A pénzintézeti rendszerek közel fele, az ATM-tranzakcióknak pedig a 95 százaléka támaszkodik egy több mint 60 éve feltalált programnyelvre, amihez ma már kevés IT-szakember ért. Mi legyen a sorsuk?

COBOL

A COBOL(COmmon Business Oriented Language ) egy nagyon megbízható és régóta használt programnyelv, amelynek első változata 1959-ben indult útjára, és azóta számos szervezetnél használják a magán- és az állami szférában is üzleti, pénzügyi és adminisztratív rendszerekben.

Van ahol kincsként őrzik a COBOL-tudást

Hogy mi a titka? A programozási nyelvek folytonosan változó világában hogyan tudott a COBOL ilyen tisztes kort megérni? A kérdést korábban Gonzalo Usandizagának, a Micro Focus feltörekvő piacokért felelős vezérigazgatójának tettem fel, aki eleinte azt gondolta róla, hogy egy már elavult, régi rendszer. A cég ügyfelei viszont másképp gondolják, van, ahol egyenesen kincsként őrzik a COBOL-tudást, nehezen válnak meg az ezen alapuló rendszereiktől.

Hogy mi az erőssége? A programozási nyelv a több évtized alatt szinte tökéletessé fejlődött, tesztelődött. Ügyfélpanasz az ezen alapuló programokban nem szokott előfordulni, mondhatni az elégedettségi szint eléri a 100 százalékot. Ez azt is jelenti, hogy az ügyfeleket nem sok minden motiválja, hogy egy jól működő rendszert átírjanak bármilyen ma divatos programnyelvre.

A Reuters számai is ezt igazolják, ezek alapján elmondható, hogy a banki rendszerek 43 százaléka épül még a COBOL-ra, de az ATM-es tranzakciók 95 százalékánál is COBOL kódra támaszkodnak. Úgy is mondhatjuk, hogy ez a több évtizedes technológia a mai napig szerves része a mindennapjainknak. Mivel az ezt alkalmazó rendszerek kritikus fontosságúak, megfelelően és folyamatos rendelkezésre állással kell működniük.

A COBOL-szakértők zöme már nyugdíjas

A kellő számú felkészült szakértő híján ugyanakkor problémák merülhetnek fel az üzemeltetéssel, mivel azon szakemberek nagy része ugyanis, aki fénykorában foglalkozott a programnyelvvel, már nyugdíjba vonult. Az utánuk következő generáció pedig már kevéssé ért a technológiához.

Ha csupán kis mennyiségű kódról van szó, akkor a programnyelvhez értő fejlesztő egyszerűen meg tudja keresni és javítani az esetleges, újonnan felmerülő hibákat. Több millió sorból álló kódok esetén azonban azt sem tudják, hol és hogyan álljanak neki.

Az pedig túlságosan nagy munka, hogy a COBOL alkalmazásokat átültessék egy másik programnyelvre, de még ezzel sincs vége a folyamatnak. Tesztelni is kell, hogy valóban megfelelően működik-e minden funkció a fontos és érzékeny tranzakciókat futtató rendszereken.

Ezért az informatikai cégeknek a régi és az új technológiákat egyaránt támogató megoldást kell találniuk. Így a felhasználók megtarthatják hagyományos eszközeiket, de egyúttal lépést is tudnak tartani a digitális átalakulással.

Ilyen az áthidaló megoldás

Van, ahol azt a megoldást választják, hogy valamilyen modernebb adatbázis-kezelő rendszert integrálnak a meglévő COBOL alkalmazásokkal. Ez azonban meglehetősen idő- és költségigényes, és jelentős változtatást igényel az alkalmazás kódbázisában.

A már említett Micro Focus egyike azoknak a cégeknek, amelyek áthidaló megoldást ajánlanak a problémára. A cég tervezőeszközeinek a segítségével a cégek, intézetek gyakorlatilag bármilyen elemző vagy jelentéskészítő eszköz, köztük a Microsoft Excel számára is elérhetővé tehetik a COBOL rendszerek adatait. A szoftver a meglévő COBOL adatfájlokkal működik, így nem kell átalakítani az alkalmazás kódját.

A fejlesztők egyszerűen létesíthetnek kapcsolatot a régi és az új megoldások között. Miután létrehozták a relációs táblázatokat, az üzleti felhasználók azonnal össze tudják azokat kapcsolni a korszerű elemző vagy jelentéskészítő eszközökkel, amelyek ezután képesek a COBOL adatfájlokat ugyanúgy kezelni, mint bármilyen más adatforrást. A felhasználó nem is egy replikált másolatot kap az adatokból, hanem azt az információt látja valós időben, ami a COBOL alkalmazásban is található.