Két szolgáltató a Telekom és a Vodafone is bejelentette, hogy a főváros és Zalaegerszeg után idén nyáron már több balatoni településen is elérhető lesz az 5G hálózat.

Júliustól már a Balatonra is elér az 5G lefedettség

Néhány napja a Telekom hozta nyilvánosságra, hogy júliustól 15 állomással hat vízparti városban – Siófokon, Tihanyban, Balatonalmádiban, Fonyódon, Balatonföldváron és Balatonszabadi-Sóstón – teszi elérhetővé legújabb generációs mobilszolgáltatását. A tervek szerint a nyár végére összesen 40-re bővül a szolgáltató Balaton körüli 5G lefedettséget biztosító állomásainak száma.

Most pedig a Vodafone Magyarország jelentette be, hogy vidéki nagyvárosokban és a Balaton körül folytatódik az operátor bázisállomásainak 5G fejlesztése. Ezzel a Vodafone 5G állomásainak száma országosan közel 300-ra nő.

A Vodafone Magyarország a hazai mobilszolgáltatók közül elsőként még tavaly ősszel elindította kültéri kereskedelmi 5G szolgáltatását Budapest belvárosában, a 2016-ban vásárolt 3500 MHzes frekvenciakészlete révén.

A legnagyobb megyeszékhelyekre is elér az 5G

Idén március végén a hazai szolgáltatók a legutóbb meghirdetett tenderen jutottak hozzá 5G spektrumokhoz, aminek nyomán a Telekom is elindulhatott az újgenerációs szolgáltatással, a Vodafone számára pedig tovább bővült a rendelkezésre álló frekvenciamennyiség.

Ennek nyomán utóbbi operátor most nyilvánosságra hozta, mely nagyobb megyeszékhelyeken lesz még hozzáférhető a közeljövőben az új technológia. A mostani fejlesztésben az alábbi megyeszékhelyek érintettek, az állomások első körben a belváros frekventált részein, illetve egyetemek környékén helyezkednek majd el: Miskolc, Győr, Debrecen, Székesfehérvár, Pécs, Szeged, Eger

A Balatonnál pedig elsőként Balatonfüreden és Siófokon lesz elérhető a szupergyors mobilhálózat, várhatóan nyár második felében, és csak az arra alkalmas mobileszközzel és tarifával.