Robotizáció, aznapi kiszállítás, nemzetközi terjeszkedés, ezek a bejelentések hangzottak el az e-logisztikai cég első fejlesztői konferenciáján, amelyet ezentúl évente rendeznek meg.

e-logisztika fejlesztések a Webshippy-nél

A társaság 2016 elején kezdte meg működését Magyarországon, mint az első, teljes körű (fulfillment és dropshipping) szolgáltatást nyújtó startup. A jelenleg 130 embert foglalkoztató cég az elmúlt öt év alatt az ágazat meghatározó szereplőjévé vált, és a bejelentett fejlesztésekkel nemcsak a hazai, hanem a régiós e-logisztika egyik legegyedülállóbb csomagteljesítési rendszerét hozta létre.

„Jelenleg havonta 100-150 ezer csomagot kézbesítünk, a napokban pedig átléptük a 2 milliomodik csomagot is. A webáruházak kiszállított csomagjai által generált árbevétel az elmúlt egy évben mgehaladta a 11 milliárd forintot. A Webshippy pedig az előző hónapban átlépte az 1 milliárdos árbevételt is” – számolt be Perényi András, a Webshippy ügyvezetője.

Robotok a logisztikában

Az e-kereskedelmi logisztika digitalizálásában és modernizálásában igen aktív magyar vállalat csúcstechnológiás robotokat állít munkába budapesti logisztikai központjában. A 7500 nm-es létesítményben jelenleg több mint 1500 kereskedő és webshop rendeléseit szolgálják ki.

A megrendelésekhez szükséges termékek összegyűjtése a raktárban a legidőigényesebb folyamat, ami ráadásul komoly fizikai erőt is igényel a kollégáktól. Az egyes tételeket összegyűjtő alkalmazottak naponta átlagosan 30 kilométert tesznek meg a polcsorok között, ezt váltja ki a robotizáció.

A logisztikai bázison lévő termékek mobil tárolópaneleken sorakoznak. A robotok vezeték nélküli hálózaton keresztül kommunikálnak a rendeléseket kezelő szoftverrel, és új rendelés esetén a megfelelő tárolópanelhez gurulva, ott a teljes panelt felemelve szállítják a csomagolási munkát végző munkatárs kiszedő állomásához a szükséges árukat.

Jön az aznapi kiszállítás

A cég igyekszik országossá bővíteni a raktárakat, hogy még gyorsabb lehessen a megrendelt termékek kiszállítása. Elindul a Webshippy saját üzemeltetésű szállítási szolgáltatása, amelyben a délután 4 óráig megrendelt termékeket még aznap este 6 és 10 óra között kiszállítják, egyelőre Budapest területén.

Elkészült egy, az összes ismert webshop motorhoz csatlakoztatható szállítási módválasztó plugin is, amely képes a vásárlóknak a kicsekkolás folyamán megmondani, hogy a megadott földrajzi címre milyen szolgáltatókat és milyen áron lehet igénybe venni a kosárban lévő termékek kiszállítása kapcsán.

A bejelentett fejlesztésnek köszönhetően szeptembertől Webshippy Prio néven elinduló szolgáltatási rendszerben a Webshippy összes ügyfele képes lesz a saját webáruházában aznapi kiszállítási lehetőséget nyújtani a vásárlói számára.

Fordulóponthoz érkezett a Webshippy saját e-logisztikai szoftveres megoldása is. A licencesített rendszer átesett a kezdeti teszteken, és elérhetővé vált az ilyen típusú megoldások iránt érdeklődő vállalatok számára.

A teljes körű támogatással bérelhető megoldás első piaci megrendelője Magyarországon a Praktiker, a jövőben a vállalat teljes online rendelésteljesítését a Webshippy szoftvere vezérli majd, a barkácsáruház saját raktáraiban.

Még szorosabb szálak a Trans-Speddel, nemzetközi tervek

A kezdeti növekedést támogató kockázati befektető helyét az elmúlt egy évben egy szakmai partner, a Trans-Sped vette át. Közel fél évvel a tulajdonrész átvétele után a Webshippy a Trans-Speddel megerősödve a piac legjelentősebb szereplőjévé vált. A Trans-Sped átadás előtt álló 13450 négyzetméteres új teljesítési központját a Webshippy logisztikai szoftvere kezeli a jövőben, olyan nagy ügyfeleket kiszolgálva, mint a Fressnapf vagy a Retro Jeans.

A jelenlegi ügyfelek között olyan ismert cégek találhatók meg, mint az Unilever, a Butlers, az Ilcsi Naturkozmetikumok vagy a 3M, de számos kisebb webshop is használja szolgáltatásait. A Webshippy és a Trans-Sped 2022 első negyedévében a nemzetközi piacokon is komoly fejlesztésekbe kezd.

Ennek keretében jövőre megnyitja első raktárát Lengyelországban, a következő három évben pedig további öt országban létesít robotizált teljesítési központokat.