Egy év alatt már a második nagy összegű támogatáshoz jutott az önvezető autókhoz mesterséges intelligencia alapú rendszert fejlesztő magyar startup, az AImotive.

AImotive startup

Ezúttal az Európai Beruházási Bank(EBB) támogatja 20 millió eurós kölcsönnel a cég innovatív mesterséges intelligencia alapú(AI) szoftverének a fejlesztését önvezető járművekhez. Az AImotive célja, hogy vezető szoftverfejlesztővé és szolgáltatóvá váljon az önvezető technológiák piacán.

Van mire fordítani az EBB hitelt

Az EBB hitel segítségével a 200 fős társaság tovább szélesítheti a tevékenységét a gyorsan fejlődő önvezető szegmensben, és bővítheti az ügyfélkörét, az eredetiberendezés-gyártók(OEM), az elsőkörös beszállítók(Tier1), valamint a mobilitási szolgáltató társaságok körében. A pénzből tovább fejlesztheti a technológiáját, és azt, hogy termékei mielőbb piacérett fázisba kerüljenek.

A cég kínálata nemcsak egy moduláris, önjáró autókhoz használható AI-alapú szoftvert foglal magában, hanem egy virtuális szimulációs környezetet is, amely felgyorsítja az önvezető technológiák tesztelését és ellenőrzését, továbbá egy nagy teljesítményű, alacsony energiafelvételű, mesterséges intelligenciával optimalizált informatikai eszközökhöz szükséges chip IP.

Vazil Hudak, az EBB alelnöke a hitelszerződés aláírása kapcsán kijelentette: „Nagy nap ez az EBB számára, mert ezáltal is megalapozzuk Európa vezető szerepét a mesterséges intelligencia területén. Örülök, hogy épp Közép-Kelet-Európában tudunk egy ilyen projektet támogatni, ahol a járműgyártás sokéves, sikeres múltra tekint vissza.

Az előrejelzések szerint 2035-re akár 13-20 millió önvezető autó is lehet Európa és Észak-Amerika útjain, Európának is gondoskodnia kell arról, hogy a kontinens vezető szerepet tölthessen be a globális gépjárműipari forradalomban, és büszkék vagyunk rá, hogy részesei lehetünk ennek a folyamatnak.”

Kishonti László, az Almotive alapító-vezérigazgatója kifejtette: „Az Almotive olyan iparágban tevékenykedik, ahol rendkívül nagy a verseny, és amely a következő években jelentős változások elé néz. Az Almotive támogatja az iparági szereplők szélesebb körű együttműködését és a nyílt fejlődést annak érdekében, hogy felgyorsíthatóak lehessenek ezek a változások, ahhoz, hogy mielőbb piacra kerülhessenek a biztonságos termékek.

Az EBB-beruházás támogatni fogja az AImotive önvezető technológiákkal kapcsolatos ökoszisztémájának fejlesztésére irányuló erőfeszítéseket, felhasználásával az önvezető járművek ágazatának vezető platformjává válhatunk.

Januárban nemzetközi befektetők adtak pénzt a folytatáshoz

Az AImotive, amely elsőként kapott Magyarországon engedélyt közúti tesztelésre, az év elején egy nagy összegű, 38 millió dolláros nemzetközi befektetéssel már felhívta magára a figyelmet. A startup cég a piacon elterjedt meglehetősen drága radartechnológiával szemben jóval költséghatékonyabb rendszert fejleszt.

Ez kizárólag és 360 fokban látó kamerákat használ a forgalmi helyzetek észlelésére és a döntések meghozatalára. Kishonti László szerint ugyanis a járműveket is meglehet úgy tanítani vezetni, ahogy az élő ember teszi, vagyis a szemével lát és az agyával dönt a következő lépésről.

A cég tesztautói már a világ több országában is futnak, partnereik között ott a PSA csoport, a Volvo, és a kínai SAIC.