Vitorlázó teszttel mutatkozott be a Balatonon a MobileGap versenysport támogató rendszere a Vodafone nemrég bevezetett CAT-M hálózatán. A megoldás új távlatokat nyithat az egyéb verseny-és tömegsportok támogatásában, a megbízhatóság, az alacsony energiafogyasztású szenzorok és a minden eddiginél gyorsabb válaszidők révén.

Vitorlás nyomkövető

A Race&Trace elnevezésű rendszer a valós idejű, felhő alapú kommunikáció segítségével, valamint a hajókon elhelyezett szenzorokkal teszi lehetővé, hogy élőben követhessük a vitorlásversenyek állását. A megoldás pozíciókövetéssel, folyamatos sebességméréssel, az élő videóközvetítések lehetőségével, valamint a részeredmények követésével teszi még élvezetessé a vitorlásversenyeket.

A nyomkövető segíthet a verseny során bajba jutottaknak is

Biztonságtechnikai szempontból is fontos szerepet játszhat a nyomkövető, hiszen a valós időben érkező adatok alapján sokkal gyorsabban észlelhető, ha egy vitorlás bajba kerül, és a pontos helyszínadatoknak köszönhetően a mentőcsapatok is könnyebben találják meg a bajbajutottakat.

A Vodafone Magyarország több mint 12 éve működik együtt a Mobilegap Magyarország Zrt-vel, utóbbi Race&Trace rendszerét pedig már egy éve használja a hazai vitorlásközösség. A változás annyi, hogy mostantól a Mobilegap Digitális Szolgáltatási Platform-ja (M-DSP) a Vodafone tavasszal elindított CAT-M IoT hálózatához kapcsolódik, a hazai hajózás digitalizációs szintjét növelve.

A valós idejű, felhő alapú A Race&Trace rendszer, a hajókon elhelyezett szenzorok kommunikációjának segítségével lehetővé teszi, hogy a nézők élőben követhessék a vitorlásversenyek állását, továbbá a versenyzők számára, hogy felkészülésüket még hatékonyabbá tegyék a versenyek utólagos elemzésével.

Vitorlás nyomkövető

Járművek megszakítás nélküli követésére alkalmas technológia

Az alacsony áramfelvételű CAT-M hálózat pedig olyan mozgó eszközöket, például járműveket, vagy olyan tárgyakat is tud megszakítás nélkül követni, amelyeknek nincs áramforrása. Azonnal kiderül az is, ha elmozdították, vagy ellopták az adott eszközt.

A szenzorokról az információk a CAT-M hálózaton jutnak el a központi szerverre, ahol feldolgozzák, majd adott weboldalon megjelenítik az adatokat. A fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartó szenzor alacsony fogyasztású, vízálló, beépített GPS-szel rendelkezik, egyaránt kompatibilis a 2G, 3G és 4G-LTE mobil hálózatokkal is.

A megoldás központi eleme a webes interface, ami PC-n, tableten és telefonon egyaránt elérhető. A megjelenített térképes felületen a versenyben résztvevők online, valós időben láthatják részeredményeiket, illetve különböző statisztikákat és a verseny végeredményére vonatkozó prognózisokat. A szurkolók folyamatosan és élőben követhetik a hajókat is.

 

„A Vodafone CAT-M IoT hálózatához illesztett szenzorhálózat és a központi rendszer fejlesztése közös távlatokat nyit az IoT megoldások elterjedése terén. Terveink szerint a Race&Trace a jövőben más –például kerékpározás, terepfutás, triatlon, vagy akár siklóernyős ugrások –sportágakat is láthatóvá tehet és élménnyé formálhat, ezzel népszerűsítve a nézők vagy követők számára azokat”– emeli ki Magos Katalin, a MobileGap digitális termékfejlesztésért felelős vezetője.