Nagyon elégedettek lehetnek azok a hazai mobil előfizetők, akik rendszeresen néznek okostelefonon videós tartalmakat. A szolgáltatás minősége alapján ugyanis Magyarország öt másik európai országgal együtt a kiváló mobil videó élményt nyújtó országok közé került az idén – derül ki egy friss szakmai elemzésből.

Mobil videó

A mobil előfizetők körében egyre meghatározóbb szempont az okostelefonon videózás minősége. Ehhez hozzásegít, hogy a mai készülékek kijelzői soha korábban nem voltak ilyen nagyméretűek, és soha nem alakult ki ilyen szoros a kötődésünk az eszközhöz, amit szinte a nap minden percében magunknál tartunk, mint manapság – állapítja meg a mobilvideózást monitorozó idei felmérésében az Opensignal.

A lista első 11 helyezettje európai

A mobilhálózatok minőségét saját mérései alapján rendszeresen elemző független társaság 100 országot vesz górcső alá, és sorolja azokat a videózás szempontjából az alábbi 5 kategóriába: kiváló, nagyon jó, jó, megfelelő és gyenge.

A tavalyi felmérésben még egyetlen ország sem tudott az első, vagyis a legjobb kategóriába kerülni, idén már egyszerre hatan is, ráadásul mind európaiak. Norvégia, Csehország, Ausztria Dánia, Magyarország és Hollandia az élbolyt képező hatos fogat rangsora. Az első tízben is csak európai országok vannak. Az első nem európai a 12. helyen álló Szingapúr.

A mobil videózás élménye egy év alatt jelentősen javult a felmérés alá tartozó országok közel 60 százalékában. A nagyon jó kategóriában olyan nagyobb piacokat találunk, mint Kanada, Németország, Olaszország, Japán és az Egyesült Királyság. Idén 21 ország került a jó kategóriába, köztük Brazília, Chile, Mexikó, Oroszország és Vietnam. Franciaország volt az egyetlen ország, amely egyszerre két kategóriát tudott egy év alatt átugrani, a korábbi megfelelőből a nagyon jóba kerülni.

A letöltési sebességben legjobbak a videózásban nincsenek az élen

Érdekes megállapítása az elemzésnek, hogy a mobil letöltési sebességben élenjáró országok messze nem annyira jók a videózásban. Vegyük például Dél-Koreát, amely letöltésben első, a videós élményben viszont csak a 21. helyen áll, vagy Kanadát, amely a letöltési sebességet figyelembe véve a harmadik, de a videó élmény alapján csak a 22.

Az eredmények közötti ellentmondás részben azzal magyarázható, hogy a mobilszolgáltatók egy része másként kezeli ma még a mobil videós forgalmat , mint a fájlok letöltését. Így akarják elkerülni, hogy a hatalmas mennyiségű videós adatfelhasználás ne sértse az egyéb mobil alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal kapcsolatos tapasztalatokat.

A mobil videózásban egyébként az USA szolgáltatói sem állnak a helyzet magaslatán, mivel a meglévő frekvenciáikkal nehezen tudnak megfelelni az egyre hatalmasabb felhasználói igényeknek. A tengerentúli ország egyelőre csak a megfelelő kategóriába fért bele.

A mobilszolgáltatók üzleti érdeke is a videózást preferálni

Márpedig a mobilszolgáltatók maguk is szembesülnek azzal, hogy a videó kritikus fontosságú az üzletmenetük szempontjából is. A hálózatokban zajló adatforgalom túlnyomó részét már most a videó teszi ki, és a videós adatforgalom a jövőben még intenzívebben bővül majd. Az Ericsson előrejelzése szerint a videó a 2018-as mobil adatforgalom 60 százalékáról 2024-re majdnem a háromnegyedére növekszik.

Mindeközben a helyzet komoly technikai kihívás elé állítja az operátorok műszaki csapatait. Meg kell találniuk a megfelelő egyensúlyt ahhoz, hogy ne csak a videós igényeket elégítsék ki, hanem a hanghívások, a mobil játékok, vagy éppen a mobilos böngészés élménye se szenvedjen kárt.

A mobilszolgáltatók marketingcsapata ugyanakkor profitálhat is a videós forgalom növekedéséből. Mindezt azáltal, hogy felhasználja a mobil televíziózás, a filmek és az egyéb videó szolgáltatások vonzerejét arra, hogy a potenciális felhasználókat a szolgáltatás igénybevételére, vagy, ha már ügyfelek, akkor egy drágább tarifacsomagra való áttérésre ösztönözze. Gyakori, hogy a szolgáltatók a hűségidő vállalását egy-egy Netflix , vagy iFlixpackage csomaggal teszik még elfogadhatóbbá – áll az idézett elemzésben. –