Az exoskeletonként is ismert szerkezetekbe új életet lehelnek a mai kor technológiái, a dolgok internete(IoT), az AI, vagy a hangalapú vezérlés. A felhasználási terület is bővül, a katonai és az ipari mellett egészségügyi célokra is jól használhatók. Utóbbira mutattak élő példát az első hazai digitális egészségügyi fórumon.

A jövő a robotvázas rehabilitációé

Első alkalommal rendezték meg Magyarországon a Digital Health Summit elnevezésű szakmai fórumot, amelyen a Vodafone Magyarország és globális partnere, a piacon a meghatározó gyártók közé sorolt Ekso Bionics bemutatta napjaink egyik legfejlettebb digitális egészségügyi megoldását, az exoskeletont.

Gyorsítják a gyógyulási folyamatot

Ez a robottechnológiára épülő, hordható külső váz hatékony segítséget nyújthat a gerincvelő sérülés, vagy agyvérzés utáni helyreállító időszak csökkentésében. Nemcsak a hardver, hanem az eszközökbe épített IoT szenzorok által összegyűjtött adatok is hasznos visszajelzést adnak a rehabilitáció előrehaladásáról.

Az Ekso Bionics mesterséges vázaiba a Vodafone IoT megoldását építették be, ennek köszönhetően az orvosokhoz azonnal eljutnak az eszköz által összegyűjtött adatok, akik így hatékonyabban tervezhetik a jövőbeni gyakorlatokat azok pontos hatásának ismeretében. Az IoT szenzorok által továbbított adatok mélyebb betekintést engednek az eredményes terápiák folyamatába és a segítségükkel hamarabb kiszűrhetők az eredménytelen kezelések.

Ahhoz, hogy az IoT megoldások tömegesen elterjedhessenek, elengedhetetlen az 5G hálózat, ami stabilan és nagy kapacitással tudja biztosítani az eszközök közötti folyamatos kommunikációt. Az egészségügyben emellett különösen nagy hatása lehet 5G hálózat megjelenésének, hiszen a minimális késleltetésnek köszönhetően a távdiagnosztikai megoldások és a távsebészet elterjedését is lehetővé fogja tenni a jövőben – hangzott el az eseményen.

„A technológiának köszönhetően az egészségügyi szakértők és intézetek új terápiás programokat dolgozhatnak ki, amivel megkönnyítik az orvosok döntéseit, javul a páciensek komfortérzete és emellett drasztikusan csökkenhetnek a kórházi költségek” – emelte ki Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója.

Az exoskeletonokat már jó pár éve feltalálta a tudományos világ, de idő kellett a gyakorlati alkalmazások kifejlesztéséhez. Az emberi testet magában foglaló teherhordó-helyváltoztató szerkezetet használja a hadiipar, az egészségügy és egyre gyakrabban fordulnak elő a digitalizálódó ipari környezetben.

A katonai jellegű kutatások elsősorban az emberi test teherbírásának a növelése irányába folynak: a veszélyeztetett helyeken (tűzoltóság, katasztrófaelhárítás stb.) dolgozók lábainak és ízületeinek a megtámasztásával, mintegy tízszer akkora teher elviselésére képesek, mivel a terhelést a külső váz veszi át.

Az orvosi kutatások a sérült végtagok pótlása vagy működtetése irányába folynak , lásd járógépek és aktív végtag-protézisek. A gazdaságban pedig a megterhelő, fizikai munkavégzés megkönnyítése érdekében alkalmaznak egyre több helyen exoskeletonokat. Ennek segítségével növelhető a teljesítmény, csökkenthető a fáradékonyság, valamint az ebből eredő munkahelyi balesetek száma is.

Az egészségügynek egyelőre nagyon drága a megoldás

Rendszeresen készülnek globális felmérések a teljes piacról, vagy annak szegmenséről. A Reportlinker legutóbb az egészségügyi felhasználást monitorozta. Megállapította, hogy tavaly a rehabilitációban használt rögzített és mobil exoskeletonok közül főként az utóbbiak iránt nőtt az igény, és hasonló tendenciára lehet a jövőben is számítani. Az elemzők szerint a következő időszakban akár évi 30 százalékkal is bővülhet a piac.

A kereslet jövőbeni fenntartásában nagy szerepe lehet a szerkezetekbe épített legújabb technológiáknak, beleértve a mesterséges intelligenciát(AI), az IoT-t, vagy a hanggal irányítást. Ami viszont egyelőre fékezi a dinamikusabb növekedést az az egészségügyi exoskeletonok nagyon magas ára, a használatukkal kapcsolatos szigorú szabályozások, valamint, hogy a használatukhoz jól képzett gondozó szakemberekre is szükség van.(A szerkezetek ára több tízezer dollár.)

Az eseményen résztvevő szakemberektől megtudtuk, hogy Magyarországon egyelőre két ilyen szerkezet található, és mindkettő ma még inkább kutatási célokat szolgál. A társadalombiztosítás finanszírozási térképén sincs még rajta ez a lehetőség.

Pedig a robotvázas rehabilitáció számos ponton gyorsítja a beteg gyógyulását, javítja a közérzetét. Javítják a betegek állóképességét, a csontsűrűséget, csökkentik a húgyúti fertőzések kialakulásának az esélyét. A további előnyök közé tartozik a jobb szív-érrendszeri és anyagcsere-funkció, a jobb keringés, a megnövekedett oxigénbevitel, a fájdalom csökkentése, a testzsír-százalék csökkenése és a jobb testtartás.

A 3D-nyomtatás sokat lendíthet a technológia elterjedésében

A 3D nyomtatási technológia már eddig is lehetővé tette az egészségügyi gyártók számára, hogy anélkül változtassanak az egyes termékek felépítésén, szerkezetén, hogy azok további költségeket generáljanak, újabb eszközök vásárlását igényeljék.

Ezenkívül a 3D nyomtatás elősegíti az összetett, de mégis testreszabható orvostechnikai eszközök fejlesztését, amelyekkel csökkenthetőek a szövődmények csökkentése és a lerövidíthető a gyógyulás. Ezért a gyártók már mai is használják a 3D nyomtatást a különféle orvosi exoskeletonok kifejlesztésére.

Az ABI Research elemzése hasonlóan dinamikus növekedést jósol az ipari célú felhasználásnak. élen az űrkutatással, az autóiparral és a logisztikával. A piackutató a három felhasználási területet egybevéve 2028-ra már egy 5 milliárd dollár értékű üzleti lehetőséget és több százezer ilyen eszköz használatát vízionálja.