Sokoldalú, ellenálló és kémiailag rezisztens, újrahasznosítható, így jellemezhető a 3D-nyomtatásban használható legújabb alapanyag, amit a 3D nyomtatási üzletágát felpörgetni szándékozó HP dobott piacra, a BASF fejlesztői közreműködésével.

Újabb speciális műanyaggal bővül az alapanyagok köre

Az új alapanyag használható mind a HP 3D nyomtatás alapú gyártási rendszereiben, de alkalmas járműipari, könnyűipari vagy egészségügyi hasznosításra is. Az új alapanyag további felhasználási lehetőségeinek a felkutatására az amerikai hardvergyártó a gyártási- és dizájn területen működő Oechslerrel is megállapodott.

Van már kereslet a 3D nyomtatás alapú szolgáltatásokra

A járványhelyzetre adott válasz fordulópontot jelent az iparág történetében. A HP és partnerei több mint 22,3 millió alkatrészt gyártottak le 3D nyomtatással, hogy biztosítsák a folyamatos ellátást és enyhítsék a frontvonalban dolgozók terheit” – emelte ki Ramon Pastor, a HP 3D nyomtatási- és digitális megmunkálás üzletágának megbízott vezetője.

A polipropilén egy sokoldalú anyag, amelynek sokféle felhasználása terjedt már el az iparban. A 3D nyomtatás számára kifejlesztett új PP-alapanyag főbb tulajdonságai megegyeznek a hagyományos, széles körben használt PP anyagokkal.

A kiváló kémiai rezisztenciának, az alacsony nedvszívó képességnek és a hosszú távú ellenállóságnak köszönhetően a PP ideális csövek, folyadékrendszerek és tárolók készítésére. Az autógyártásban ugyanaz az anyag alkalmas lehet a járműbelső, a külső és a motortér egyes elemeinek prototipizálására és a végső alkatrészek sorozatgyártására is.

Az ipar fokozottabb digitalizációját az amerikai cég az új- és kibővített 3D Professional Services szolgáltatásokkal és iparági együttműködésekkel segít felgyorsítani. A professzionális szolgáltatáscsomagban benne van a tervezési megoldások optimalizálása, a gyártási folyamatok egyszerűsítése a tömegtermelés eléréséhez, valamint az alkalmazási területek hatékony megtalálása.

Együttműködések révén gyorsítja a folyamatot

Az Oechsler AG-val kötött új partneri megállapodás a termékéletciklus egészére kiterjed, a tervezéstől egészen a végleges elemek legyártásáig. A partnercég a HP JetFusion 5200 3D Series nyomtatóival és alapanyag-portfóliójával szolgálja ki a vezető autógyártókat, elektronikai cégeket, beleértve a háztartási berendezések és innovatív orvosi eszközök gyártóit is.

A világ egyik vezető gyártástechnológiai vállalatának számító Fast Radius is tagja lett a HP Digital Manufacturing Network közösségének, amely a hardvergyártó nyomtatási megoldásaival elkészíthető műanyag és fém alkatrészek tervezésében és gyártásában ad támogatást.

A golfütő gyártásban érdekelt Cobra Golf a HP fémnyomtatási üzletágával a Metal Jet-el közösen kíván belépni a 3D nyomtatás piacára. A HP technológiája az iparág vezető platformjának számít a fém alkatrészek tömeges 3D nyomtatásában.