálható a többdimenziós Dolby Atmos hangzásvilág. . Az újonnan fejlesztett hangszóró-virtualizáló révén a most bemutatott készülékek a világ első olyan okostelefonjai, amelyek képesek visszaadni a 360 RealityAudio hangját a hangszóróikon keresztül. Ez koncert, vagy stúdió minőségű hangzást generál vezetékes vagy vezeték nélküli sztereó hangszórókon keresztül egyaránt.

Javított képfrissítés és más új funkciók a gyorsabb játékokhoz

A telefont játékra (is) használóknak is hozott újat a japán márka. A 21:9 képarány alapján a játékosok rögtön belevethetik magukat az akcióba , az új és javított, 120Hz-es frissítési rátával rendelkező kijelzőnek köszönhetően pedig a gyorsabban mozgó tárgyak is követhetőbbé válnak, a gördülékenyebb játékmenet érdekében.

A 240Hz-es elmosódás csökkentő kiegészítővel a kijelző másodpercenként 240 képfrissítésre alkalmassá válik. Az ugyancsak 240Hz-es érintéses érzékelési sebesség pedig azt biztosítja, hogy minden a felhasználók irányításának megfelelően történjen.

Mindkét modell esetében új funkció a fehéregyensúly beállításának lehetősége, ezzel csökkenthető a szem megterhelése, ami hosszabb játékidőt tesz lehetővé. Az új L-y növelő (alacsony gammaszint növelő) segítségével láthatóbbá válnak az ellenfelek a kép sötétebb részeinek szabályozásával, miközben a funkció a világosabb területeket megóvja a túlexponálástól.

Csapatok esetében pedig az új, optimalizált videokonferencia-mikrofon oly módon segíti a kommunikációt, hogy csökkenti a háttérzajt a felhasználó által választott fejhallgató típusa alapján.

A nagy sebességű videórögzítéssel akár 120 képkocka/másodperccel készíthetünk a játékokról felvételt. A visszajátszás-rögzítő automatikusan rögzít előre 30 másodpercet a játékmenetből, így könnyen visszatekerhetők és kiválaszthatók a kulcsmomentumok, ezek online módon meg is oszthatók egymással.

A készülékek a túlmelegedés ellen beépített hőelnyelővel is rendelkeznek. A telefonrendszerek közvetlen áramellátása ugyanis az akkumulátor feltöltése helyett csökkenti a készülékek hőterhelését.

Mit tudnak az új készülékek telefonként?

Miután már számos újdonságot felsorol a gyártó, amivel az eszközt, fotózásra, videózásra, játékra stb. használhatjuk, nézzük, mit tud alapfunkciójában. Az 5G-t és a Wi-Fi-t mindenképpen. A Qualcomm Kryo 680 processzornak köszönhetően ezek az okostelefonok az előző generációnál 25 százalékkal nagyobb teljesítményre képesek.

Az okos kapcsolódás az Xperia mélytanulási technológiájával elemzi a Wi-Fi jeleket, és megjósolja a közeljövőben várható kapcsolódási problémákat. Az Xperia 1 III és Xperia 5 III a csatlakozás előtt felméri az elérhető Wi-Fi minőségét, így a felhasználó többé nem ütközik olyan hálózatokba, melyek nem működnek.

A 4500mAh kapacitású akkumulátorral mindkét okostelefon elegendő energiával rendelkezik az egész napos működéshez, miközben számos töltési funkció segít maximalizálni azt és meghosszabbítani az akkumulátor élettartamát.

Ha gyorsan fel kell töltenünk az akkumulátort, a készülékek töltői mindössze 30 perc alatt elérik az 50 százalékos töltöttségi szintet. Az adaptív töltési funkció a töltés ideje alatt figyelemmel kíséri a telefont, hogy elkerülje az akkumulátor túltöltését, egyben az akkumulátor élettartamát három évre növeli mindkét modell esetében.

A készülékek nemzetközi és hazai elérhetőségéről viszont egyelőre konkrét információkat még nem közölt a japán márka.